Składniki na 30 churros:300g mąkioliwa z oliweksólcukier
Zagotować 1 litr wody w dużym rondlu. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę i szybko mieszać drewnianą łyżką do momentu, aż zacznie się tworzyć kula ciasta. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 10 minut. W dużej, głębokiej patelni podgrzać oliwę do wysokiej temperatury. Kiedy zacznie dymić i gwałtownie wrzeć, wlać odrobinę ciasta (dla sprawdzenia, jak się zachowa). Umieścić resztę ciasta w woreczku z rurką o zakończeniu w kształcie gwiazdy i wyciskać ciasto w formie z pierścieni. Kłaść kilka na raz na rozgrzaną oliwę. Smażyć do czasu, aż churros osiągną głęboki, złoty kolor, następnie wyjąć je i dobrze osuszyć w bibule. Powtarzać czynność do momentu zużycia całego ciasta. Podawać natychmiast posypane cukrem. Można jeść je maczając w gorącej kawie lub czekoladzie.
benito131