Ciasto z kremem z chałwy.rtf

(847 KB) Pobierz

Ciasto z kremem z chałwy

Składniki

chałwa, 500g

mleko, 200ml

maslo, 1 kostka

cukier, 3 lyzki

cukier waniliowy, 1

smietana do ubijania rama, 2 buteleczki (400g)

zelatyna, 3 lyzeczki

biszkopt z 5 jajek,

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. Upiec biszkopt na prostokątnej blasze.

Mleko wlać do rondla, dodać pokruszona chałwę i zagotować cały czas mieszając żeby się nie przypaliło, przestudzić. Masło utrzeć z łyżka cukru i stopniowo, cały czas ucierając dodawać chałwę. Na biszkopt wyłożyć masę, włożyć do lodówki. Śmietanę ubić z cukrem i dodać rozpuszczona w 1/4 szklanki wody żelatynę. Wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć herbatniki i polukrować. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Smacznego!!!!!!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin