Składniki:
biszkopt:
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 torebki cukru waniliowego
poncz:
- łyżka cukru
- szklanka przegotowanej i ostudzonej wody
- kieliszek rumu
- sok z cytryny (goździki)
masa:
- szklanka kaszy manny błyskawicznej
- szklanka cukru
- szklanka wiórków kokosowych
- szklanka wódki
Sposób przyrządzania:
Z czterech białek ubijamy na sztywno pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy, aż cukier rozpuści się.
Dodajemy cztery żółtka i nadal ubijamy do jednolitej masy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i powoli mieszając dodajemy do jajek.
Wlewamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 30 min.
Poncz robimy mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Teraz robimy masę. Kaszę, wiórki i cukier zalewamy na całą noc wódką. Następnego dnia ucieramy z kostką masła.
Podzielony na plastry biszkopt skrapiamy ponczem. Smarujemy pierwszą warstwę dżemem. Kładziemy drugi krążek skropiony ponczem. Smarujemy masą.
Trzeci krążek też skrapiamy ponczem i kładziemy na masę. Przykrywamy nią wierzch i boki. Dekorujemy wiśniami lub czekoladą.
pitenwis21