Makaron z przegrzebkami
Składniki:
makaron penne
przegrzebki (mogą być mrożone, obrane)
pesto
dwie świeże pieczarki
duży ząbek czosnku
cytryna
masło
oliwa
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odlać, a następnie przelać odrobiną oliwy.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać trochę masła (lub margaryny). Wrzucić pokrojone w plastry, trochę podsmażyć. Dodać przygotowany uprzednio czosnek (czosnek wczesniej obrać, pokroić w cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę.). Dodać przegrzebki (jeśli były mrożone to najpierw należy je rozmrozić). Smażyć 2-3 minuty tak, aby przegrzebki były miękkie. Zdjąć z ognia, wrzucić makaron (makaron najlepiej żeby był ciepły, więc trzeba go ugotować w odpowiednim czasie). Dodać łyżkę pesto. Wymieszać wszystko na patelni.
Podawać posypane świeżą pietruszką, można lekko skropić cytryną, ewentualnie posypać niewielką ilością parmezanu tartego na grubszych oczkach tarki.
Sałatka frutti di mare
Mieszanka frutti di mare
Papryka czerwona,zielona i żółta
Cebula czerwona
Cukinia
Koperek
Czosnek
Sok z limetki
Ocet balsamiczny ciemny
Oliva z oliwek
Olej z orzechów włoskich
Sól, cukier, pieprz
Glutaminian sodu – szczypta
Mieszankę frutti di mare po odmrożeniu (jeżeli jest to mrożonka) proponuje spażyć wrzątkiem. Warzywa kroimy w cieniutkie paski.
Rissotto warzywne z kurczakiem w sosie czosnkowym
0,6 l wywaru z mięsa wołowego -> kostka Knorra
30 dag śmietany
5 dag mąki
3 ząbki czosnku – 20 g
22 dag ryżu
1 dag grzybów suszonych
7 dag cebuli
15 dag marchewki
5 dag pietruszki
7 dag smalcu
3 dag koncentratu pomidorowego
10 dag śmietany czosnek, pieprz, sól do smaku
łyżka masła
5 dag startej goudy
1 pierś z kurczaka
6 plastrów sera gouda po 1mm grubości
Rissotto:
Ryż ugotować na sypko z dodatkiem masła. Grzyby starannie umyć, ugotować, odcedzić i pokroić w makaron. warzywa oczyścić i pokroić w makaron, podsmażyć na smalcu, po czym krótko poddusi, wymieszać z ryżem, grzybami, koncentratem pomidorowym i śmietaną, doprawić solą czosnkiem i pieprzem i wlać cztery łyżeczki wywaru z grzybów. Naczynia porcjowane wysmarować masłem, porcjować po 280g. Każda porcję polać po wierzchu masłem i posypać serem.
Frittata z warzywami
Składniki na 4 porcje:
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
100 g świeżych pieczarek
1 łyżka oleju z oliwek
100 g mrożonego zielonego groszku, odrobina białego wina
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli (morskiej)
świeżo zmielony biały pieprz
starta gałka muszkatołowa
1/2 pęczka bazylii
1/2 pęczka melisy cytrynowej
8 świeżych jaj
gałązka ziół do przybrania
olej z oliwek do smażenia
Sposób przyrządzania:
1.Obrać czosnek i cebulę, bardzo drobno posiekać.
2.Papryki przekroić na pół, wyjąć ziarna, wymyć, dobrze odsączyć, pokroić na cienkie pasemka.
3.Przyrządzić pieczarki, wymyć, dobrze odsączyć i pokroić na plasterki.
4.Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć w nim posiekany czosnek i cebulę.
5.Do cebuli dodać pokrojoną paprykę, wszystko razem krótko poddusić.
6.Następnie dodać pieczarki z groszkiem i też krótko poddusić.
7.Całość polać odrobiną białego wina, przykryć i postawić na małym ogniu na 8-10 min.
8.Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i muszkatem. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
9.Bazylię i melisę przebrać, wymyć, drobno posiekać, domieszać do jarzyn.
10.Jajka wbić do miski i wymieszać.
11.Jarzyny domieszać do masy z jajek.
12.Olej z oliwek rozgrzać na dwóch średnich albo na jednej dużej patelni.
13.Do gorącego tłuszczu wlać masę z jajek i jarzyn.
14.Mieszać ją widelcem, aż jajka zaczną się ścinać.
15.Jak tylko jajka na spodzie nabiorą koloru, frittatę obrócić na drugą stronę i dokładnie wysmażyć.
16.Gotową frittatę położyć na duży talerz…
17… złożyć na pół.
18.Podawać przybraną gałązkami ziół.
Lasagne z soczewicą i pieczarkami
20 dag płatów makaronowych
15 dag soczewicy
40 dag pieczarek
4 dag startego żółtego sera
40 dag pomidorów w zalewie
łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
pół pęczka natki pietruszki,
przyprawy: bazylia, cukier, sól, pieprz
Soczewicę, przeglądnąć i umyć, zalać zimną wodą i gotować 40-60 minut. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Cebulę, pokroić drobno i wraz z rozgniecionym czosnkiem podsmażyć na oliwie z oliwek (czosnek należy dodać w ostatniej fazie smażenia aby nie dostał goryczki). Dodać pieczarki, smażyć przez kilka minut, po czym przykryć i dusić 15 minut. Do pieczarek dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy i dusić jeszcze 5 minut. Płaty makaronu wrzucić na wrzącą wodę i obgotować 1-2 minuty. Wyjąć bardzo ostrożnie i rozłożyć na ściereczce, tak by nie były sklejone. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i ułożyć w nim warstwy makaronu oraz soczewicę z pieczarkami. Górną warstwę lazanii poprószyć żółtym serem. Piec pod przykryciem przez 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Wrozbitka