Składniki:
2 dojrzałe pomidory, pokrojone w poprzek w plastry
½ kg świeżej mozzarelli pokrojonej w plastry
15 – 20 świeżych liści bazylii
Oliwa z oliwek extra virgin
Sól gruboziarnista
Grubo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na talerzu rozłóż plastry pomidorów, posyp solą i odstaw na 5 – 10 minut, żeby pomidory puściły sok. Rozłóż na pomidorach mozzarellę, posyp ziarnkami soli i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek, udekoruj listkami bazylii.
150g włoskich pikantnych kiełbasek(obranych ze skórki)
½ łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mielonej cebuli
2 łyżki bułki tartej
50g pokrojonej w kostkę mozzarelli
6 połówek piersi z kurczaka
Sól i pieprz
½ szklanki białego wina
12 wykałaczek
Sos pomidorowy
Składniki sosu pomidorowego:
2 dojrzałe pomidory obrane ze skórki, bez pestek, posiekane w kostkę
1 mała szalotka, drobno posiekana
1 mały ząbek czosnku, zmielony
1 łyżeczka octu wiśniowego
½ łyżki musztardy Dijon
2 łyżki posiekanej bazylii
½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie sosu pomidorowego:
W blenderze połącz wszystkie składniki odstaw 10 minut, na końcu wlewaj małym strumieniem oliwę z oliwek.
Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmażaj kiełbaski, aż mięso się rozdrobni. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Mięso z cebulą i tłuszczem przełóż do miski i wymieszaj z bułką tartą, jak wystygnie wymieszaj z mozzarellą.
Rozetnij piersi z kurczaka, tak aby powstała kieszeń na farsz. Wypełnij mięso farszem i zamknij za pomocą wykałaczek.
Umieść mięso w naczyniu do pieczenia skropionym oliwą z oliwek. Wsyp szalotkę, wlej białe wino. Włóż do gorącego piekarnika na 20 – 25 minut ( mięso powinno być miękkie ). Przed podaniem pokrój mięso w plastry pod skosem i polej sosem pomidorowym.
3 opakowania mozzarelli w zalewie
1 szklanka mąki pszennej
3 duże jajka, ubite
¼ szklanki startego sera pecorino
¾ szklanki bardzo drobnej bułki tartej
¼ szklanki panko
½ łyżeczki soli
Neutralny olej do smażenia
Sos marinara
Wyjmij mozzarellę z zalewy i rozłóż na papierowych ręcznikach. Włóż do lodówki na godzinę, żeby odsączyć nadmiar płynu. Przygotuj na trzech talerzach : mąkę, jajka połączone z pecorino i mieszankę bułki tartej z panko. Kawałki sera panieruj kolejno w mące, jajku z serem i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju 1-2 minuty na złoty kolor. Odsącz na papierze nadmiar tłuszczu. Podawaj z sosem marinara.
noelia_