Zapiekane pikantne naleśniki
Składniki na 8 porcji:
ciasto:
200 g mąki
szczypta soli
4 jaja
1/8 l wody
1/8 l mleka
farsz:
3 łyżki oleju
50 g przerośniętego boczku
cebula
ząbek czosnku
300 g kiełbasy
2 łyżki oleju
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
po szczypcie soli, czarnego pieprzu, cukru i pieprzu cayenne
2 łyżki masła
masło do formy
Z mąki, soli, jaj, wody i mleka zrób ciasto naleśnikowe. Odstaw je (pod przykryciem) na pół godziny, a potem usmaż na oleju cienkie naleśniki.
Boczek, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, całość smaż, aż cebula stanie się szklista. Kiełbasę pokrój w drobną kostkę, dodaj ją do cebuli z boczkiem i podsmaż. Następnie rozmieszaj koncentrat pomidorowy z niewielką ilością wody i papryką, dodaj go do smażonej kiełbasy i dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw według uznania przyprawami.
Przygotowanym farszem posmaruj naleśniki, zwiń je w ruloniki, po czym ułóż w nasmarowanej masłem formie do zapiekanek. Na koniec posyp startym serem i obłóż kawałeczkami masła. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C, aż ser całkowicie się rozpuści.
Puklas