POLĘDWICZKI FASZEROWANE
1 polędwiczka wieprzowa na osobę5 g sera rokpol lub innego sera pleśniowegosólpieprzewentualnie natka pietruszkikoperekszczypiorekprzyprawa typu vegetałyżka olejuząbek czosnku
Czosnkiem utartym z przyprawą , pieprzem i olejem nacieramy polędwiczkę z wierzchu, a od szerszej strony wskazującym palcem wiercimy otwór, w który wkładamy ser i posiekane świeże zioła; związujemy koniec sznurkiem, żeby ser nie wypłynął w trakcie grillowania. Tak przygotowaną polędwiczkę układamy na grillu i pieczemy około 10 minut, aż zrumieni się ze wszystkich stron. Następnie zawijamy w folię (matową stroną na zewnątrz) i układamy na skraju grilla na około 5 minut, żeby mięso doszło.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą winegret. Efektownie będzie wyglądać polędwiczka podana na rozkrojonej i opieczonej bagietce. A szczególnie, kiedy po rozkrojeniu z polędwiczki wypłynie roztopiony ser.
Puklas