Kolorowe ciasto na białkach
Składniki
* 7 białek* 3 żółtka* 1 i ¼ szklanki mąki* ½ szklanki oleju (z pestek winogron)* ¾ szklanki cukru
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia* Szczypta soli* 3 łyżki mielonych migdałów* 3 łyżki maku suchego* 1 opakowanie
kisielu (dałam morelowy)* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Żółtka dobrze ubić z połową podanego cukru. Nie przerywając ubijania wlewać stopniowo olej. Powstanie gęsta emulsja wyglądająca niczym majonez. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Do piany dodawać stopniowo resztę pozostałego cukru, ciągle ubijając. Jak cukier już się rozpuści, dodajemy do piany mieszaninę żółtek i oleju oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać całość delikatnie ale dokładnie. Dodać przesianą mąkę i wymieszać razem. Powstałe ciasto podzielić na trzy części, do których dodajemy: do jednej mak, do drugiej kisiel, do trzeciej migdały, wszystkie delikatnie mieszamy.Ciasto pieczemy w formie
keksowej (ja wzięłam 25x10, ale lepiej wziąć trochę większą, bo ciasto wyrosło dużo poza formę), wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.Na dno wykładamy ciasto z dodatkiem maku, następnie ciasto z dodatkiem kisielu a na końcu ciasto z migdałami.Pieczemy ok. 50 minut w temp. 160 stopni - termoobieg (180 z grzaniem góra - dół)
inka40