Kilimandżaro
Składniki
8 jajek, 10 łyżek cukru, 8 łyżek mąki, 3 łyżki kakao, 4 łyżki śmietany 30 %, łyżka proszku do pieczenia, 1 kostka masła, 1 budyń waniliowy, 1, 5 szklanki mleka, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki spirytusu, 2 galaretki pomarańczowe, 5 dużych jabłek, 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1 litr wody, polewa (2 czekolady i 4 łyżki mleka), rodzynki do dekoracji,
1. Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać do białości, mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek, podczas mieszania dodać śmietanę. Ciasto podzielić na dwie części, upiec dwa biszkopty.2. Masa: gotować budyń z mleka i cukru, wystudzić, utrzeć masło, dodawać powoli budyń, ucierać, na koniec dodać spirytus. Galaretka: galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody, jabłka pokroić w drobną kosteczkę, litr wody zagotować, dodać kwasek cytrynowy, wrzucić jabłka i sparzyć, odcedzić, wsypać do galaretki.
3. Wykonanie: na biszkopcie rozsmarować masę, na masę wyłożyć krzepnącą galaretkę z jabłkami, na to położyć drugi biszkopt, polać dowolną polewą i posypać rodzynkami.
inka40