· 1 Sos pieczeniowy ciemny
· 4 kotlety schabowe (około 400 g)
· 1 cebula
· 250 g pieczarek
· 4 łyżki oleju
· sól, pieprz
Kotlety lekko rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki oczyścić i rozdrobnić. Sos przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Kotlety smażyć na oleju po 2 minuty z każdej strony. Kotlety zdjąć. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę oraz pieczarki, połączyć z sosem. Mięso polać sosem.
· 1 kostka Bulionu warzywnego
· 1/2 główki białej kapusty (500 g)
· 50 g wędzonego boczku
· 2 łyżki smalcu
· 1 łyżeczka cukru
· 1 łyżka octu winnego
· kminek, sól, pieprz
· 400 g kiełbasek bawarskich
Bulion rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Kapustę oczyścić, poszatkować. Boczek pokroić w małą kostkę. Rozgrzać 2 łyżki smalcu, dodać boczek, wytopić skwarki. Wsypać cukier i smażyć, aż zbrązowieje. Dodać kapustę, wsypać kminek, wlać bulion. Dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać ocet. Wymieszać. Dusić około 15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Kiełbaski ponacinać ukośnie, usmażyć na smalcu. Podawać z pieczywem lub ziemniakami puree oraz kapustą.
· 1 łyżka Przyprawy Maggi
· 500 g fasolki szparagowej
· 400 g mięsa mielonego
· 1 łyżka bułki tartej
· 1 jajko
· 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
· 3-4 łyżki oleju
· Sos majonezowy:
· 4 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
· 4 łyżki jogurtu naturalnego
· 4 łyżki gęstej śmietany
· 1 ząbek czosnku
· sól
Fasolkę oczyścić i ugotować w posolonej wodzie, odsączyć. Mięso połączyć z bułką i jajkiem. Doprawić Magii, solą i pieprzem. Uformować 16 pulpecików i usmażyć na oliwie. Cebulę obrać i posiekać dodać do mięsa i zeszklić, dodać fasolkę i dusić razem przez około 5 minut. Podawać z sosem Majonezowym.Połączyć składniki sosu, doprawić do smaku.
elektra1