POLĘDWICZKI FASZEROWANE.doc

(90 KB) Pobierz

POLĘDWICZKI FASZEROWANE

http://www.sokolow.pl/getimage.php?id=138

http://www.sokolow.pl/i/butony/skaldniki_pl.gif
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif1 polędwiczka wieprzowa na osobę
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gif5 g sera rokpol lub innego sera pleśniowego
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifsól
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifpieprz
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifewentualnie natka pietruszki
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifkoperek
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifszczypiorek
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifprzyprawa typu vegeta
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifłyżka oleju
http://www.sokolow.pl/i/butony/strzalka.gifząbek czosnku

Czosnkiem utartym z przyprawą , pieprzem i olejem nacieramy polędwiczkę z wierzchu, a od szerszej strony wskazującym palcem wiercimy otwór, w który wkładamy ser i posiekane świeże zioła; związujemy koniec sznurkiem, żeby ser nie wypłynął w trakcie grillowania. Tak przygotowaną polędwiczkę układamy na grillu i pieczemy około 10 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Następnie zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz) i układamy na skraju grilla na około 5 minut, żeby mięso doszło.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą winegret. Efektownie będzie wyglądać polędwiczka podana na rozkrojonej i opieczonej bagietce. A szczególnie, kiedy po rozkrojeniu z polędwiczki wypłynie roztopiony ser.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin