PIANKA.BM.rtf

(4 KB) Pobierz

Pianka truskawkowa

 

25 dkg              truskawek

kilka poziomek

1 szkl. kremówki

10 dkg cukru

2 białka

½ cytryny

sól

 

Wypłukane, osączone i odszypułkowane truskawki zmiksować z cukrem i sokiem cytrynowym. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i połączyć ze zmiksowanymi owocami. Ubić śmietankę,

po czym dodać ją ostrożnie do masy. Całość umieścić w schłodzonej szklanej salaterce lub w szklanych pu­charkach. Przybrać truskawkami oraz poziomkami. Wstawić do lodówki nie dłużej niż na 3—4 godziny (po dłuższym czasie piana opadnie). Uwaga: Podobny deser można przyrządzić z malin lub porzeczek.

 

porcja dla 6 osób

Zgłoś jeśli naruszono regulamin