Kilimandżaro s. Anastazji
Składniki
Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj, po upieczeniu przekroić na pół. Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek kwaśnych i twardych2 galaretki ( ja użyłam o smaku owoców tropikalnych)1 łyżka margaryny lub masłaMasa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanejbudyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru1 kostka masła lub margaryny
Ciemny biszkopt przekroić na pół, włożyć do formy jedną połówkę. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, masło roztopić, dodac jabłka, chwilę smażyć, dodać suchą galaretkę, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć. Ostudzić i wyłozyć na biszkopt. Wstawić do lodówki żeby masa jabłkowa stężała. W tym czasie przygotować masę budyniową: z mleka, cukru, żóltek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Masę budyniowa wyłożyc na masę jabłkową, przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą.Masa jest różowa ponieważ dodałam bydyń wiśniowy i podzieliłam ją na dwie części ( troszkę zmodyfikowałam)
inka40