Pączki serowe.rtf

(1 KB) Pobierz

Produkty

 

•  3 i 1/2 szkl. maki pszennej

 

•  40 dag tlustego sera twarogowego

 

•  4 jajka

 

•  12 dag margaryny

 

•  2/3 szkl. cukru

 

•  2 dag drozdzy

 

•  3 lyzki mleka

 

•  1 lyzeczka proszku do pieczenia

 

•  2 lyzki smietany 18%

 

•  1 cukier waniliowy (1,6 dag)

 

•  sol

 

•  1 szkl. konfitur lub dzemu

 

do smazenia: 50 dag tluszczu (smalec lub olej)

 

do posypania: cukier puder

 

 

Etapy przygotowania

 

1.  Z drozdzy, mleka i 3 lyzek maki zrobic rozczyn i odstawic do wyrosniecia. Ser zemlec.

   

2.  Pozostala make polaczyc z posiekana margaryna, smietana, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sola.

   

3.  Dodac rozczyn i wyrobic gladkie ciasto. Formowac z niego kulki, do srodka kazdej klasc po 1/2 lyzeczki konfitur. Paczki odlozyc do wyrosniecia.

   

4.  W glebokim garnku rozgrzac olej i smazyc paczki na rumiano, a nastepnie osaczac na bibule i gorace posypywac cukrem pudrem.

   

5.  Z podanych skladnikow wychodzi ok. 60 paczkow.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin