Brzoskwiniowy z Nutellą
Składniki
Biszkopt:8 jajek5 łyżek cukru5 czubatych łyżek mąki pszennej1,5 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka octuA gdyby ktoś miał obawy że ten biszkopt będzie za niski, polecam biszkopta z przepisu Irenki Sikory, jest super! http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis9743.htmlBrzoskwinie:1 puszka brzoskwiń1 szklanka wody2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczoweNutella:1 duża Nutella (630 lub 750 g)1 płatek waflaKrem:3/4 l mleka3 łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka2 cukry waniliowe (daję 3)kostka masłaDodatkowo:biszkopty podłużne (1 paczka, jakieś 125 g)1/2 l śmietany 30 %1 galaretka cytrynowastarta czekolada
Biszkopt - ubić pianę z białek, dodać cukier (ja daję jeszcze dodatkowo cukier waniliowy), żółtka, maki, proszek, na koniec ocet. Upiec placek, wystudzić i przekroić na pół. W środek dajemy brzoskwinie:Brzoskwinie - po otwarciu odlewamy sok, dodajemy do niego szklankę zimnej wody, wsypujemy obie galaretki, czekamy chwilę aż żelatyna w galaretkach namoknie następnie całość lekko podgrzewamy i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do galaretki. Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią placka. Gdy brzoskwinie całkiem zastygną, placka smarujemy nutellą:Nutella - nutellę lekko podgrzać aż zrobi się bardziej płynna (można w kąpieli wodnej) - Uwaga! bardzo łatwo się przypala! Do nutelli wkruszyć wafla. Ciepłą masą smarować placek, gdy wystygnie dajemy krem:Krem - odlać odrobinę mleka, resztę zagotować. Utrzeć żółtka z mąką i cukrem, dodać odlane mleko. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.Na kremie układamy biszkopty, należy je ułożyć tak, aby po ukrojeniu kawałka placka w przekroju były widoczne takie "biszkoptowe wzgórza", czyli w poprzek do krojenia.Teraz dajemy śmietanę. Śmietankę ubijamy (ja dodaję jeszcze dwie łyżki cukru pudru, bo uwierzcie - ten placek wcale nie jest za słodki!), dodajemy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wody. Gdy wszystko zacznie tężeć wylewamy na placek. Posypujemy startą czekoladą.Całość dobrze schłodzić.Dobrze jest ten placek robić w formie lub czymś go zabezpieczyć przed rozpłynięciem się na boki, bo gdy jest ciepło, to masa i śmietana lubią "uciekać" i katastrofa gotowa! Podaje się go jak torta - na talerzykach - niestety nie polecam go stawiać na stole, ponieważ w cieple może się rozpłynąć.... Robię go przy większych okazjach, gdyż pięknie wygląda i właściwie - mimo pozorów - jest prosty w przygotowaniu, jedynie dość długo się czeka na zastygnięcie wszystkich warstw. Przepis nie jest mojego autorstwa, mam go nie wiem skąd, ale jest wypróbowany i pyszny!
inka40