Składniki:
3/4 szklanki ryzu,
2 filety z kurczaka,
wloszczyzna,
puszka zielonego groszku,
3 lyzki startego zoltego sera,
olej do smazenia,
przyprawa ziolowa,
sol, pieprz.
Wykonanie:
Wloszczyzne pokroic. Filety oplukac. Mieso i warzywa zalac woda i gotowac az mieso bedzie miekkie.
Pod koniec gotowania przyprawic sola i pieprzem. Ryz ugotowac i przestudzic.
Na patelni rozgrzac olej, wlozyc ryz, rozdrobnione mieso, dodac przyprawy. Smazyc kilka minut, czesto mieszajac. Zdjac patelnie z ognia. Groszek odsaczyc z zalewy, marchewke wyjac z rosolu i pokroic w kostke.
Do ryzu dodac groszek i marchewke. Wszystko wymieszac, przelozyc do natluszczonego, zaroodpornego naczynia.
Polac potrawe kilkoma lyzkami rosolu, wierzch posypac startym serem. Zapiekac 15 minut.
pitenwis21