Zapiekanka z mięsa mielonego z bazylią .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

0,6 kg mięsa mielonego wieprzowego

 

0,3 kg makaronu rurki lub świderki

 

1 puszka groszku

 

2- 3 łyżeczki kincentratu pomidorowego

 

3- 4 jajka

 

bazylia świeża lub suszona - sporo

 

sól, pieprz, olej

 

Sposób przyrządzania

 

Mięso usmażyć na oleju, dodać osączony groszek, koncentrat, posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.

 

Makaron ugotować al dente, odcedzić,  przelać zimną wodą.

 

Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.

 

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dnie ułożyć sos potem makaron, sos itd. tak by ostatnią warstwą był sos.

 

Wierzch posypać bazylią i ułożyć jajka białkiem do góry.

 

Całość zapiekać 20 minut w temp. 220 stopni.

 

Podawać gorące.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin