szur-I0.doc

(148 KB) Pobierz
SYSTEMATYKA

                                                                                                         

SYSTEMATYKA

Rodzina: motylkowate (Papilionaceae)

Strączkowe (leguminosae)

Podrodzina: Motylkowate (papilionateae)

Plemiona:

Grubonasienne:

1.   Janowcowe (Genisteae): Łubin (Lupinus)

2.   Wykowe (Viciae): wyka (Vicia), groch (Pisum), bobik (Vicia faba), lędźwian (Lathyrus), soczewica jadalna, cieciorka, orzech ziemny.

3.   Fasolowe (Phaseoleae): soja (Glicyne), fasola (Phaseolus)

Drobnonasienne:

4.   Koniczynowe (Trifoliae): koniczyna (Trifolium), lucerna (Medicago), Nostrzyk (Melilotus)

5.   Komunicowe (Loteae): komunica (Lotus), przelot (Anthyllis)

6.   Siekiernicowe (Medysareae): seradela (Ornithopus), esparceta (Onobrichis)

Rośliny motylkowate grubonasienne uprawia się z przeznaczeniem na:

1.   Zielonkę

a)  skarmianą bezpośrednio

b)  stanowiącą surowiec do przerobu na

-    siano

-    kiszonkę

-    mączkę sienną             

2.   zielone nawozy

3.   nasiona – na cele: przemysłowych, konsumpcyjnych, nasiennych, pastewnych:

·    skarmiane w postaci śruty

·    służące jako surowiec do produkcji mieszanek treściwych

PLON: Rośliny jadalne > pastewnych

Substancje biologicznie czynne (antyżywieniowe)

Taniny (garbniki) – obniżają strawność białka, węglowodanów, pogarszają smak paszy, bobik, groch; Deaktywacja (D): łuszczenie nasion, parowanie

Alkaloidy – związki toksyczne porażają system nerwowy, właściwości pobudzające i znieczulające; łubiny – formy gorzkie, łubiny – formy słodkie; (D): moczenie, wymywanie związków z nasion

Inhibitory proteaz – obniżają strawność białka, hamują aktywność enzymów trzustki; soja, bobik, groch; (D): ogrzewanie, autoklawowanie

Hemagutyniny (lektyny) – niszczą nabłonek przewodu pokarmowego; fasola, bobik, groch; śladowe ilości w łubinach; (D): ekstrukcja, mikronizacja, płatkowanie i parowanie

Oligosacharydy (rafinoza, stachioza, werbaskoza i ajugoza) – powodują wzdęcia i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego; (D): wymywanie, ekstrakcja

Inne – saponiny, antywitaminy, elergenty, fityny, fenole

Występowanie tych związków ogranicza udział nasion w mieszankach dla tuczników. Nie stosować dla prosiąt  i warchlaków, dopiero dla tuczników.

Zalety substancji antyżywieniowych:

działanie bakteriostatyczne; - antykancerogenne; -przeciwutleniające; - przeciwkrzepliwe; -przeciwazapalne; - + / - ciśnienie krwi; - obniżają cholesterol; - + / - glukoza we krwi; - + / - przemiana materii; - + sys immunolog.

Zalety roślin motylkowatych

pozostawiają dużo resztek pożniwnych zasobnych w azot. Wiążą wolny azot z powietrza, przekazują go na rośliny następcze; Plon główny – zostaje korzeń, ściernisko.

W przypadku poplonów – masy dostarczamy więcej (łubin – 5,5 t z 1 ha dostarczamy)

Plonowanie żyta i pszenżyta po motylkowatych znacznie lepiej plonują.

Jakość resztek pożniwnych

 

N : C w resztkach pożniwnych

ziemniaki

1 : 16 – 23

Buraki cukrowe

1 : 20 – 29

lucerna

1 : 17 – 20

Koniczyna czerwona

1 : 17 – 23

bobik

1 : 22 – 54

Łubin

1 : 20 – 32

groch

1 : 15 – 27

zboża

1 : 35 – 106

rzepak

1 : 56

Rośliny strączkowe mają jeszcze 2 zalety:

+ fitomelioracyjne na gleby (duży palowy korzeń, głęboko się korzenią, poprawiają strukturą gleby, rosliny pobierają składniki mineralne z głębszych warstw gleby)

+ fitosanitarne (w higosferze (strefa przykorzeniowa) gromadzą się drobnoustroje pożyteczne.

Ok. 85 % drobnoustrojów w strefie przykorzeniowej (drobnoustroje pożądane).

Gatunki bakterii brodawkowych i ich gospodarze:

Gatunek bakterii

Roślina

Rhizobium leguminosarum

 

Bv viciae

Pisum, Lens, Vicia, Lathyrus

Szybko działające

Bv phaseoli

Phaseolus

Bv trifoli

Trifolium

Rhizobium  leliloti

Medicago

Wolno działające

Rhizobium loti

Lotus

Rhizobium fredi

Glycina

Bradyrhizobium japonicum

Glucina

Bradyrhizobium sp

Lupinus

Azorhizobium

Sesbania

 

Wzrost i rozwój roślin strączkowych

I – okres powolnego wzrostu wegetatyw. rozwój

II – okres szybkiego wzrostu – generat rozwój

III – okres dojrzewania nasion

1.   kiełkowanie

-    epigeicznie – janowcowe, fasolowe (fasola, soja, łubin) szybciej rozwija się łodyszka podliścieniowa hypokotyl: na powierzchni gleby wykłada liścienie.

-    hypogeicznie – wykowe (groch, peluszka, wyka ozima, wyka jara, bobik), szybciej rozwija się łodyżka nadliścieniowa epikotyl, liścienie pozostają w glebie, nasiona można siać głębiej

Bobik na 8 cm – głębokość siewu

 

Do skiełkowania  wymagają odpowiednich temperatur czyli 3-4*C (soja co najmniej 5*C, fasola – 10*C), wrażliwe sa na przymrozki wytrzymują do temp 0*C

Temperatura szkodliwa:

Łubin żółty od               –3 do –5*C

Łubin biały i wąskolistny –5 do –8*C

Groch siewny i peluszka  –6 do –8*C

 

Wymagania glebowe:

Gleby najsłabsze  - wyka ozima, łubin żółty

(odczyn kwaśny)

gleby średnie (mała tolerancja) – peluszka, łubin bia i wąsk

gl b dobre i dobre (brak tolerancji) – bobik, wyka siewna,

                           groch siewny, soja

I – kiełkowanie

II – wschody (pokazują liścienie (epigeicznie), wierzchołek łodyżki (hypogeicznie)

III – faza tworzenia liści i rozetki liściowej, zahamowany wzrost, rozgałęzienia, rozwija się system korzeniowy.

IV – faza – wydłużanie pędów i rozgałęzień, intensywny rozwój roślin, przyrost zielonej masy

Łodygi dzielimy na:

-    na łodygi o ograniczonym tempie wzrostu (rosną szybciej) łubin

-    łodygi o nieregularnym tempie wzrostu

V – faza pąkowania – tworzą się pąki kwiatowe rozpoczyna rozwój generatywny roślin, rośliny mogą zrzucać pąki kwiatowe do 90% pąków kwiatowych (roślina broni się przed stresem), jest ona trudna do uchwycenia.

VI – faza kwitnienia (trwa różnie od 3 tygodni nawet do 1 miesiąca), następują zapylenia i zapłodnienie kwiatów, najlepsza pogoda słoneczna.

VII – faza wykształcania owoców i nasion, strąki nabierają ostatecznego kształtu, gromadzenie materiałów zapasowych w nasionach.

VIII – faza dojrzewania (strąki zasychają)

 

Wykorzystanie azotu w początkowym okresie wzrostu roślin bobiku;

- na początek wymagają dawkę startową, później gdy wytworzą 3-liście następuje intensywny rozwój systemu korzeniowego.

Następuje nawiązanie symbiozy z bakteriami brodawkowymi.

Czynniki wpływające na symbiozę:

1.   pH (najlepiej obojętny)

2.   odpowiedni szczep Rhizobium (szczepionka Nitragina)

3.   zaopatrzenie w P i K

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin