Pikantna zupa z pietruszki.doc

(22 KB) Pobierz
Pikantna zupa z pietruszki

Pikantna zupa z pietruszki

Składniki:

1 łyżeczka stołowa oleju

1 mała posiekana cebula

1 łyżeczka świeżo posiekanego imbiru

1 łyżeczki kminku

1/4 łyżeczka chilli w proszku

1/2 łyżeczki kolendry w proszku

1/2 kurkumy

1 całe kwaśne jabłko

1 łyżeczka soku z cytryny

600 g obanej i posiekanej pietruszki

700 ml rosołu z jarzyn lub z kurczaka

2 łyzki stołowe słodko- pikantnej przyprawy mango chutney

1 łyżka stoło posiekanej drobno świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

1.W dużym garnku rozgrzej olej.Dodaj cebulę i na średnim ogniu, aż się zeszkli.

2.Mieszając dodaj imbir, kminek, sproszkowane chilli, mieloną kurkumę i kolendrę. Smaż przez 1 minutę, często mieszając.

3.Obierz jabłko, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.Połowę pokrojonego jabłka dodaj do podsmażonej cebuli i przypraw. Resztę jabłka pozostaw w miseczce i pokrop je sokiem z cytryny,aby nie zbrązowiało.

4.Do garnka dodaj pietruszkę i dolej rosół.Doprowadź do stanu wrzenia, po czym zmniejsz gaz i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, aż będzie miękka.

5.Przelej zupędo miksera lub robota kuchennego, dodaj mango chutney i zmiksuj. Przelej mieszankę do garnka, dodaj 575 ml wody i dobrze podgrzej.

6.Rozlej zupę do talerzy i przybierz pokrojonym w kostkę jabłkiem, które uprzednio wymieszaj z posiekaną kolendrą.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin