Pstrąg gotowany w całości w winie.doc

(21 KB) Pobierz
Pstrąg gotowany w całości w winie

Pstrąg gotowany w całości w winie

Przygotuj: 1,5 kilograma pstrąga, 2 pęczki włoszczyzny, 3 cebule, 2 listki laurowe, 10 ziarenek ziela angielskiego, 1,5 łyżki masła, 1 szklankę białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki madery, 1 mały kieliszek rumu, 1 łyżkę mąki, 3 szklanki rosołu rybnego, 1 kilogram małych ziemniaków, natkę pietruszki, sól.
Jak to zrobić? - Pstrągi oczyścić, wypatroszyć, natrzeć solą, głowy obwiązać nitką i ułożyć w naczyniu do gotowania ryb zaopatrzonym w siatkę. Ryby obłożyć uszatkowanymi przyprawami, warzywami, dołożyć 1 łyżkę masła, wlać białe wino, maderę i rum, dodać rosół rybny, aby ryby były pokryte płynem, nakryć pokrywką, całość raz doprowadzić do wrzenia na płycie kuchennej i wstawić do gorącego piekarnika na 1,5 godziny. Gdy ryby będą gotowe, wyjąc je ostrożnie na siatce, ułożyć na półmisku. Sos spod ryb zlać, zaprawić mąką roztartą z masłem, doprowadzić do wrzenia, przecedzić i polać nim ryby. Pstrągi ugarnirować ziemniakami z wody i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin