MIEDŹ (Cu)
Miedź, to rdzawo brązowy miękki metal stosowany w przemyśle do wyrobu rur, armatury, naczyń, przewodów i przedmiotów ozdobnych. Występuje ona też jako pierwiastek śladowy w organizmie ludzkim. Wspomaga wchłanianie żelaza.Ponadto miedz, wraz z cynkiem, przeciwdziała uszkodzeniom komórek wywołanym przez wolne rodniki tlenowe i zapobiega w ten sposób wielu chorobom reumatoidalnym, serca i nowotworom.Miedź odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu kolagenu,ważnego białka wchodzącego w skład skóry, kości i tkanki łącznej. Pierwiastek ten ma też ogromne znaczenie w tworzeniu, a następnie w rozwoju krwinek czerwonych. Pomaga organizmowi korzystać z zapasów żelaza.Miedź jest niezbędna zarówno do prawidłowego metabolizmu tkanki łącznej, jak i do funkcjonowania komórek mózgu.W utrzymaniu odpowiednio dobrej odporności i płodności potrzebna jest właściwa ilość miedzi w organizmie.Miedź, wraz z innymi pierwiastkami i naturalnymi witaminami bierze aktywny udział w tworzeniu melaniny naturalnego ciemnego pigmentu, który znajduje się w skórze, włosach i tęczówce oka. W związku ze swą obecnością zapewnia ich stałe zabarwienie.
NIEDOBÓR
Brak odpowiedniej ilości miedzi w organizmie powoduje ogólną słabość, obniżenie prawidłowego oddychania komórkowego, owrzodzenia skórne, wysokie ciśnienie krwi, zaburzenia rytmu serca, a w dalszej kolejności prowadzi do anemii, deformacji kości i bezpłodności. U ludzi z niskim poziomem miedzi włosy tracą barwę i rozdwajają się na końcach.Dieta zawierająca zbyt mało miedzi powoduje znaczne stężenie ‑złego cholesterolu LDL, który może odkładać się w ściankach tętnic, powodując groźne zwężenia, nazywane miażdżycą.
NADMIAR
Długotrwałe spożywanie żywności o podwyższonej (chociaż nie toksycznej) zawartości miedzi wiąże się z ryzykiem zatruć chemicznych, na co podatne są szczególnie dzieci i niemowlęta. Nadmiar miedzi w diecie człowieka wywołuje różne zmiany metaboliczne, a dalsze skutki wiążą się przede wszystkim ze zmianami w wątrobie. W następnej kolejności z uszkodzeniem nerek, tkanki mózgowej , oraz naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego.Miedź wykazuje większą toksyczność przy bezpośrednim działaniu na komórki, zwłaszcza w ich młodym stadium rozwojowym.Najczęstszymi skutkami nadmiaru miedzi mogą być zaburzenia w psychice, depresja, uszkodzenie nerek, niedokrwistość, duszność oddechowa, ogólne osłabienie, odbarwienie skóry, a także nadciśnienie tętnicze.Na utratę zdrowia narażone są osoby (całe rodziny) pijące wodę z MIEDZIANYCH RUR, palacze tytoniu i mieszkańcy miast wdychający spaliny samochodowe i kobiety przyjmujące doustne ŚRODKI ANTYKONCEPCYJNE.Również bardzo szkodliwe dla zdrowia, a nawet życia, są PESTYCYDY zawierające miedz, które stosują sadownicy i ogrodnicy do ochrony drzew owocowych i roślin uprawnych do zwalczania żyjących na nich organizmów niepożądanych.
MIEDŹ A HORMONY
Miedź jest związana z działaniem hormonów płciowych estrogenów i progesteronu . Niewłaściwa proporcja między cynkiem a miedzią w organizmie kobiety może wskazywać na występowanie zaburzeń hormonalnych. Niedobór estrogenu i miedzi może przyczyniać się do osteoporozy , powodować dolegliwości w okresie menopauzy . Natomiast wysokie stężenie estrogenów i miedzi może wpływać na powstawanie zespołu napięcia przedmiesiączkowego oraz problemy z brakiem miesiączki.
ŹRÓDŁA MIEDZI
Najbogatszym źródłem miedzi są owoce morza, ostrygi i skorupiaki. W następnej kolejności niełuszczony ryż brązowy i dziki, mięso, wątróbka i nerki, pełne ziarno zbóż, zwłaszcza owsa i pszenicy, awokado, czosnek, migdały, twarda woda źródlana, nasiona strączkowe, fasola, soczewica, warzywa morskie, zielone warzywa liściaste, orzechy, śliwki, buraki, cebula, szpinak, kalarepa, pomidory.Z powyższego bardzo krótkiego opracowania wynika, jak bardzo ważna jest odpowiednia ilość tego pierwiastka w naszym organizmie. Osoby zainteresowane swoim zdrowiem, informuję że w Polsce już od kilku lat można sprawdzić swój stan zdrowia poprzez zbadanie składu chemicznego włosów, co jest najprostszym, a zarazem najskuteczniejszym sposobem ustalania niedoboru lub nadmiaru biopierwiastków w organizmie, w tym także miedzi.Od wielu lat współpracuję z instytutem w zakresie pierwiastkowej analizy włosów.Pobieram próbki włosów (nie farbowanych) lub paznokci u rąk i wraz z odpowiednio wypełnioną ankietą wysyłam do jego laboratorium. Opis wyników badań ( razem około 20 stron ) sporządzają lekarze współpracujący z laboratorium, zawiera on wnioski i sugestie programu odżywiania i wskazówki dietetyczne , wspomagające powrót do zdrowia , lub utrzymanie naszego organizmu w dobrym zdrowiu przez długie lata.
Puklas