dieta doktor dabrowskiej.odt

(26 KB) Pobierz

 


Ogólne zasady przygotowania posiłków do diety warzywno - owocowej
• Kupować warzywa i owoce sezonowe - możliwie ekologiczne.
• Warzywa dobrze umyć, przygotować krótko przed spożyciem.
• Do surówek nie dodajemy cukru ani oleju, majonezu czy śmietany.
• Surówki, zupy i gotowane warzywa przyprawiamy świeżą pietruszka, koperkiem lub szczypiorkiem i ziołami (używamy mało soli!). Możemy dodawać chrzan i czosnek.
• Duszenie lub gotowanie warzyw - krótko (nie rozgotowywać).
• Surówka może składać się z jednego lub kilku składników - z uwzględnieniem części roślin nadziemnych i podziemnych.
• Warzywa surowe należy dobrze żuć (zapobiega to wzdęciom).
• Kolejność spożywania potraw: barszcz, soki, woda → surowe owoce lub warzywa →duszone, gotowane owoce lub warzywa.
• Sok z marchwi: obciąć końcówki, umyć i wyszorować marchew (nie obierać!), wyciskać w sokowirówce, pić ok. 1 szklankę/dzień.
• Pijemy ok. 2 l płynów dziennie: herbaty ziołowe i owocowe, wodę mineralną, soki rozcieńczone wodą (ok. 1:4). Unikamy czarnej herbaty i kawy naturalnej. Osoby z nadwagą czy cukrzycą powinny ograniczyć ilość spożywanej marchwi (soku!) i buraków.
• Pijemy pomiędzy posiłkami (nie pijemy podczas i bezpośrednio po posiłku).
• Osoby z chorobą wrzodową żołądka, które nie tolerują surowych warzyw, zaczynają kurację od ok. 3 dni wyłącznie sokowych (3 szklanki dziennie surowego soku z marchwi, dopijać wywarem z jarzyn, nie jeść pokarmów stałych, po średnio 3 – 4 dniach wystąpi biegunka, która jest oznaką złuszczania się chorej śluzówki jelit, wówczas przejść na marchwiankę jak dla niemowląt 1 ½ dnia, następnie warzywa gotowane 1 ½ dnia, po czym można już jeść surówki)
• Osoby z alergią powinny wykluczyć cytrusy, pomidory i paprykę.
• Po ukończeniu kuracji - nie wracać do dawnych nawyków żywienia, lecz wprowadzić na stałe „żywienie pełnowartościowe" unikając pokarmów przetworzonych takich jak: cukier, biała mąka, margaryny, konserwy itp. Okresowo należy powracać do diety warzywno - owocowej (np. jeden dzień w tygodniu

 

Przykłady podstawowych potraw :

•Przykłady surówek: w jadłospisie podane są przykładowe zestawy surówek, których realizacja jest oczywiście zależna od pory roku i od dostępności w miarę możliwości do wartościowych warzyw. W warunkach domowych należy stworzyć swój indywidualny jadłospis przestrzegając podstawowych zasad stosowania diety warzywno – owocowej. Doprawiamy świeżymi i suszonymi ziołami oraz oszczędnie solą kamienną lub ziołową. Jako składniki wymienione rodzynki, pomarańcze, mandarynki, truskawki, jagody, czarna porzeczka są używane w śladowych ilościach w celach dekoracyjnych i smakowych.
•W przypadku niedocukrzenia (poty, niepokój, słabość, szybkie tętno) wskazane jest wypicie wody z 1-2 łyżeczkami miodu!
•Ilość spożywanych jarzyn zasadniczo jest dowolna, zważywszy, że już na początku kuracji pojawia się uczucie sytości. Teraz już sam organizm informuje o rzeczywistych potrzebach. W razie dużego głodu, bólu głowy lub złego samopoczucia - korzystne jest wykonanie lewatywy z ciepłej wody, co poprawia samopoczucie i znosi uczucie głodu. Jedzenie dużej ilości owoców może spowodować uczucie głodu i zakłócać proces oczyszczania.
•Barszcz czerwony: kg buraków czerwonych, wykroić ciemne miejsca (nie obierać w całości), pokroić w plasterki, zalać przegotowaną zimną wodą, dodać 1 główkę czosnku (oddzielić i oczyścić ząbki), dodać 2 kromki czarnego chleba i szczyptę cukru, (zalewamy to w naczyniu emaliowanym, kamiennym lub stalowym), stawiamy naczynie w miejscu ciepłym (ok. 20°C), po czterech dniach zamieszać, odcedzić i zagrzać (nie doprowadzać do zagotowania), następnie doprawić do smaku (sól, pieprz, kminek mielony, majeranek).
•Gotowane warzywa: (marchew, brukiew, buraki, seler, dynia, pietruszka, kapusta kiszona, kapusta słodka, kabaczek i in.): umyć, ewent. obrać, ugotować najlepiej na parze lub w małej ilości wody na półtwardo, po ugotowaniu przekroić, posypać zieloną pietruszką lub koperkiem.
•Zupa jarzynowa: podstawowe składniki: seler korzeń, por, marchew, pietruszka, cebula, przyprawy ziołowe. Można ugotować zupę cebulową, ogórkową, pomidorową, kapuśniak itp.
•Leczo z warzyw: ogórki kiszone, papryka czerwona, papryka zielona, cebula, dynia lub cukinia, pomidory. Składniki rozdrobnić i dusić w małej ilości wody do miękkości. Następnie doprawić do smaku - solą, papryką zmieloną, pieprzem, dodać liść laurowy.
•Bigos z warzyw: cebula, koncentrat pomidorowy, kapusta biała, kapusta kiszona, jabłka winne, czosnek. Warzywa myjemy, rozdrabniamy i dusimy w małej ilości wody. Kapustę kiszoną gotujemy osobno i po ugotowaniu łączymy ją z pozostałymi warzywami. Całość doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i pastą pomidorową.
•Mus jabłkowy: Pokroić w ćwiartki jabłka i rozgotowywać w małej ilości wody a następnie przecierać przez sito. Doprawiamy goździkiem, mielonym cynamonem. Można dodawać niewielkie ilości innych owoców.
•Jabłka pieczone: myjemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok. 160°C). Pieczemy do miękkości.

 


 

 


 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin