Makaron z przegrzebkami.doc

(36 KB) Pobierz
Makaron z przegrzebkami

Makaron z przegrzebkami

 

Składniki:

makaron penne

przegrzebki (mogą być mrożone, obrane)

pesto

dwie świeże pieczarki

duży ząbek czosnku

cytryna

masło

oliwa

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odlać, a następnie przelać odrobiną oliwy.

 

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać trochę masła (lub margaryny). Wrzucić pokrojone w plastry, trochę podsmażyć. Dodać przygotowany uprzednio czosnek (czosnek wczesniej obrać, pokroić w cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na godzinę.). Dodać przegrzebki (jeśli były mrożone to najpierw należy je rozmrozić). Smażyć 2-3 minuty tak, aby przegrzebki były miękkie. Zdjąć z ognia, wrzucić makaron (makaron najlepiej żeby był ciepły, więc trzeba go ugotować w odpowiednim czasie). Dodać łyżkę pesto. Wymieszać wszystko na patelni.

 

Podawać posypane świeżą pietruszką, można lekko skropić cytryną, ewentualnie posypać niewielką ilością parmezanu tartego na grubszych oczkach tarki.

 

 

Sałatka frutti di mare

 

Składniki:

Mieszanka frutti di mare

Papryka czerwona,zielona i żółta

Cebula czerwona

Cukinia

Koperek

Czosnek

Sok z limetki

Ocet balsamiczny ciemny

Oliva z oliwek

Olej z orzechów włoskich

Sól, cukier, pieprz

Glutaminian sodu – szczypta

 

Sposób przygotowania:

 

Mieszankę frutti di mare po odmrożeniu (jeżeli jest to mrożonka) proponuje spażyć wrzątkiem. Warzywa kroimy w cieniutkie paski.

 

 

 

Rissotto warzywne z kurczakiem w sosie czosnkowym

 

Składniki:

0,6 l wywaru z mięsa wołowego -> kostka Knorra

30 dag śmietany

5 dag mąki

3 ząbki czosnku – 20 g

22 dag ryżu

1 dag grzybów suszonych

7 dag cebuli

15 dag marchewki

5 dag pietruszki

7 dag smalcu

3 dag koncentratu pomidorowego

10 dag śmietany czosnek, pieprz, sól do smaku

łyżka masła

5 dag startej goudy

1 pierś z kurczaka

6 plastrów sera gouda po 1mm grubości

 

Sposób przygotowania:

Rissotto:

 

Ryż ugotować na sypko z dodatkiem masła. Grzyby starannie umyć, ugotować, odcedzić i pokroić w makaron. warzywa oczyścić i pokroić w makaron, podsmażyć na smalcu, po czym krótko poddusi, wymieszać z ryżem, grzybami, koncentratem pomidorowym i śmietaną, doprawić solą czosnkiem i pieprzem i wlać cztery łyżeczki wywaru z grzybów. Naczynia porcjowane wysmarować masłem, porcjować po 280g. Każda porcję polać po wierzchu masłem i posypać serem.

 

 

 

Frittata z warzywami

 

Składniki na 4 porcje:

1 ząbek czosnku

1 cebula

1 czerwona papryka

1 zielona papryka

100 g świeżych pieczarek

1 łyżka oleju z oliwek

100 g mrożonego zielonego groszku, odrobina białego wina

kilka kropli soku z cytryny

szczypta soli (morskiej)

świeżo zmielony biały pieprz

starta gałka muszkatołowa

1/2 pęczka bazylii

1/2 pęczka melisy cytrynowej

8 świeżych jaj

gałązka ziół do przybrania

olej z oliwek do smażenia

 

Sposób przyrządzania:

 

1.Obrać czosnek i cebulę, bardzo drobno posiekać.

2.Papryki przekroić na pół, wyjąć ziarna, wymyć, dobrze odsączyć, pokroić na cienkie pasemka.

3.Przyrządzić pieczarki, wymyć, dobrze odsączyć i pokroić na plasterki.

4.Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć w nim posiekany czosnek i cebulę.

5.Do cebuli dodać pokrojoną paprykę, wszystko razem krótko poddusić.

6.Następnie dodać pieczarki z groszkiem i też krótko poddusić.

7.Całość polać odrobiną białego wina, przykryć i postawić na małym ogniu na 8-10 min.

8.Przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i muszkatem. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.

9.Bazylię i melisę przebrać, wymyć, drobno posiekać, domieszać do jarzyn.

10.Jajka wbić do miski i wymieszać.

11.Jarzyny domieszać do masy z jajek.

12.Olej z oliwek rozgrzać na dwóch średnich albo na jednej dużej patelni.

13.Do gorącego tłuszczu wlać masę z jajek i jarzyn.

14.Mieszać ją widelcem, aż jajka zaczną się ścinać.

15.Jak tylko jajka na spodzie nabiorą koloru, frittatę obrócić na drugą stronę i dokładnie wysmażyć.

16.Gotową frittatę położyć na duży talerz…

17… złożyć na pół.

18.Podawać przybraną gałązkami ziół.

 

 

Lasagne z soczewicą i pieczarkami

 

Składniki:

20 dag płatów makaronowych

15 dag soczewicy

40 dag pieczarek

4 dag startego żółtego sera

40 dag pomidorów w zalewie

łyżka koncentratu pomidorowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

łyżka oliwy z oliwek

pół pęczka natki pietruszki,

przyprawy: bazylia, cukier, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Soczewicę, przeglądnąć i umyć, zalać zimną wodą i gotować 40-60 minut. Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry. Cebulę, pokroić drobno i wraz z rozgniecionym czosnkiem podsmażyć na oliwie z oliwek (czosnek należy dodać w ostatniej fazie smażenia aby nie dostał goryczki). Dodać pieczarki, smażyć przez kilka minut, po czym przykryć i dusić 15 minut. Do pieczarek dodać soczewicę, rozdrobnione pomidory, koncentrat pomidorowy, drobno pokrojoną natkę pietruszki, przyprawy i dusić jeszcze 5 minut. Płaty makaronu wrzucić na wrzącą wodę i obgotować 1-2 minuty. Wyjąć bardzo ostrożnie i rozłożyć na ściereczce, tak by nie były sklejone. Żaroodporne naczynie wysmarować oliwą i ułożyć w nim warstwy makaronu oraz soczewicę z pieczarkami. Górną warstwę lazanii poprószyć żółtym serem. Piec pod przykryciem przez 30-40 minut w temperaturze 180 st. C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin