Ciasta z truskawkami.doc

(222 KB) Pobierz

Kruche z truskawkami 

truskawka na ciepło ;) 

http://gotowanie.onet.pl/0

Trudność: łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

CIASTO:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 żółtka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 i 3/4 szkl. mąki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół kostki masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1/4 szkl. cukru pudru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżka śmietany

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

MASA:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 białka

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

pół szkl. cukru pudru

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cukier waniliowy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 szkl. pokrojonych truskawek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

kisiel truskawkowy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

CIASTO: mąkę posiekać z masłem, dodać mąkę połączoną z proszkiem, szybko zagniatać ciasto, dodać śmietanę.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę, następnie wylepić nim natłuszczoną blachę i ponakłuwać widelcem.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoto.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

MASA: białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodać truskawki i kisiel (proszek), wymieszać.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

5.

http://gotowanie.onet.pl/0

Masę wyłożyć na upieczone ciasto i zapiekać kolejne 10 minut.

 

 

Najszybszy torcik z truskawkami 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

35 dag gotowych bezów,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 szklanka śmietanki kremówki,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

cukier waniliowy,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 dag żelatyny,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

50 dag truskawek,

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

15 dag cukru.

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka dorodnych, równych owoców do dekoracji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Śmietanę ochłodzić, dodać połowę cukru, oraz cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki, przesypując je cukrem. Przybrać bitą śmietaną, a wierzch przybrać całymi, odłożonymi owcami. SMACZNEGO!!!

 

 

Tarta truskawkowa z czekoladą 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 30 min.
http://gotowanie.onet.pl/0
Kaloryczność: 371 kcal/porcja
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 8 porcji
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

CIASTO:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 i 1/2 szkl. maki krupczatki

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

150 g masła

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 jajko

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 łyżka cukru (najlepiej ciemnego)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

szczypta soli

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

uszcz do formy

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

OBLOZENIE:

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

1 kg truskawek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3 opakowania polewy (2 czekoladowej i 1 marcepanowej)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2 łyżki orzeszków pinii lub pistacji

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 min. do lodówki. Wylepić nim natłuszczoną  formę.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Każdą truskawkę zanurzać do polowy w polewie czekoladowej i układać w dwóch warstwach na ostudzonym cieście.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin