Omlet grzybowy.doc

(53 KB) Pobierz
Omlet grzybowy

Omlet grzybowy

 

Składniki:

2 jajka

3 łyżki gotowanych grzybkow (opieńki)

pól pomidora (pokroić w kostkę)

pół małej cebulki (drobno posiekać)

odrobina papryczki chili (drobniutko posiekać)

1 łyżka mąki

sól, pieprz

natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:

 

wszystko energicznie wymieszac, wylac na dobrze rozgrzany na patelni olej, zmniejszyć ogień .. Usmażyć na wolnym ogniu .. Spod dłużej a po przewróceniu króciutko

 

 

Pieczarki duszone w białym winie

 

 

Składniki:

pieczarki (najlepiej jeszcze nie otwarte)

młoda cebulka ze szczypiorem

czosnek

olej

masło

białe wino wytrawne

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

Pieczarki oczyszczamy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż nabiorą rumianej skórki, następnie dodajemy pokrojoną cebulkę (bez szczypioru jeszcze) i posiekany drobno czosnek. Delikatnie zasmażamy i podlewamy winem, a następnie redukujemy doprawiając do smaku. Na koniec dodajemy jeszcze trochę masła i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Możemy dodać paski z fileta drobiowego tak jak ja to zrobiłem na zdjęciu.

Bardzo fajnie smakuja z dużą ilością czosnku bez wina a zamiast soli i pieprzu vegeta.

 

 

 

Omlet cukiniowy

 

Składniki na 4 porcje:

250 g cukini

3 małe ziemniaki

3 łyżki oleju z oliwek (najlepiej wyciśniętego na zimno)

sól (morska)

świeżo zmielony czarny pieprz

odrobina soli czosnkowej

8 jajek

1/2 filiżanki mleka

100 g startego ementalera

 

Sposób przyrządzania:

 

1.Cukinie umyć, odkroić końce, pokroić na plasterki.

2.Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Odsączyć.

3.Olej rozgrzać na dużej patelni. Dusić w nim przez około 10 min starte ziemniaki i pokrojoną cukinię.

4.Jajka wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i solą czosnkową.

5.Domieszać mleko i starty ser. Powstałą masę dodać do jarzyn. Smażyć tak długo, aż się zetni

 

 

Zapiekanka makaronowa z warzywami

 

 

 

Składniki:

20 dag makaronu świderki lub rurki drobne

2 pomidory

10 dag szynki

20 dag sera żółtego najlepiej taki do pizzy lub mozzarella

kawałek pora

pół brokuła

2 jajka

pół szklanki gęstej śmietany 12%

gałka muszkatołowa

sól i pierz do smaku

słodka mielona papryka

 

Sposób przygotowania:

 

Makaron gotujemy – podgotowujemy na delikatnie twardawy. Brokuła podzielić drobno i wrzucić do wrzątku. Pomidora umyć i obrać i drobno pokroić w kostkę. Szynkę pokroić drobno, ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Brokuły kroimy na talarki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i doprawić do smaku i posypać papryką. Pora na sos do zapiekanki z makaronu. Wymieszaj jajka ze śmietaną i przypraw je gałką i zalewamy składniki w żaroodpornym naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 160 stopni. Jest pyszna!!!

 

 

Zapiekanka ziemiczana palce lizać z sosem czosnkowym

 

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 duże filety z kurczaka bądź 0,5kg schabu

3 duże cebule

śmietana 18%

czosnek

sól

pieprz

przyprawa do gyrosa

olej

papryka ostra mielona

ser żółty 20-30dag

 

Sos:

śmietanę przelewamy do miseczki. Wyciskamy do niej czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, odstawiamy na ok 1godzine do sklarowania.

 

Sposób przygotowania:

 

Ziemniaki obieramy i gotujemy na wpół surowo w wodzie z solą. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, dodajemy przyprawy do gyrosa i mielonej papryki. Mięso kroimy na drobne kawałki i wrzucamy je do marynaty z oleju i przypraw. odstawiamy na 20 minut. następnie podsmażamy na patelni nie dodając już oleju. Ser ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Po ugotowani kroimy ziemniaki na grube plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym następująco;

-na dnie warstwa ziemniaków

-warstwa mięsa

-warstwa sera… i tak do skończenia składników, ale w taki sposób by na wierzch zapiekaneczki znajdowało się mięso. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, na koniec posypujemy wszystko serem i polewamy sosikiem

gotowe. Smacznego.

 

 

Zapiekanka z cukinii

 

Składniki:

cukinie

szynka

cebula

pomidory

ser żółty

 

Sposób przygotowania:

 

Młode, nieduże cukinie opłukac, pokroic w plastry (razem ze skórka i srodkiem) i przesmażyć na patelni az sie lekko zarumienia. Szynke lub jakas inna wedline pokroic w kostke, cebule rowniez w kostke i przysmazyc razem z szynka. Pomidora pokroic w plastry. W naczyniu zaroodpornym ulozyc warstwami cukinie, pomidora i podsmazona cebule z szynka, kazda warstwe posypujac tartym żoltym serem. Mozna posypac pomidory odrobina bulki tartej. Przyprawić do smaku wedle uznania. Piec w rozgrzanym piekarniku ok.15minut, az ser sie roztopi :) Smacznego!

 

 

 

Zapiekanka z mięsa mielonego i warzyw

 

Składniki:

1 kg mięsa mielonego

ziemniaki

1 duża cebula

1 papryka(niekoniecznie kto jak lubi)

3-4 ząbki czosnku

zupa wołowa w proszku(lub inna)

sól, pieprz

1 łyżka masła

1 łyżka śmietany

 

Sposób przygotowania:

 

Usmaż mięso mielone z cebulą i z papryką. Posól popieprz i dodaj czosnek.Pod koniec dodaj rozrobioną zupe wołową lub inną (zupa jest po to by troszeczke zagęścić). Ugotuj ziemniaki i ugnieć z masłem i śmietaną. W naczyniu żaroodpornym wyłóż masę mięsną a na to ubite ziemniaki i włożyć na ok. 0,5 godziny do piekarnika ok.200 stopni zeby dostała złoty kolor. Można podawać z ugotowanymi brokułami z masełkiem.

 

 

Zapiekanka makaronowa

 

 

Składniki:

30 dag piersi z kurczaka (lub szynki)

30 dag pieczarek

1 i 1/2 serka topionego

1 papryka czerwona

250 ml śmietanki 12%

2 ząbki czosnku

200 g grubego makaronu(np. kolanka)

1/2 pęczka natki pietruszki

pieprz, nieco vegety (reszta wedle uznania)

 

Sposób przygotowania:

 

Na tłuszczu przesmażyć mięso pokrojone w dość dużą kostkę wraz z pieczarkami. Dodać pokrojoną paprykę i całość lekko poddusić. Wrzucić serki topione oraz drobno pokrojony czosnek. Mieszając należy doprowadzić do roztopienia serków uważając jednocześnie aby potrawa się nie przypaliła. Ugotować makaron i dodać do reszty produktów. Całość podlać śmietaną. Wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Po wierzchu posypać zieloną pietruszką.

 

 

Wspaniałe zapiekanki

Składniki:

bagietki

plasterki szynki

ogórek kiszony

pomidor

szczypiorek

kukurydza

papryka

ketchup

 

Sposób przygotowania:

 

Kawałki bagietki przecinamy na połowę i smarujemy masłem na to kładziemy plasterek szynki i do piekarnika na chwilkę aby troszkę je przyrumienić i aby były chrupkie. Gdy będą gotowe można je przystroić według własnego gustu. Kto co lubi.

 

 

 

 

Zapiekanka makaronowa z mięsem

 

Składniki:

500 g makaronu świderki

300 g mielonego mięsa

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

150 g startego żółtego sera

350 ml mleka

1 puszka pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki mąki

3 łyżki masła

oliwa

sól

pieprz

oregano

sos Piri Piri

 

Sposób przyrządzania:

 

Makaron gotujemy i odcedzamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Cebulę rumienimy na połowie masła, dodajemy mięso, smażymy mieszając przez 5 minut, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i czosnek. Dusimy 15 minut i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem Piri Piri. Mąkę podsmażamy na pozostałym maśle, wlewamy mleko, gotujemy mieszając, aż sos zgęstnieje, dodajemy połowę sera, szczyptę oregano i 2/3 makaronu. Podgrzewamy mieszając przez 2 minuty. Makaron z sosem przekładamy do żaroodpornego naczynia, na makaron wylewamy mięso z sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy pozostały makaron i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C. Podajemy gorące.

 

 

Zapiekane jajka faszerowane

 

Składniki:

6 jajek

100 g sera “feta”

2 łyżki miękkiego masła

2 łyżki gęstej śmietany

biały pieprz

2 ząbki czosnku

 

Na sos pomidorowy:

puszka pomidorów w zalewie

1 cebula bazylia

2 łyżeczki octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

pieprz

cukier

 

Sposób przyrządzania:

 

Przygotować sos pomidorowy. Cebule obrać i bardzo drobno pokroić. Oliwę rozgrzać, zeszklić cebulę, dodać pomidory z puszki, ocet winny i przyprawić do smaku. Gotować około 6-8 minut, potem przetrzeć przez sito. Posypać bazylią. Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać ze skorupek. Przekroić na pół. Ostrożnie wyjąć żółtka. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do dużej miski przełożyć żółtka i dodać ser “feta”, czosnek, śmietanę i masło. Całość oprószyć pieprzem i dokładnie zmiksować. Pastą wypełnić połówki jajek. Naczynie żaroodporne natłuścić, ułożyć w nim połówki jajek z pastą i polać sosem pomidorowym. Jajka wstawić na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180° C.

 

 

Jajka zapiekane w pomidorach

 

Składniki:

4 jajka

4 duże pomidory

250 g szynki

200 g sera żółtego

sól

pieprz

zioła prowansalskie

główka sałaty

 

Sposób przyrządzania:

 

1.Pomidory umyć, osuszyć, ściąć wierzchy. Miąższ delikatnie wyjąć łyżeczką. Wnętrze pomidorów posolić i popieprzyć. Szynkę pokroić w długie paski i wyścielić nią wnętrze pomidorów.

2.Piekarnik nagrzać do temp. 180° C. Do każdego pomidora wbić jajko, posypać ziołami. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Serem posypać jajka. Całość zapiekać około 20 minut. Ułożyć na liściach sałaty. Podawać gorące.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin