Ryba po Gdańsku
Składniki:
-60 dag ryby(karpia lub sandacza)
- 8 dag słoniny lub wędzonego boczku
-3 dag masła
-60 dag ziemniaków
-cebula
-strąk marynowanej papryki
-pomidor
-pół szklanki śmietany
- łyzka mąki
-sól
-pieprz
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, odfiletować, ponacinać i naszpikowaćplasterkami słoniny lub boczku.Rondel lub naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć plastrami ugotowanych ziemniaków, ułożyć rybę, obrany ze skóry i pokrojony w ósemki pomidor oraz paseczki papryki, przyprawić solą i pieprzem, polać lekko roztopionym masłem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut.W połowie pieczenia potrawę zalać kwaśną śmietaną rozmieszaną z mąką.Podawać z pikantną surówką.100g-140 kca
chaarryy