Składniki
0,6 kg mięsa mielonego wieprzowego
0,3 kg makaronu rurki lub świderki
1 puszka groszku
2- 3 łyżeczki kincentratu pomidorowego
3- 4 jajka
bazylia świeża lub suszona - sporo
sól, pieprz, olej
Sposób przyrządzania
Mięso usmażyć na oleju, dodać osączony groszek, koncentrat, posiekaną bazylię, przyprawić solą i pieprzem, krótko poddusić.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, przelać zimną wodą.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, na dnie ułożyć sos potem makaron, sos itd. tak by ostatnią warstwą był sos.
Wierzch posypać bazylią i ułożyć jajka białkiem do góry.
Całość zapiekać 20 minut w temp. 220 stopni.
Podawać gorące.
pitenwis21