Danie myśliwego.doc

(23 KB) Pobierz
Danie myśliwego

Danie myśliwego

·         1 Sos pieczeniowy ciemny

·         4 kotlety schabowe (około 400 g)

·         1 cebula

·         250 g pieczarek

·         4 łyżki oleju

·         sól, pieprz

Sposób przyrządzania

Kotlety lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki oczyścić i rozdrobnić. Sos przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Kotlety smażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Kotlety zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę oraz pieczarki, połączyć z sosem. Mięso polać sosem.

Danie z Bawarii

·         1 kostka Bulionu warzywnego

·         1/2 główki białej kapusty (500 g)

·         50 g wędzonego boczku

·         2 łyżki smalcu

·         1 łyżeczka cukru

·         1 łyżka octu winnego

·         kminek, sól, pieprz

·         400 g kiełbasek bawarskich

Sposób przyrządzania

Bulion rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Kapustę oczyścić, poszatkować. Boczek pokroić w małą kostkę. Rozgrzać 2 łyżki smalcu, dodać boczek, wytopić skwarki. Wsypać cukier i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać kapustę, wsypać kminek, wlać bulion. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać ocet. Wymieszać. Dusić około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinać ukośnie, usmażyć na smalcu. Podawać z pieczywem lub ziemniakami puree oraz kapustą.

Danie z patelni

·         1 łyżka Przyprawy Maggi

·         500 g fasolki szparagowej

·         1 cebula

·         400 g mięsa mielonego

·         1 łyżka bułki tartej

·         1 jajko

·         2 łyżki posiekanej natki pietruszki

·         3-4 łyżki oleju

·         sól, pieprz

·         Sos majonezowy:

·         4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY

·         4 łyżki jogurtu naturalnego

·         4 łyżki gęstej śmietany

·         1 ząbek czosnku

·         sól

Sposób przyrządzania

Fasolkę oczyścić i ugotować w posolonej wodzie, odsączyć. Mięso połączyć z bułką i jajkiem. Doprawić Magii, solą i pieprzem. Uformować 16 pulpecików i usmażyć na oliwie. Cebulę obrać i posiekać dodać do mięsa i zeszklić, dodać fasolkę i dusić razem przez około 5 minut. Podawać z sosem Majonezowym.
Połączyć składniki sosu, doprawić do smaku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin