Torcik dla Ewy i Adama.rtf

(7 KB) Pobierz
Torcik dla Ewy i Adama

Torcik dla Ewy i Adama

 

Składniki na 20 porcji:

6 jaj

3/4 szklanki cukru

torebka Cukru wanilinowego WINIARY

szklanka mąki

aska łeczka proszku do pieczenia

puszka mandarynek w syropie (850 g)

2 torebki Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY (każdy na 2 szklanki mleka)

2 szklanki soku pomarańczowego

3 szklanki śmietany kremówki

6 łek cukru pudru

3 torebki "fiksu" do śmietanki

20 sztuk herbatników typu petit-beurre (połowa z czekoladą)

 

Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij z cukrem wanilinowym na sztywną pianę, a mą przesiej z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z żółtkami i połącz z ubitymi białkami.

 

Ciasto nałóż na blachę wyłoną papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do piecyka o temperaturze 200°C, po czym ostudź. Mandarynki osącz z syropu i ułóż na cieście (20 cząstek odłóż na później).

 

Proszek budyniowy wymieszaj ze szklanką syropu. Natomiast sok pomarańczowy podgrzej z pozostałym syropem i - mieszając - wlej rozpuszczony budyń i razem zagotuj. Otrzymany w ten sposób krem budyniowy przykryj mandarynkami, wyrównaj powierzchnię i wstaw ciasto na godzinę do lodówki. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem i "fiksem" do śmietany.

 

Na kremie budyniowym rozsmaruj bitą śmietanę i na wierzchu ułóż szachownicę z herbatników zwykłych i tych z czekoladą.

 

Torcik podaj pokrojony i udekorowany resztą mandarynek.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin