STRZĘPIEC
Ciasto: 4 jaja, 2,5 szklanki 6 mąki, kostka margaryny, 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku cło pieczenia, łyżeczka cukru waniliowego, 2 łyżki kakao.
Polewa: pół kostki margaryny lub masła, pół szklanki cukru, - po dwie łyżki kakao i wody
Posiekać nożem margarynę, połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtkami i dwiema łyżkami cukru. Ciasto podzielić na trzy części, dodać do jednej łyżkę kakao. Zawinąć i włożyć do zamrażalnika na godzinę. Na wysmarowaną blachę utrzeć na tarce z dużymi otworami najpierw warstwę białego ciasta, potem ciemne go i położyć na nie ubitą na sztywno pianę z białek. Na pianę utrzeć drugą część białego ciasta. Piec około pół godziny. Wystudzone ciasto polać polewą: w garnku ustawionym na małym ogniu podgrzewać składniki polewy cały czas mieszając i nie dopuszczając do zagotowania.
Puklas