Zapiekanka ziemniaczana .doc

(0 KB) Pobierz

8 średnich ziemniaków

3/4 szkl. jogurtu

1/4 kg tłustego twarogu

1/8 kostki masła

15 dkg żółtego sera np. ?mietanowego

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki pieprzu

 

W misce pokrusz twaróg i wymieszaj łyżką z jogurtem, pieprzem i łyżeczką soli. W osolonej wodzie ugotuj ziemniaki w mundurkach, przestudĽ, obierz i pokrój w plasterki (2-3 mm). Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dno niedużego naczynia żaroodpornego lub blaszki do pieczenia wyłóż plasterkami masła. Na nich układaj na przemian, warstwami, plasterki ziemniaków i masę twarogowo-jogurtową, aż do wyczerpania składników. Posyp żółtym serem i oregano. Wstaw do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i piecz 30 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin