Produkty
• 3 i 1/2 szkl. maki pszennej
• 40 dag tlustego sera twarogowego
• 4 jajka
• 12 dag margaryny
• 2/3 szkl. cukru
• 2 dag drozdzy
• 3 lyzki mleka
• 1 lyzeczka proszku do pieczenia
• 2 lyzki smietany 18%
• 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
• sol
• 1 szkl. konfitur lub dzemu
do smazenia: 50 dag tluszczu (smalec lub olej)
do posypania: cukier puder
Etapy przygotowania
1. Z drozdzy, mleka i 3 lyzek maki zrobic rozczyn i odstawic do wyrosniecia. Ser zemlec.
2. Pozostala make polaczyc z posiekana margaryna, smietana, serem, jajkami, cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i sola.
3. Dodac rozczyn i wyrobic gladkie ciasto. Formowac z niego kulki, do srodka kazdej klasc po 1/2 lyzeczki konfitur. Paczki odlozyc do wyrosniecia.
4. W glebokim garnku rozgrzac olej i smazyc paczki na rumiano, a nastepnie osaczac na bibule i gorace posypywac cukrem pudrem.
5. Z podanych skladnikow wychodzi ok. 60 paczkow.
pitenwis21