Omlet grzybowy
Składniki:
2 jajka
3 łyżki gotowanych grzybkow (opieńki)
pól pomidora (pokroić w kostkę)
pół małej cebulki (drobno posiekać)
odrobina papryczki chili (drobniutko posiekać)
1 łyżka mąki
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
wszystko energicznie wymieszac, wylac na dobrze rozgrzany na patelni olej, zmniejszyć ogień .. Usmażyć na wolnym ogniu .. Spod dłużej a po przewróceniu króciutko
Pieczarki duszone w białym winie
pieczarki (najlepiej jeszcze nie otwarte)
młoda cebulka ze szczypiorem
czosnek
olej
masło
białe wino wytrawne
sól
pieprz
Pieczarki oczyszczamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż nabiorą rumianej skórki, następnie dodajemy pokrojoną cebulkę (bez szczypioru jeszcze) i posiekany drobno czosnek. Delikatnie zasmażamy i podlewamy winem, a następnie redukujemy doprawiając do smaku. Na koniec dodajemy jeszcze trochę masła i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy dodać paski z fileta drobiowego tak jak ja to zrobiłem na zdjęciu.
Bardzo fajnie smakuja z dużą ilością czosnku bez wina a zamiast soli i pieprzu vegeta.
Omlet cukiniowy
Składniki na 4 porcje:
250 g cukini
3 małe ziemniaki
3 łyżki oleju z oliwek (najlepiej wyciśniętego na zimno)
sól (morska)
świeżo zmielony czarny pieprz
odrobina soli czosnkowej
8 jajek
1/2 filiżanki mleka
100 g startego ementalera
Sposób przyrządzania:
1.Cukinie umyć, odkroić końce, pokroić na plasterki.
2.Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Odsączyć.
3.Olej rozgrzać na dużej patelni. Dusić w nim przez około 10 min starte ziemniaki i pokrojoną cukinię.
4.Jajka wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i solą czosnkową.
5.Domieszać mleko i starty ser. Powstałą masę dodać do jarzyn. Smażyć tak długo, aż się zetni
Zapiekanka makaronowa z warzywami
20 dag makaronu świderki lub rurki drobne
2 pomidory
10 dag szynki
20 dag sera żółtego najlepiej taki do pizzy lub mozzarella
kawałek pora
pół brokuła
pół szklanki gęstej śmietany 12%
gałka muszkatołowa
sól i pierz do smaku
słodka mielona papryka
Makaron gotujemy – podgotowujemy na delikatnie twardawy. Brokuła podzielić drobno i wrzucić do wrzątku. Pomidora umyć i obrać i drobno pokroić w kostkę. Szynkę pokroić drobno, ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Brokuły kroimy na talarki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i doprawić do smaku i posypać papryką. Pora na sos do zapiekanki z makaronu. Wymieszaj jajka ze śmietaną i przypraw je gałką i zalewamy składniki w żaroodpornym naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 160 stopni. Jest pyszna!!!
Zapiekanka ziemiczana palce lizać z sosem czosnkowym
1 kg ziemniaków
2 duże filety z kurczaka bądź 0,5kg schabu
3 duże cebule
śmietana 18%
przyprawa do gyrosa
papryka ostra mielona
ser żółty 20-30dag
Sos:
śmietanę przelewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy na ok 1godzine do sklarowania.
Ziemniaki obieramy i gotujemy na wpół surowo w wodzie z solą. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy przyprawy do gyrosa i mielonej papryki. Mięso kroimy na drobne kawałki i wrzucamy je do marynaty z oleju i przypraw. odstawiamy na 20 minut. następnie podsmażamy na patelni nie dodając już oleju. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Po ugotowani kroimy ziemniaki na grube plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym następująco;
-na dnie warstwa ziemniaków
-warstwa mięsa
-warstwa sera… i tak do skończenia składników, ale w taki sposób by na wierzch zapiekaneczki znajdowało się mięso. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na koniec posypujemy wszystko serem i polewamy sosikiem
gotowe. Smacznego.
Zapiekanka z cukinii
cukinie
szynka
cebula
pomidory
ser żółty
Młode, nieduże cukinie opłukac, pokroic w plastry (razem ze skórka i srodkiem) i przesmażyć na patelni az sie lekko zarumienia. Szynke lub jakas inna wedline pokroic w kostke, cebule rowniez w kostke i przysmazyc razem z szynka. Pomidora pokroic w plastry. W naczyniu zaroodpornym ulozyc warstwami cukinie, pomidora i podsmazona cebule z szynka, kazda warstwe posypujac tartym żoltym serem. Mozna posypac pomidory odrobina bulki tartej. Przyprawić do smaku wedle uznania. Piec w rozgrzanym piekarniku ok.15minut, az ser sie roztopi :) Smacznego!
Zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw
1 kg mięsa mielonego
ziemniaki
1 duża cebula
1 papryka(niekoniecznie kto jak lubi)
3-4 ząbki czosnku
zupa wołowa w proszku(lub inna)
1 łyżka masła
1 łyżka śmietany
Usmaż mięso mielone z cebulą i z papryką. Posól popieprz i dodaj czosnek.Pod koniec dodaj rozrobioną zupe wołową lub inną (zupa jest po to by troszeczke zagęścić). Ugotuj ziemniaki i ugnieć z masłem i śmietaną. W naczyniu żaroodpornym wyłóż masę mięsną a na to ubite ziemniaki i włożyć na ok. 0,5 godziny do piekarnika ok.200 stopni zeby dostała złoty kolor. Można podawać z ugotowanymi brokułami z masełkiem.
Zapiekanka makaronowa
30 dag piersi z kurczaka (lub szynki)
30 dag pieczarek
1 i 1/2 serka topionego
1 papryka czerwona
250 ml śmietanki 12%
2 ząbki czosnku
200 g grubego makaronu(np. kolanka)
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz, nieco vegety (reszta wedle uznania)
Na tłuszczu przesmażyć mięso pokrojone w dość dużą kostkę wraz z pieczarkami. Dodać pokrojoną paprykę i całość lekko poddusić. Wrzucić serki topione oraz drobno pokrojony czosnek. Mieszając należy doprowadzić do roztopienia serków uważając jednocześnie aby potrawa się nie przypaliła. Ugotować makaron i dodać do reszty produktów. Całość podlać śmietaną. Wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Po wierzchu posypać zieloną pietruszką.
Wspaniałe zapiekanki
bagietki
plasterki szynki
ogórek kiszony
pomidor
szczypiorek
kukurydza
papryka
ketchup
Kawałki bagietki przecinamy na połowę i smarujemy masłem na to kładziemy plasterek szynki i do piekarnika na chwilkę aby troszkę je przyrumienić i aby były chrupkie. Gdy będą gotowe można je przystroić według własnego gustu. Kto co lubi.
Zapiekanka makaronowa z mięsem
500 g makaronu świderki
300 g mielonego mięsa
150 g startego żółtego sera
350 ml mleka
1 puszka pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
oliwa
oregano
sos Piri Piri
Makaron gotujemy i odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę rumienimy na połowie masła, dodajemy mięso, smażymy mieszając przez 5 minut, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i czosnek. Dusimy 15 minut i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem Piri Piri. Mąkę podsmażamy na pozostałym maśle, wlewamy mleko, gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje, dodajemy połowę sera, szczyptę oregano i 2/3 makaronu. Podgrzewamy mieszając przez 2 minuty. Makaron z sosem przekładamy do żaroodpornego naczynia, na makaron wylewamy mięso z sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy pozostały makaron i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy gorące.
Zapiekane jajka faszerowane
6 jajek
100 g sera “feta”
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki gęstej śmietany
biały pieprz
Na sos pomidorowy:
puszka pomidorów w zalewie
1 cebula bazylia
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
cukier
Przygotować sos pomidorowy. Cebule obrać i bardzo drobno pokroić. Oliwę rozgrzać, zeszklić cebulę, dodać pomidory z puszki, ocet winny i przyprawić do smaku. Gotować około 6-8 minut, potem przetrzeć przez sito. Posypać bazylią. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Ostrożnie wyjąć żółtka. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do dużej miski przełożyć żółtka i dodać ser “feta”, czosnek, śmietanę i masło. Całość oprószyć pieprzem i dokładnie zmiksować. Pastą wypełnić połówki jajek. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć w nim połówki jajek z pastą i polać sosem pomidorowym. Jajka wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180° C.
Jajka zapiekane w pomidorach
4 jajka
4 duże pomidory
250 g szynki
200 g sera żółtego
zioła prowansalskie
główka sałaty
1.Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzchy. Miąższ delikatnie wyjąć łyżeczką. Wnętrze pomidorów posolić i popieprzyć. Szynkę pokroić w długie paski i wyścielić nią wnętrze pomidorów.
2.Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Do każdego pomidora wbić jajko, posypać ziołami. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Serem posypać jajka. Całość zapiekać około 20 minut. Ułożyć na liściach sałaty. Podawać gorące.
Wrozbitka