Produkty potrzebne do przepisu
· 2 równe filety z łososia po 300 g
· 200 g gotowego ciasta francuskiego
· 100 g boczku wędzonego
· 1 cytryna
· 100 ml Ramy Cremefine do gotowania
· 30 g masła
· mąka do podsypania
· sól i pieprz do smaku ,100 ml białego wina
- Tym razem łososia będziemy zapiekać we francuskim cieście i polewać aromatycznym sosem. Jeśli macie ochotę skomponować od razu całe danie obiadowe, to proponuję podać rybkę z dzikim ryżem oraz z gotowanymi na parze warzywami: marchewkami, brokułami itd, które przed podaniem można podsmażyć na maśle. Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 min. Czas pieczenia: 20 min.
· Jak to zrobić: 1. Z filetów wyjmij pęsetką ości i odetnij skórę. 2. Pokrój boczek w kostkę. 3. Podsyp stolnicę mąką i rozwiń ciasto francuskie. 4. Filety posól i posyp z obu stron świeżo zmielonym pieprzem. 5. Na środku ciasta połóż jeden filet. 6. Na nim rozłóż równomiernie boczek. 7. Przykryj go drugim filetem i owiń całość ciastem (jakbyś owijał kawałkiem płótna). Krawędzie ciasta, które się stykają, posmaruj wodą, żeby się lepiej skleiły. Nadmiar ciasta odetnij, a brzegi zawiń pod spód. 8. Wstaw całość na 25 min. do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. 9. Żeby przygotować sos, wyciśnij do garnka sok z cytryny i wlej wino. 10. Podgrzewaj do momentu, kiedy wino się zredukuje. 11. Dodaj do sosu śmietankę i zdejmij garnek z ognia. Dokładnie wymieszaj. 12. Wrzuć masło i znów wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku. 13. Po wyjęciu z pieca ciasto z łososiem przekrój na 4 równe części. Połóż każdą na środek talerza i polej wokół sosem.
chaarryy