tort orzechowo-kawowy.rtf

(2 KB) Pobierz

Tort orzechowo-kawowy

Składniki:

Ciasto:
13 dkg mąki pszennej,
8 jajek,
15 dkg cukru,
20 dkg zmielonych orzechów laskowych,
1 cukier waniliowy (1.6 dkg),
2 łyżki mocnej,
zimnej kawy,
skórka otarta z 1 cytryny,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
do nasączenia ciasta:
100 ml mocnej,
zimnej kawy i 2 łyżki czystej wódki lub brandy,
do przygotowania formy:
1 łyżka masła i 1 łyżka bułki tartej.
do przybrania tortu:
starta czekolada i groszek czekoladowy

Krem:
50 dkg sera mascarpone lub sera śmietankowego,
trzykrotnie mielonego,
20 dkg śmietanki 36%,
5 - 6 łyżek mleka,
1 łyżka soku cytrynowego,
3 cukry waniliowe (4.8 dkg),
2 łyżki startej czekolady.
 

Sposób przyrządzenia:

Przygotować ciasto: białka ubić z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać porcjami 1/3 cukru. Żółtka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym na gęstą masę. Wymieszać z kawą i skórką cytrynową. Do masy żółtkowej dodać połowę orzechów i pianę z białek. Resztę orzechów wymieszać z mąką oraz proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 1 h w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C. Upieczone ciasto przetrzymać kilka minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjąć z piekarnika i z tortownicy, pozostawić do ostygnięcia.

Przygotować krem: śmietankę ubić z cukrem waniliowym. Ser utrzeć z mlekiem i sokiem cytrynowym, dodać bitą śmietanę i startą czekoladę. Ciasto przekroić na trzy krążki. Dolny i środkowy krążek nasączyć kawą wymieszaną z alkoholem, posmarować kremem i złożyć. Tort posmarować resztą kremu, posypać startą czekoladą i przybrać groszkiem czekoladowym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin