Sos meksykanski ostryCzas przygotow. 1-2 dni.100 g czerwonych papryczek chilli,3 pomidory,1 zielona papryka,3 cebule,1 glowka czosnku,1/2 lyzeczki soli,1/4 lyzeczki cayenne w proszku,1 lyzeczka cukru pudru,natka pietruszki,3 lyzki oleju,szczypta zmielonej kolendry,sok z zielonej cytryny.1. Chilli, pomidory i papryke umyc, osuszyc, drobno posiekac. Cebule i czosnekoczyscic i pokroic. Tak pokrojone jarzyny wymieszac, przyprawic sola, cayene i cukrem pudrem.2. Dodac posiekana natke pietruszki, olej mielona kolendre. Wymieszac i odstawic do lodowki pod przykryciem na 1-2 dni. Do sosu mozna dodac sok z zielonej cytryny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 8.
joly