350 Recept zielarzy rosyjskich.pdf
(
1236 KB
)
Pobierz
Recepty
Recepty zielarzy rosyjskich!
Ale...oduczylimy si wsłuchiwania w ni,rozumienia jej i korzystania
zjejskarbw.Wspłczenilekarze,oderwaniodprzyrody,nieumiejodczytywa
jej"tajemnychznakw"ipoprzezdowiadczeniesigadojejleczniczejsiły,acz-
stozupełnieniewiedz,czymzastpinaglebrakujcewaptecelekarstwa,nieza-
pisuj nam,swoim pacjentom,leczniczych preparatw i zestaww pochodzenia
rolinnegoizwierzcegoorazinnychpodobnychrodkw.
Mona ywi nadziej,e ten skromny zbir przepisw zebranych z r-
nychrdeł(rosyjskichiinnych)pomoetym,ktrzyprzedkładajrolinyleczni-
czeponadpreparatychemiczne;tym,ktrzyzupełnieniemogzjakichprzyczyn
ich zaywa; tym,dla ktrych wspłczesne syntetyczne farmaceutyki s niedo-
stpne z powodu ceny lub braku w sprzeday;tym,ktrzy zbieraj zioła lub za-
opatrujsiwniewapteceiwsklepachzielarskich,alenieposiadajliteraturyin-
formujcejoichprzygotowaniuizastosowaniu.
Naley uspokoi tych wszystkich, ktrzy skorzystaj z tego poradnika..
Przytoczone przepisy medycyny ludowej s sprawdzone i zaakceptowane przez
specjalistwowysokichkwalifikacjachiwrnychokresachbyłypublikowane.Jednakzalecasizasignicieporadyleka-
rzawtedy,gdyzaywaciePastwojujakielekarstwoorazwceluupewnieniasi,ezaproponowanywtymzbiorzero-
dekjestdlaPastwaodpowiedni.
Dlawygodykorzystajcegozporadnikaprzepisyzgrupowanoniewedługnazwrolin,awedługchorbtychlubin-
nychorganwczłowieka.Tam,gdzieprzyliczbachniepodanooznacze,wartociwyraoneswgramach.
Spis treci
I Zbioryził................................................... 2
II. Oglnezasadyprzyrzdzanianaparw,wywarw,wycigwiherbatek 3
III Poywienieazdrowie............................................ 4
IV Eliksirymłodoci.............................................. 7
V Sposobyoczyszczaniaorganizmu................................. 8
VI Schorzeniasercaiukładukrenia............................... 10
VII Schorzenianeurologiczne........................................ 13
VIII Schorzeniaukładuoddechowego................................. 15
IX Schorzeniaprzewodupokarmowego............................... 19
X Schorzeniawtroby,trzustki,woreczkałciowegoidrgłciowych.... 23
XI Schorzenianerekiprzewodumoczowego.......................... 25
XII Schorzeniaprzemia.nymaterii................................... 27
XIII Schorzeniaskryibłonluzowych................................ 27
XIV Schorzeniakobiece............................................. 33
XV Impotencja..................................................... 34
XVI Obrzki,stłuczeniaorazschorzeniagocowo-reumatyczne........... 35
XVII Nowotwory.................................................... 36
XVIII Malaria....................................................... 38
1
edycyn to sztuk nldowni leczniczych si przyrody
Hipokrates
Medycyna ludowa,przekazywana z pokolenia na pokolenie przez mieszkacw Ziemi,istnieje od niepamitnych
czasw,nawszystkichkontynentach.Jakotradycjaizjawiskotoprzedewszystkimogromnaczdziedzictwakultury,
sprawdzonefakty,przepuszczoneprzezsitowiekw.Jestemywiadkamiwspaniałychosignimedycynyijednoczenie
najwikszejpogardydlajejrdeł.wszystko,coniezrozumiałeiniedokocawyjanionewprzyrodzie,ogłaszanejestprzez
dyplomowanychmedykwjakonienaukoweibezuyteczne."Gdybyktregopiknegodniaprzyrodazechciałaodsłoni
swojetajemniceizobaczylibymynawłasneoczyjakimirodkamidysponuje,toBoedrogijakiepomyłki,jakiebłdy
odkrylibymy w naszej,godnej poałowania,nauce! miem twierdzi,e w ani jednym ze swoich twierdze nie miałaby
racji.Zaiste,jedynecowiemnapewnototo,ejestemnajwikszymnieukiem".Powiedzietakskromnieoswojejwiedzy
mgłoczywicietylkoczłowiekwielki;byłnimfrancuskifilozofipisarzepokiOdrodzeniaMichelMontaigne.
Minłowielestuleci,naukaposzładalekodoprzodu,alewpewnymsensietesetkilatniczegoniezmieniajpozo-
stajemycigle"listkami"nadrzewiePrzyrody...
ROZDZAŁ
Zbiory ził
Niektrzyzapewnezechcsamiprzygotowazapasyniezbdnychrolin.Oczywicienienaleyprzygotowywaro-
lin,jeliniewiesi,jakonewygldaj.Trzebazaopatrzysilubwypoyczyzbibliotekiinformatory,atlasy,ilustrowane
encyklopedierolin.Trzebarwniewiedziejakczrolinyikiedyprzygotowywa.Skorzystajmyzporadludzistar-
szych,nauczycielibiologii,pracownikwaptek,lekarzyioczywicietychprzedsibiorstw(spłdzielniogrodniczych),kt-
rezajmujsiziołami.
Postarajmysiwiosn,latemijesienizebratenajbardziejrozpowszechnioneinajniezbdniejszeroliny.Otonie-
ktreoglnezasadyprzeprowadzaniazbiorw.
Przy zbiorach rolin jednorocznych naley koniecznie zostawia cz z nich w nienaruszonym stanie,aby mogły
nasia si na przyszły rok;przy zbiorach rolin wieloletnich niezbdnym jest pozostawienie systemu korzeniowego,po-
szczeglnychczcirolininiektrychrolinwcałocidowegetatywnegoinasiennegorozmnoenia.Wtymsamymmiej-
scuzbirdanejrolinymonapowtarzatylkokilkalat;zbirprzeprowadzamy,kiedyjestjasno,suchoisłonecznie,ookre-
lonych porach dnia,w zalenoci od roliny;nie mona zbiera zakurzonych lub zanieczyszczonych czci naziemnych
rolinprzyruchliwejdrodze,wpobliuzakładwprzemysłowychitp.;nienaleywkładadojednegopojemnikarnych
gatunkw rolin,gdy mog one na siebie oddziaływa pozytywnie lub negatynie,a te subtelnoci znane s wybracom;
wieozebranychrolinnietrzebacileupychadoworeczkw,skrzynekiinnychpojemnikw,poniewazioławwczas
ulegajsamonagrzewaniu,deformujsi,tracswoistyzapachikolor,brunatniejistajsiniezdatnedouycia.
Aterazotym,kiedyijakzbierarneczcirolin.
Pczki
(brzozowe,sosnowe)zbierasiwczesnwiosnprzedichrozwiniciem,kiedysnabrzmiałe,aleichłuski
jeszczeniepkaj.Wtymokresiesszczeglniebogatewaktywnesubstancje.Zbieraniekoczysi,kiedypczkizaczy-
najsirozwija.Brzozowepczkizbierasitak:młodegałzkizpczkamicinasi,wiewmiotełkiisuszywtempe-
raturzeniewikszejni30
o
C,powysuszeniumłcisiiprzepuszczaprzezgrubesito,abyodpadłakoraikawałkigał-
zek.
Pczkisosnowe,przyczepionepokilkagałzekcinasinoycamiznieduymigałzek.
Licie
zbierasiwokresiekwitnienia,aniektrychrolin(np.krwawnika,babki,mioduszki)przezcałelato.ci-
nasinoycamilubzrywarkomatylkodobrzerozwinitelicie,zdolulubrodkowejczciroliny.Niemonazbiera
licibrudnych,przywidłych,połkłych,brunatnych,pokrytychrdzawymiplamamilubzaatakowanychprzezowady.
Odrazupozebraniuliciesuszysi,rozkładajccienk23cmwarstwnatkaninielubpapierzepodokapamilub
wprzewiewnympomieszczeniu.Odczasudoczasuna1eyjeporusza.Prawidłowowysuszonelicielatwopozna:zacho-
wujnaturaln,pierwotnbarw.
iele
(naziemnaczroliny,wszczeglnocikwitncewierzchołkizlimi)zbierasiwokresiekwitnienia,ci-
najcjenoycamilubsierpemwodległoci10-20cmodwierzchołka.Zebranezielesuszyjaknajszybciej,rozłoywszy3-
-.5cmwarstwnastrychach,wprzewiewnychpomieszczeniach.
Kwiaty
zbierasinapocztkukwitnieniarcznielubcinanoycami,jeliznajdujsiwkwiatostanach(wrotycz,
krwawnik).Zebrane kwiaty suszy si od razu,rozkładajc cienk 1-2 cm warstw (w takich warunkach,jak opisano po-
przednio).Niesuszynasłocu,niezbytczstoporusza.Prawidłowowysuszonekwiatypowinnyłatwosikruszywpal-
2
cach.
Nasiona i suche owoce
zbierasiwpełnidojrzałe(wyjtki:owocedzikiejry,kminkuianyu),kiedyjestsucho.
Nasiona,zebranejakosucheniewymagajdosuszania.Zbirowocwinasionprzeprowadzasircznie.Suszysiwwiej-
skichpiecach,piekarnikach,wtemperaturze60-80
o
C.Owocwbogatychwwitaminyniemonasuszynasłocu.owo-
cetrzebaodrzuci.
Owoce sokowe
(jagody) zbiera si rano lub wieczorem,aby unikn ich szybkiego zepsucia,w pełni dojrzałe (nie
zapominajmy,ezbieramywszystko,coktomoe:poziomkilene,malinymoroszki,malinyzwykle,borwki,urawiny,dzi-
kr,czarnporzeczk,rokitnikiinne).
Wyschnitych,zwidłych,niedojrzałychiuszkodzonychjagdniewartozbiera.Naleyuwaa,abyichnieuszko-
dziprzyzbieraniu.Zebranychowocwniemonamyaniprzesypywazjednegopojemnikadodrugiego.Suszynajle-
piejwpiecach,piekarnikach,wtemperaturze50-60oe.Uwaa,abysinieprzypaliły,czstoporusza.
Buwy, korzenie, kcza
wykopujesiwzasadziejesieniwokresiewidniciarolinirzadziejwczesnwiosn.
Zapamitajmytetakieszczegły:urolinjednorocznychkorzel}wykopujesijesieni,udwułetnichjesieninadrugirok,
uwieloletnichjesieninadrugiroklubwiosntrzeciegoroku.
Powykopaniupodziemnychczcirolinłopat,widŁamilubnoemoddzielasicznaziemnizepsuteczci
kłcza,korzeniibulw;oczyszczasizziemi,myjepodzimn,biecwod.Duekorzenieikłczakroisinaczci.Wy-
mytyioczyszczonysurowiecrozkładasinatkaninieworkowejlubtrawie,nawieympowietrzu,dopodsuszeniaiprzy-
widnicia, nastpnie suszy si w piecach,piekarnikach,suszarkach w temp.50-60
O
C.Prawidłowo wysuszone korzenie
ikłczapowinnysiłama,aniezgina.
Podczaszbioruisuszeniarolintrujcych(np.glistnika,jaskłczegniazdo)niemonaichprbowa.Przyichob-
rbcechromyoczyinosmaseczkzrobionzkilkuwarstwwilgotnejgazylubrespiratorem.Popracy(suszeniu,pakowa-
niu,waeniu)dokładnieumyjmyrceitwarzmydłem.
Kor
(np.brzozy,wierzby,olchy,maliny) najlepiej jest zbiera na pocztku wiosny,kiedy drzewa puszczaj soki.
Wtymczasiekorłatwojestoddzieliodpnia.
Abyjzdj,trzebanamłodychodrbanychlubodcitychgałzkachzrobiostrymnoemokrgłenaciciawod-
ległoci25-50cmodsiebie,połczyjejednymlubdwomapodłunyminaciciami,anastpniezdejmowakor.Suszysi
kornasłocu,alemonainastrychu.
ROZDZAŁ
Oglne zasady przyrzdzania naparw, wywarw,wycigw i herbatek
Rni si one sposobem przygotowania.
Napar i wywar
towodnewycigizleczniczegosurowca.Naparczciejprzygotowujesizlici,kwiatwiziela,a
wywaryzgrubychczcirolinkorzeni,kłcza,koryitp.
Wysuszone rozmaite czci rolin leczniczych wstpnie rozdrabnia si;nastpnie odmierza wskazan w przepisie
miariumieszczawemaliowanymlubporcelanowymnaczyniu,zlłewaodpowiedniilociwodyotemperaturzepoko-
jowej,przykrywapokrywkipodgrzewa.Naparyzwyklepodgrzewasiprzez15min.(jeliniemainnychwskazwek),a
wywary 30 min.,czsto mieszajc.Nastpnie naczynie odstawia si i ochładza w temperaturze pokojowej: napary 45
min.,Wywary10min.Nastpnieprzecedzasiidodajewodydoodpowiedniejobjtoci(wedługkonkretnegoprzepisu).
Jeeliwywaryprzygotowujesizrolinzawierajcychsubstancjegarbnikowe,toprzecedzanaleyzarazpozdjciu
zognia.
Istnieje te inny sposb przygotowania naparu.Rnica polega na tym,e ziele zalewa si wrztkiem i cał noc
zaparzawpiekarniku(stopniowostygncym).Ranoprzecedzasi,podgrzewaizaywajakwywar.
A nalewki
to słabe spirytusowe, wodno-spirytusowe lub spirytusowo-eteryczne wycigi z rolin leczniczych.
Przygotowujesijetak:surowieczrolin,wczeniejrozdrobnionyiwysuszonyumieszczasiwspecjalnymnaczyniuizale-
wa odpowiedni iloci płynu (najczciej 70% spirytusu).Naciga si w temperaturze pokojowej 7-10 dni.Nastpnie
wycigzlewasi,pozostałerolinywyciskasi,przelewajcpłynem,znwwyciska,dopełniapłynemdoodpowiedniejobj-
toci.
Do przygotowania nalewki bierze si zwykle jedn wagow cz rołiny na pi objtociowych czci otrzymy-
wanejnalewki.Jeelisurowiecrolinnyzawierasilniedziałajcesubstancje,tonalewkiprzygotowujesiwproporcji1:10.
Otrzymanenalewkinaleyodstawinakilkadni,przechwujcwtemperaturzedo8oC,anastpnieprzefiltrowa.Gotowe
nalewkipowinnybyprzezroczyste.
Ekstraktytozagszczonewycigizrolin.Dlaichotrzymaniasuchyrozdrobnionysurowieczalewasiwod,spiry-
3
tusem,eterem lub mieszanin spirytusu i eteru.Otrzymany wycig zagszcza si do konsystencji płynnego,gstego lub
suchegoekstraktu.
estawy i herbatki
to mieszaniny wysuszonych i rozdrobnionych rozmaitych rolin leczniczych, czasami z
dodatkiem soli, olejkw eterycznych i innych substancji. Przeznaczone s do przygotowywania w domu naparw i
wywarw,płukanekigorcychokładw,leczniczychkpieli.
Zestawyiherbatkiprzechowujesiwsuchymmiejscu.Te,ktrezawierajsubstancjezapachowewmetalowych
pojemnikach,pozostałewzamknitychdrewnianychlubtekturowychpudełkach.
ROZDZAŁ
Poywienie a zdrowie
Jaktwierdzznachorzy,prawiewszystkiechorobyludziiprzedwczesnamierzaleprzedewszystkimodywie-
nia(tzn.diety),niedopuszczalnychmieszanekwnaszympoywieniuiwkonsekwencjiodzanieczyszczeniaideformacjije-
litagrubego.
Ludziezregułyuwaajsizamaszyn,ktrawrzuconyzjednegokocapokarmprzetwarzatak,abydrugim
kocemwyrzuciodpadki."Wrzucajdoniejcochcesz,mylinni,wszystkosizuyje,spali.
Tak,spalisi,alejeliwrzucasinieodpowiednieprodukty,towrazznimispalasiod25do50latnaszegoycia!
Tylkoniewieluwie,ewjelitachgrubychgromadzisiprzezwielelatkał,najczciej,zpowoduuyciaskrobiowa-
tychsubstancjiigotowanego,pieczonegoismaonegopoywienia.Molekułaskrobinierozpuszczasianiwwodzie,ani
wspirytusie,aniweterze.Tenierozpuszczalneczsteczkiskrobi,dostajcsidokrwiobiegu,zanieczyszczajkrew,tworzc
wniejswoist"kasz".Krewpoprzezkreniechceuwolnisiodtej"kaszyiostatecznieznajdujedlaniejrnemiejsca
składowania.Gotowaneismaonepoywieniewoglenieodywiakomrekicianekjelitagrubego,wrczmorzygogło-
dem. Poywienie rolinne za, posiada swoiste magnetyczne wlaciwoci, odywia cianki jelita grubego i "wymiata"
wszystko,coznajdujesinadrodzedoodbytu.
Przez40latyciaczłowiekzjadaok.40000obiadw,kolacjiiniada.Jeliodywiasiprzedewszystkimskrobio-
wymigotowanympoywieniem,tokadyposiłek,przechodzcprzezjelitogrube,pozostawiłwarstwkału.Tosprzy-
czynyzapar.Dlategotetrzebaczstostosowalewatywy:donaczyniawla2litryciepłejwodyisokzpołwkicytryny.
Błdywywieniuzlatpoprzednichspowaneimonajeuszeregowawsposbnastpujcy:
1.Intensywne odywianie si białkami na skutek zakorzenionego pogldu,e tylko białka daj organizmowi sił;
stdstałegniciebiałekwjelitachizatruciekrwi.
2.Brakwiedzynatematpoywienia,zbytdługiegotowanie,wyparowywaniepoytecznychsolimineralnychitym
samymniszczeniewitamin.
3.Białychleb,słodkiebułki,ciastka,nadmiarslodyczyicukrusprzyczynnadmiernejilocikwasuwekrwiista-
łejfermentacjiwglowodanwwołdku.Zdrugiejstronystaleniedostatecznailoproduktwzasadowychwnaszymor-
ganizmiepowodujebrakkoniecznejneutralizacjikwaswpowstajcychzarwnoprzyodywianiusibiałkami,jakiprzy
fermentacjiwglowodanw.
4.Uporczywa,wcigu2-3pokole,ucieczka,szczeglniezim,odsurowychjarzyn,zieleninyiowocw,ktreza-
wierajsolemineralneiwitaminy.
5.Stałybrakzdrowychgatunkwchleba,zieleninyiowocwprzysiedzcymtrybieyciapowodujprzewlekłato-
niołdkaijelitagrubego,cozkoleiprowadzidozaparisamoodtruwaniacałegoorganizmuwciguszeregulat.
6.Nadmiarproduktwmisnych,zupnamisie,ostrych,misnychsosw,naduywaniealkoholuipiwapowoduje
przedwczesne,jeszczeprzedczterdziestk,rujnowanienerekiwtrobyiskracaycieo15-20lat.
7.Niech do wnikliwej obserwacji wszystkich czynnoci swojego organizmu,do zwalczania złych przyzwyczaje
wjedzeniuipiciuzawszeprowadzidochoroby.
8.Mleko,wszczeglnocikrowie,nigdyprzezprzyrodniebyłoprzeznaczonedladorosłych,ajedyniedlabardzo
małegocielaczka,ktryniemoejetwardychproduktw.Nigdynienaleypimlekadoobiadu,dokolacjiiniadania.
Wielutwierdzi,eodywiajcsiprzez15-30dnitylkomlekiempoprawiastanswojegozdrowia.Przydieciemlecznejpo-
maganiemleko,azamaskowanagłodwka.Uywaniemleka,wszczeglnocipasteryzowanego,wywołujezaparcie,oczym
wieleosbniewie,powodujestwardnieniestawwiarterii.
Odkołyski,adogrobowejdeskimlekojestdlaczłowiekanajbardziejzdradliwymproduktemiprzyczyniasido
wystpowaniawieluchorb:grypy,astmy,nieytusiennego,suchot,chorboskrzeliizatok.Wkrowimmlekujesto300%
wicejkazeinyniwmlekukobiecym.Krowaway400800kg,aczłowiekzaledwie80kg.
Zkazeinyrobisigrzebienieinajtrwalszyklejstolarski.Przypomnijmywicsobietwierdzenieznachorwiwielu
4
uczonychzdawnychczasw,eodmlekatwardniejstawyiarterie.
Jednakewiee(prostoodkrowy)mleko1/4szklankidziennieleczyzadyszk.Kaszamanna.Tybetaczycym-
wi:"Zaczlicieodmlekaikaszymanny,awicinatymkoczcie".Codziennie,chociakilkałyekkaszypowinienje
kadypoczterdziestce;dobrzedziałanakoci,minieiukładtrawienny.
Ucha (zupa rybna)
przynosikorzyciwszystkimosłabionym,szczeglniezupazeszczupaka.Wrybiejestduoso-
duifosforu.
Twarg
dziennie100gprzymiadycyttnic,chorobachserca,wtroby.
Orzechy, rodzynki, ser
codzienneichuycieuspokajasystemnerwowy,usuwazmczenie,bległowy,wzmacnia
misiesercowyisystemnerwowy.Poyteczneprzychorobachwtroby.Jednaporcjato:30gorzechwwłoskich,20gro-
dzynkw,20gsera.
inogrona i rodzynki
s zalecane przy podagrze.Pozatym zapobiegaj tworzeniu si kamieni.Rodzynkimona
te wykorzystywa jako słaby rodek przeczyszczajcy.Jednak razem z winogronami i rodzynkami nie naley je w du-
ychilociachinnychowocwiwarzyw,atakeniepimleka,kwasu,wdmineralnych,poniewaprzyjednoczesnymich
spoyciunasilajsiprocesyfermentacji.Winogronlepiejniejeprzyotyłoci,chorobiewrzodowejołdka,cukrzycy,za-
paleniujelitagrubegopołczonegozbiegunk.
Cytryny i pomaracze
poyteczne przy pocztkach nadcinienia,chorobach kobiecych i powikszeniu tarczycy.
1/2cytrynyutrzezeskrkiwymieszazcukrem.Stosowapo1łyeczce3razydziennie.
Morele suszone
dodajsiłfizycznych,szczeglniemczyznom.
urawiny
lecznieytyołdka.
Czarna jarzbina
nieznajdziemyinnychjagdztakilocijodu.Zalecanajestprzysklerozieiwolu.lkgjarz-
binyna1kgcukrupołyeczce,3razydziennie.
Grzyby
scikostrawneidlategonieswskazaneprzychorobachukładutrawiennego,wtrobyinerek.
Gorczyca i pieprz
szkodliwiedziałajnanerki.
Figi, szpinak, szczaw i rabarbar
majkwasszczawiowy,ktrywpołczeniuzwapniemtworzynierozpuszczaln,
niewchłanianprzezorganizmsubstancj.Wemypoduwag:produktyte,uywanewduychilociachpowodujtwo-
rzeniesikamieniwnerkach.
Sokz
biaej kapusty
masilnewłaciwociłciopdne.Jestpoytecznyprzyzapobieganiunieytowiiowrzodze-
niuołdka(popłszklanki,3razydziennieprzedjedzeniem,przez2-3tygodnie).Przechowywawtemperaturzenie
wikszejni2
o
C,niedłuejni2doby.
iemniaki
poytecznesprzychorobachnerekisystemusercowo-naczyniowego.Jednakci,ktrzycierpinanad-
waglubcukrzycpowinnijeichmniej.Sokzsurowychziemniakwwmedycynieludowejwykorzystujesiprzycho-
robach ołdka z nadkwasot.Wymyte,wytarte starannie ziemniaki w łupinach utrze na drobnej tarce.Wycisn sok
zkrochmalem.Pitylkowiey,po1/2szklanki3razydziennienaczczo.
Marchew
jestkorzystnaprzyzaparciach,chorobachwtroby,nerek,kamicynerkowejikamicyołdka.Aleniejest
wskazanaprzyzaostrzeniuchorobywrzodowejołdkaizapaleniachjelitagrubego.
Burak gotowany
iwywarzniegoposiadajwłaciwociprzeczyszczajceimoczopdne.
Dynia
(misz)polepszapracjelitprzyzaparciach,nasilawydzielaniemoczu.
Rzodkiew i rzodkiewka
polepszaj trawienie. Dodatkowo rzodkiew ma właciwoci moczopdne i łciopdne,
atakesprzyjawydalaniuzorganizmunadmiarucholesterolu.
Jednak warzyw tych nie naley uywa przy owrzodzeniu ołdka,nieytach ołdka,chorobach wtroby i nerek,
atakeprzypodagrze.
Bakaany
obniaj poziomcholesterolu wekrwi,wtrobie,nerkach,nasilaj wydzielaniekwasu moczowego.Do-
brzejestjewykorzystywaprzychorobachwtroby,nerek,miadycyipodagrze.
Cebula
pobudzaapetyt,aleprzychorobachprzewodupokarmowego,wtrobyinereknaleyjewyelimjnowazja-
dłospisu.
Czosnek
głuszyprocesyropieniaifermenltacjiwołdkuijelitach,zwikszawydalaniemoczu.
Chrzan
zwikszawydzielaniekwasusolnego?.Działamoczopdnie.Aleniewskazanyjestdlaludzicierpicychna
nieyty,wrzodyołdka,chorobyjelit,wtrobyinerek.
Pietruszka
(korze)sprzyjakrzepniciukrwi,zalecanajestprzychorobachkrwiorazjakoelementdietyprzyka-
micymoczowej,rodekmoczopdnyyiwiatropdny.Sprzyjarozpuszczaniupiaskuikamieniwnerkachipcherzumoczo-
wym.Aleprzeciwwskazanajestprzyostrychchorobachnerek.
Seler
działamoczopdnieiprzeciwzapalnie.Szczeglniepoytecznyjestprzychorobachnerekipodagrze.
Koper
działamoczopdnie,przeczyszczajcco,wiatropdnieiłciopdnie.
5
Plik z chomika:
morefaya2006
Inne pliki z tego folderu:
Confessions of a Thug by Captain Meadows Taylor - Intro by David Davies.pdf
(24389 KB)
Last and First Men - A Story of the Near and Far Future by W Olaf Stapledon.pdf
(1236 KB)
Azja i Afryka - Religie kultury języki red nauk Maciej Klimiuk (2013).pdf
(9580 KB)
The Bride's Mirror - A Tale of Domestic Life in Dehli Forty Years Ago by Shamsuluma Maulavi Nazir Ahmad - Tr from the Original Hindustani by GE Ward BCS (Ret) (1903).pdf
(9786 KB)
The Tragical Comedy or Comical Tragedy of Punch and Judy as told to John Payne Collier by Giovanni Piccini in 1827 - Illustrated by George Cruikshank.pdf
(1947 KB)
Inne foldery tego chomika:
Pliki dostępne do 21.01.2024
Pliki dostępne do 27.02.2021
! ! MEGAHAMSTER.ES - info
Filmy
Galeria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin