Tradycyjne pączusie z konfiturą.doc

(79 KB) Pobierz
Tradycyjne pączusie z konfiturą

Tradycyjne pączusie z konfiturą 

Przygotowanie: 45 minut

Oczekiwanie: 1 godz.

Pieczenie: 30 minut

Kaloryczność: 160 kcal/porcja


Składniki na 30 porcji
 

1/2 kg mąki

 

 

5 dag drożdży

 

 

3 żółtka

 

 

jajko

 

 

szklanka mleka

 

 

5 łyżek cukru

 

 

kieliszek (50 ml) spirytusu lub rumu

 

 

1/4 kostki masła

 

 

cukier waniliowy

 

 

sól

 

 

słoik konfitury morelowej lub z róży

 

 

3/4 kg smalcu

 

 

cukier puder do posypania

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić.

 

 

 

 

2.

Żółtka utrzeć z całym jajkiem i resztą cukru oraz cukrem waniliowym. Dodać do przesianej mąki. Wlać rozczyn, resztę mleka, spirytus lub rum. Dodać szczyptę soli, wyrobić ciasto.

 

 

 

 

3.

Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać masło. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

 

 

 

4.

Z ciasta odrywać niewielkie porcje, formować krążki (można też ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć krążki). Na środek nakładać po łyżeczce konfitur, zlepiać ciasto nad nadzieniem. Układać na posypanej mąką stolnicy zlepioną stroną do dołu. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

 

 

 

 

5.

W szerokim rondlu rozgrzać smalec. Na gorący tłuszcz kłaść pączki. Smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na bibule. Posypać cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin