Ciasto: 20 dag mąki pszennej, 20 dag mąki ziemniaczanej, 20 dag masła, 25 dag cukru, 4 jaja, 25 dag maku, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki mleka, aromat migdałowy.
Polewa: białko, 10 dag cukru pudru, sok z polowy cytryny.
Do dekoracji: mak jasny i niebieski
Masło utrzeć na puszystą masę i ucierać dalej, dodając stopniowo po jednym jaju, cukier i wymieszane z proszkiem do pieczenia obie mąki. Do masy wlać mleko i wsypać suchy mak. Ciasto starannie wymieszać i włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do
umiarkowanie gorącego piekarnika i piec ok. 50 min. Przygotować polewę: białko i cukier puder utrzeć do białości, pod koniec ucierania dodać
sok z cytryny. Po upieczeniu i przestygnięciu babkę wyjąć z formy, oblać
po1ewą, a następnie fantazyjnie obsypać makiem.
Puklas