Rodzina: motylkowate (Papilionaceae)
Strączkowe (leguminosae)
Podrodzina: Motylkowate (papilionateae)
Plemiona:
Grubonasienne:
1. Janowcowe (Genisteae): Łubin (Lupinus)
2. Wykowe (Viciae): wyka (Vicia), groch (Pisum), bobik (Vicia faba), lędźwian (Lathyrus), soczewica jadalna, cieciorka, orzech ziemny.
3. Fasolowe (Phaseoleae): soja (Glicyne), fasola (Phaseolus)
Drobnonasienne:
4. Koniczynowe (Trifoliae): koniczyna (Trifolium), lucerna (Medicago), Nostrzyk (Melilotus)
5. Komunicowe (Loteae): komunica (Lotus), przelot (Anthyllis)
6. Siekiernicowe (Medysareae): seradela (Ornithopus), esparceta (Onobrichis)
Rośliny motylkowate grubonasienne uprawia się z przeznaczeniem na:
1. Zielonkę
a) skarmianą bezpośrednio
b) stanowiącą surowiec do przerobu na
- siano
- kiszonkę
- mączkę sienną
2. zielone nawozy
3. nasiona – na cele: przemysłowych, konsumpcyjnych, nasiennych, pastewnych:
· skarmiane w postaci śruty
· służące jako surowiec do produkcji mieszanek treściwych
PLON: Rośliny jadalne > pastewnych
Substancje biologicznie czynne (antyżywieniowe)
Taniny (garbniki) – obniżają strawność białka, węglowodanów, pogarszają smak paszy, bobik, groch; Deaktywacja (D): łuszczenie nasion, parowanie
Alkaloidy – związki toksyczne porażają system nerwowy, właściwości pobudzające i znieczulające; łubiny – formy gorzkie, łubiny – formy słodkie; (D): moczenie, wymywanie związków z nasion
Inhibitory proteaz – obniżają strawność białka, hamują aktywność enzymów trzustki; soja, bobik, groch; (D): ogrzewanie, autoklawowanie
Hemagutyniny (lektyny) – niszczą nabłonek przewodu pokarmowego; fasola, bobik, groch; śladowe ilości w łubinach; (D): ekstrukcja, mikronizacja, płatkowanie i parowanie
Oligosacharydy (rafinoza, stachioza, werbaskoza i ajugoza) – powodują wzdęcia i zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego; (D): wymywanie, ekstrakcja
Inne – saponiny, antywitaminy, elergenty, fityny, fenole
Występowanie tych związków ogranicza udział nasion w mieszankach dla tuczników. Nie stosować dla prosiąt i warchlaków, dopiero dla tuczników.
Zalety substancji antyżywieniowych:
działanie bakteriostatyczne; - antykancerogenne; -przeciwutleniające; - przeciwkrzepliwe; -przeciwazapalne; - + / - ciśnienie krwi; - obniżają cholesterol; - + / - glukoza we krwi; - + / - przemiana materii; - + sys immunolog.
pozostawiają dużo resztek pożniwnych zasobnych w azot. Wiążą wolny azot z powietrza, przekazują go na rośliny następcze; Plon główny – zostaje korzeń, ściernisko.
W przypadku poplonów – masy dostarczamy więcej (łubin – 5,5 t z 1 ha dostarczamy)
Plonowanie żyta i pszenżyta po motylkowatych znacznie lepiej plonują.
Jakość resztek pożniwnych
N : C w resztkach pożniwnych
ziemniaki
1 : 16 – 23
Buraki cukrowe
1 : 20 – 29
lucerna
1 : 17 – 20
Koniczyna czerwona
1 : 17 – 23
bobik
1 : 22 – 54
Łubin
1 : 20 – 32
groch
1 : 15 – 27
zboża
1 : 35 – 106
rzepak
1 : 56
Rośliny strączkowe mają jeszcze 2 zalety:
+ fitomelioracyjne na gleby (duży palowy korzeń, głęboko się korzenią, poprawiają strukturą gleby, rosliny pobierają składniki mineralne z głębszych warstw gleby)
+ fitosanitarne (w higosferze (strefa przykorzeniowa) gromadzą się drobnoustroje pożyteczne.
Ok. 85 % drobnoustrojów w strefie przykorzeniowej (drobnoustroje pożądane).
Gatunki bakterii brodawkowych i ich gospodarze:
Gatunek bakterii
Roślina
Rhizobium leguminosarum
Bv viciae
Pisum, Lens, Vicia, Lathyrus
Szybko działające
Bv phaseoli
Phaseolus
Bv trifoli
Trifolium
Rhizobium leliloti
Medicago
Wolno działające
Rhizobium loti
Lotus
Rhizobium fredi
Glycina
Bradyrhizobium japonicum
Glucina
Bradyrhizobium sp
Lupinus
Azorhizobium
Sesbania
I – okres powolnego wzrostu wegetatyw. rozwój
II – okres szybkiego wzrostu – generat rozwój
III – okres dojrzewania nasion
1. kiełkowanie
- epigeicznie – janowcowe, fasolowe (fasola, soja, łubin) szybciej rozwija się łodyszka podliścieniowa hypokotyl: na powierzchni gleby wykłada liścienie.
- hypogeicznie – wykowe (groch, peluszka, wyka ozima, wyka jara, bobik), szybciej rozwija się łodyżka nadliścieniowa epikotyl, liścienie pozostają w glebie, nasiona można siać głębiej
Bobik na 8 cm – głębokość siewu
Do skiełkowania wymagają odpowiednich temperatur czyli 3-4*C (soja co najmniej 5*C, fasola – 10*C), wrażliwe sa na przymrozki wytrzymują do temp 0*C
Temperatura szkodliwa:
Łubin żółty od –3 do –5*C
Łubin biały i wąskolistny –5 do –8*C
Groch siewny i peluszka –6 do –8*C
Wymagania glebowe:
Gleby najsłabsze - wyka ozima, łubin żółty
(odczyn kwaśny)
gleby średnie (mała tolerancja) – peluszka, łubin bia i wąsk
gl b dobre i dobre (brak tolerancji) – bobik, wyka siewna,
groch siewny, soja
I – kiełkowanie
II – wschody (pokazują liścienie (epigeicznie), wierzchołek łodyżki (hypogeicznie)
III – faza tworzenia liści i rozetki liściowej, zahamowany wzrost, rozgałęzienia, rozwija się system korzeniowy.
IV – faza – wydłużanie pędów i rozgałęzień, intensywny rozwój roślin, przyrost zielonej masy
Łodygi dzielimy na:
- na łodygi o ograniczonym tempie wzrostu (rosną szybciej) łubin
- łodygi o nieregularnym tempie wzrostu
V – faza pąkowania – tworzą się pąki kwiatowe rozpoczyna rozwój generatywny roślin, rośliny mogą zrzucać pąki kwiatowe do 90% pąków kwiatowych (roślina broni się przed stresem), jest ona trudna do uchwycenia.
VI – faza kwitnienia (trwa różnie od 3 tygodni nawet do 1 miesiąca), następują zapylenia i zapłodnienie kwiatów, najlepsza pogoda słoneczna.
VII – faza wykształcania owoców i nasion, strąki nabierają ostatecznego kształtu, gromadzenie materiałów zapasowych w nasionach.
VIII – faza dojrzewania (strąki zasychają)
Wykorzystanie azotu w początkowym okresie wzrostu roślin bobiku;
- na początek wymagają dawkę startową, później gdy wytworzą 3-liście następuje intensywny rozwój systemu korzeniowego.
Następuje nawiązanie symbiozy z bakteriami brodawkowymi.
Czynniki wpływające na symbiozę:
1. pH (najlepiej obojętny)
2. odpowiedni szczep Rhizobium (szczepionka Nitragina)
3. zaopatrzenie w P i K
...
sneakEDU