Ugotowani
Sezon 1 odcinek 6
Irena:
Przystawka: Krupniok z cebulom
Krupniok z cebulom, sznita chlyba z tustym ze szpyrkami i łogórka kiszono czyli kaszanka smażona z cebulą, kromka chleba ze smalcem i skwarkami oraz kiszony ogórek Kaszanka smażona z cebulą1kg kaszanki3 cebule100g smalcuSmalec ze skwarkami1kg słoniny
Cebulę kroimy w półksiężyce. Smalec roztapiamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie wrzucamy na patelnię kaszankę i smażymy z obu stron na małym ogniu przez około 20 minut. Podajemy z chlebem i ogórkiem kiszonym.Smalec ze skwarkamiSłoninę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i wytapiamy skwarki. Smażymy na wolnym ogniu aż skwarki się zarumienią. Przelewamy do naczynia. Pozostawiamy do wystygnięcia na około 2 godziny.
Ślonsko rolada z łogórkom i boczkiem z gumiklyjzami i modro kapustom czyli śląska rolada z ogórkiem i boczkiem oraz kluski śląskie z czerwoną kapustąŚląska rolada 1kg wołowiny4 ogórki kiszone1/2 kg boczku4 cebule1 szklanka ciepłej wody2 łyżki musztardy2 łyżki mąki pszennejsól, pieprz, przyprawa do mięsolej do smażeniaKluski śląskie1kg ziemniaków2 jajka250g mąki ziemniaczanejsólłyżka oliwyCzerwona kapusta z boczkiem1/2 główki czerwonej kapusty20 dag boczku1 cebulasól, pieprz, cukier, ocet
Śląska rolada Mięso myjemy, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm i rozbijamy. Cebulę kroimy w półksiężyce, a boczek i ogórek w słupki. Każdy plaster mięsa doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Kładziemy pokrojone warzywa na boczku. Całość zwijamy, a żaby farsz nie wypadł w trakcie smażenia, każdą roladę wiążemy nitką. Na rozgrzanej patelni kładziemy przygotowane rolady. Po 15 minutach smażenia dolewamy szklankę ciepłej wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny. Wyjmujemy rolady i usuwamy nitkę. Mąkę roztrzepujemy w 200 ml zimnej wody i wlewamy do sosu. Przyprawiamy do smaku. Kluski śląskieZiemniaki obieramy, gotujemy i odcedzamy. Przepuszczamy je 2 razy przez praskę lub maszynkę. Wkładamy je do miski i uklepujemy. Nożem rysujemy krzyżyk dzielący masę na 4 równe części. Jedną z nich wyjmujemy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy odłożoną część masy, jajka, oliwę, sól i wyrabiamy ciasto. Z gotowego ciasta formujemy owalne kluski, w środku robimy tradycyjną "dziurkę". Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia. Kiedy wypłyną, przykrywamy garnek i odstawiamy na bok na 3-5 minut. Czerwona kapusta z boczkiemKapustę czyścimy i usuwamy zewnętrzne liście. Kroimy, usuwając grube nerwy z liści. Wrzucamy do gorącej osolonej wody, gotujemy aż zmięknie, następnie odcedzamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Drobno siekamy cebulę i wrzucamy razem z boczkiem do kapusty. Mieszamy i doprawiamy do smaku.
Pudding ze sokiym i kyksym czyli budyń z sokiem i herbatnikiem2 opakowania budyniu1 l mleka2 łyżeczki masłapaczka herbatnikówzagęszczony sok owocowy
Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i przelewamy do pucharków. Polewamy sokiem i dekorujemy herbatnikiem.
Tomek:
2 marchewki2 cukinie40 czarnych oliwek20 pomidorków koktajlowychliście bazylii do dekoracji
Obieramy marchewki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kroimy cukinię w małą kostkę, przelewamy obficie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i dokładnie odsączamy. Oliwki siekamy, a pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Na środku talerza układamy metalową foremkę w kształcie okręgu, pozbawioną dna. Na spodzie układamy połowę marchewki, wygładzamy łyżką, następnie układamy warstwę cukinii, oliwek i pomidorów, wygładzając łyżką każdą z kolejnych warstw. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem zdejmujemy foremkę i dekorujemy liśćmi bazylii.
2 sztuki ananasa10-20 dag krewetek1 czerwona papryka1 mandarynka2 listki bazylii do przystrojenia2 torebki ryżu
Przekrajamy świeżego ananasa wzdłuż i wydrążamy środek. Gotujemy ryż na bulionie lub na wodzie. Osobno gotujemy krewetki, które następnie można również podsmażyć. Paprykę, mandarynkę oraz wydrążony miąższ ananasa kroimy po czym mieszamy je z ryżem i krewetkami. Całość podajemy w połówce ananasa. Dekorujemy liśćmi bazylii.
2 melonywino Portomigdałyświeża miętatabliczka czekolady
Przekrajamy melona na pół, drążymy kulki miąższu łyżeczką do lodów, pozostawiając dla bezpieczeństwa cienką warstwę miąższu pod skórką. Kulki miąższu wymieszane z porto oraz łupinę melona wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem do łupiny melona wlewamy Porto w ilości około 1-2 łyżeczek, a następnie wrzucamy kulki z miąższu. Całość posypujemy migdałami oraz ponownie skrapiamy winem. Na wierzchu umieszczamy gałązkę mięty. Posypujemy startą drobno czekoladą. Deser można również podawać z biszkoptami.
Marek:
60 dag polędwicy końskiej lub wołowej4 żółtka2 duże cebule 3 korniszonyłyżka oliwyłyżka siekanej natki pietruszkipół łyżki siekanych listków bazyliisólpieprzpaprykatosty
Mięso trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy dokładnie z oliwą i pokrojoną cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Przygotowujemy 4 porcje, w zagłębieniu każdej z nich umieszczamy żółtko. Posypujemy siekaną zieleniną. Podajemy z gorącymi tostami.
2 kg golonki (4 szt.)2 pęczki włoszczyzny4 cebule2-4 liście laurowekilka ziaren pieprzukilka ziaren ziela angielskiego1/2 łyżeczki estragonu8 ząbków czosnkusólCiaper kapusta60 dag kapusty kiszonej1kg ziemniakówsmalecpieprz, sól, woda z kapusty20 dag wędzonego boczku2 małe cebule
Golonki oczyszczamy z resztek włosia (najlepiej opalić nad płomieniem), następnie myjemy, wykrawamy pieczęcie i nacieramy czosnkiem. Następnie wkładamy je do garnka z wrzącą osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Po 2 godzinach dodajemy oczyszczone i umyte warzywa, cebulę, listki laurowe, pieprz i estragon. Gotujemy do uzyskania miękkości. Warzywa możemy wykorzystać do sałatki, a na wywarze przyrządzić barszcz, żurek lub zupę ogórkową. Koniecznym dodatkiem do gotowanej golonki jest chrzan przyrządzony z cytryną lub musztardą. Golonkę możemy również podawać z zimnym sosem chrzanowym. Ciaper kapusta:Kapustę kroimy i (jeśli jest stara lub bardzo kwaśna) płuczemy. Gotujemy do uzyskania miękkości. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie tłuczemy i dodajemy odcedzoną kapustę i łyżkę smalcu. Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli kapusta jest młoda lub mało kwaśna dolewamy niewielką ilość wywaru z ugotowanej kapusty. Na koniec dodajemy podsmażony boczek pokrojony w kostkę z przesmażoną cebulą. Wszystko razem mieszamy.
420 g brzoskwiń z puszki420 g gruszek z puszki50 g rodzynek1 laska cynamonu4 goździki4 łyżki rumuśmietana (ewentualnie)
Do rondla wkładamy zawartość obu puszek wraz z syropem. Dodajemy rodzynki i przyprawy, a potem przez około 10 minut podgrzewamy, delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Po zdjęciu z ognia wlewamy do owoców rum. Podajemy jeszcze gorące ze śmietaną. Przed podaniem usuwamy przyprawy korzenne.
Ola:
"Zielono mi" czyli sałata podana z warzywami, owocami i kurczakiem w sosie tysiąca wysp
1 podwójny filet z kurczakamix sałatgarść kiełków różnego rodzaju wg gustu20 pomidorków koktajlowych1 jajkosezamSos tysiąca wysp:1/2 szklanki ketchupu1/2 szklanki majonezusok z 1 połówki cytrynykilka kropel sosu tabascopieprz1 świeży ananas pokrojony na 4 części
Do misy wrzucamy gotowy mix sałat lub wg uznania własną kompozycję różnych rodzajów zieleniny, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami wcześniej przygotowanego sosu tysiąca wysp. Świeżego ananasa kroimy na pół wzdłuż i ponownie na pół by uzyskać ćwiartki. Filet z kurczaka moczymy w rozbitym jajku, a następnie w sezamie. Podsmażamy na średnim ogniu na maśle lub oleju. Na talerzu układamy ćwiartkę ananasa i porcję wymieszanej sałaty, do której dorzucamy pomidorki. Na całość kładziemy kawałki sezamowego kurczaka, posypując kiełkami np. słonecznika.
"Łamistrajka" czyli polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym w placku ziemniaczanym100 dag ziemniaków2 jajka1 cebula3/4 szklanki mąki1/4 szklanki mąki ziemniaczanejsól i pieprz1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.4 polędwiczki wieprzowe w całości200g suszonych śliwek1/2 litra śmietany 30%sól, pieprz
Ziemniaki razem z cebulą ucieramy na tarce lub w blenderze. Dodajemy 2 jajka oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki. Do 1 litra wrzątku wrzucamy przyprawione polędwiczki wieprzowe i dusimy pod przykryciem 1,5 godziny na średnim ogniu. Dorzucamy suszone śliwki i dusimy przez kolejne pól godziny. Pod koniec gotowania dolewamy wolno śmietanę i delikatnie mieszamy.
"Zakochany Szekspir" czyli owocowy miszmasz z mascarpone i musem owocowym2 opakowania serka mascarpone po 500g1 śmietana do ubijania1/2 szklanki cukru pudru500-700 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)500-700 g kiwi1 opakowanie ciastek bezowych do pokruszenia na wierzchpół szklanki posiekanej czekolady do dekoracji
W jednej misce miksujemy mascarpone, dodając stopniowo cukier puder. W osobnej misie miksujemy śmietanę. Następnie mieszamy mascarpone ze śmietaną. Wybrany rodzaj owoców (można z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru) miksujemy za pomocą blendera. W wysokim kielichu deserowym na przemian nakładamy mus owocowy i miksturę serka ze śmietaną. Na wierzch dajemy kilka owoców w całości np. borówkę amerykańską, truskawkę, malinę. Całość posypujemy kruszonką z ciasteczek bezowych.
no_idea