SERNIKOBROWNIE.rtf

(1 KB) Pobierz

SERNIKOBROWNIE

:TO POŁĄCZENIE MIĘKKOŚCI I WILGOTNOŚCI SERNIKA Z CIĘŻKOŚCIĄ ISŁODKĄ BŁOGOŚCIĄ CZEKOLADOWEGO BROWNIOSSkładniki na brownies:

*200g dobrej jakości czekolady gorzkiej ( ja dałam mleczną)

*2/3 kostki masła

*niecała szklanka cukru

*szklanka mąki

*łyżeczka proszku do pieczenia

*2-3 jajka

 

Składniki na masę serową:

*500g serka śmietankowego (dałam gotowy do wypieków mielony)

*100g cukru pudru

*2 jajka

*1 łyżeczka esencji waniliowej

*ok. 100g wiórków kokosowych

*4 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić wraz z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem i wymieszać z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Połączyć mąkę z przestudzoną masą czekoladowo-maślaną.

Połowę masy na brownie wlać do formy (średnica ok.25cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.

W drugim maczyniu utrzeć serek z cukrem pudrem. Następnie dodać kolejno jajka i esencję waniliową. Wymieszać. Tak otrzymaną masę serową wylać delikatnie na masę czekoladową.

Na to wysypać wiórki połączone z cukrem pudrem , a następnie ostrożnie wyłożyć pozostałą masę czekoladową.

Ciasto piec około 50-60 minut w temperaturze 170 stopni. Można od góry przykryć folią aluminiową (ja tego nie robiłam).

Smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin