Wafle z masą kajmakową.rtf

(1 KB) Pobierz

Wafle z masą kajmakową
Wafle smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Składniki:

·         1 opakowanie świeżych wafli

·         1 słodkie mleko skondensowane w puszce

·         ½ kostki masła

·         zmielone orzechy (niekoniecznie)

·         dobre, winne powidła, np. śliwkowe

Wykonanie:

·         Puszkę mleka włożyć do rondelka z wodą i gotować przez 3 godziny. Ostudzić. Masło ubić na puszysty krem, następnie stopniowo dodawać masę powstałą z ugotowanego mleka. Dobrze wymieszać. Dodać zmielone orzechy jeśli ich używamy.

·         Smarować wafle masą, jedną warstwę można przełożyć powidłami. Wafel posmarowany powidłami ułożyć przodem do wafla posmarowanego masą, a nie do suchej strony następnego wafla. Powidła nie połączą bowiem wafli tak jak masa.

·         Można też kupić gotowe zagęszczone, ugotowane już mleko o smaku karmelowym lub kakaowym, co znacznie ułatwia procedurę.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin