Kruche z truskawkami
truskawka na ciepło ;)
Trudność: łatweSkładniki
•
CIASTO:
2 żółtka
1 i 3/4 szkl. mąki
pół kostki masła
1/4 szkl. cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka śmietany
MASA:
2 białka
pół szkl. cukru pudru
cukier waniliowy
2 szkl. pokrojonych truskawek
kisiel truskawkowy
Etapy przygotowania
1.
CIASTO: mąkę posiekać z masłem, dodać mąkę połączoną z proszkiem, szybko zagniatać ciasto, dodać śmietanę.
2.
Ciasto schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę, następnie wylepić nim natłuszczoną blachę i ponakłuwać widelcem.
3.
Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoto.
4.
MASA: białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodać truskawki i kisiel (proszek), wymieszać.
5.
Masę wyłożyć na upieczone ciasto i zapiekać kolejne 10 minut.
Najszybszy torcik z truskawkami
Składniki
35 dag gotowych bezów,
1 szklanka śmietanki kremówki,
cukier waniliowy,
1 dag żelatyny,
50 dag truskawek,
15 dag cukru.
Truskawki umyć, osączyć, usunąć szypułki. Odłożyć kilka dorodnych, równych owoców do dekoracji. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści.
Śmietanę ochłodzić, dodać połowę cukru, oraz cukier waniliowy i ubić. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Tortownicę wyłożyć bezami, nałożyć truskawki, przesypując je cukrem. Przybrać bitą śmietaną, a wierzch przybrać całymi, odłożonymi owcami. SMACZNEGO!!!
Tarta truskawkowa z czekoladą
Przygotowanie: 30 min.Kaloryczność: 371 kcal/porcjaTrudność: łatweSkładniki na 8 porcji
1 i 1/2 szkl. maki krupczatki
150 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru (najlepiej ciemnego)
szczypta soli
tłuszcz do formy
OBLOZENIE:
1 kg truskawek
3 opakowania polewy (2 czekoladowej i 1 marcepanowej)
2 łyżki orzeszków pinii lub pistacji
Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić na 30 min. do lodówki. Wylepić nim natłuszczoną formę.
Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki. Każdą truskawkę zanurzać do polowy w polewie czekoladowej i układać w dwóch warstwach na ostudzonym cieście.
Puklas