Tort kokosowy noworoczny .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

biszkopt:

 

- 3/4 szklanki mąki tortowej

 

- 3/4 szklanki cukru

 

- 4 jajka

 

- płaska łyżka proszku do pieczenia

 

- 1/2 torebki cukru waniliowego

 

poncz:

 

- łyżka cukru

 

- szklanka przegotowanej i ostudzonej wody

 

- kieliszek rumu

 

- sok z cytryny (goździki)

 

masa:

 

- szklanka kaszy manny błyskawicznej

 

- szklanka cukru

 

- szklanka wiórków kokosowych

 

- szklanka wódki

 

Sposób przyrządzania:

 

Z czterech białek ubijamy na sztywno pianę, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy, aż cukier rozpuści się.

 

Dodajemy cztery żółtka i nadal ubijamy do jednolitej masy. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i powoli mieszając dodajemy do jajek.

 

Wlewamy ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i pieczemy w temperaturze 170 st. C ok. 30 min.

 

Poncz robimy mieszając dokładnie wszystkie jego składniki. Teraz robimy masę. Kaszę, wiórki i cukier zalewamy na całą noc wódką. Następnego dnia ucieramy z kostką masła.

 

Podzielony na plastry biszkopt skrapiamy ponczem. Smarujemy pierwszą warstwę dżemem. Kładziemy drugi krążek skropiony ponczem. Smarujemy masą.

 

Trzeci krążek też skrapiamy ponczem i kładziemy na masę. Przykrywamy nią wierzch i boki. Dekorujemy wiśniami lub czekoladą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin