Ostry sos chinskiCzas przygotow. 25 min.250 ml soku pomaranczowego,2 lyzki przecieru pomidorowego,3 papryczki chilli,zabek czosnku,szalotka,2 lyzki bialego octu winnego,maly kawalek imbiru,2 lyzki cukru,lyzka maki kartoflanej,250 ml zimnej wody,sol.1. Chilli przeciac na pol, usunac nasiona, pod biezaca zimna woda, drobno posiekac. Czosnek, imbir i szalotke obrac, drobno posiekac.2. W plaskim nieduzym garnku zagrzac sok pomaranczowy. Wrzucic imbir, czosnek,chilli i szalotke. Wymieszac, doprowadzic do wrzenia. Dodac przecier pomidorowy, cukier i ocet. Przykryc, gotowac na malym ogniu 5 min.3. Make rozpuscic w zimnej wodzie. Powoli wlewac do sosu stale mieszajac. Zagotowac, posolic, zdjac z ognia. Sos taki moze byc podawany do krokietow ikrewetek w ciescie. Mozna nim tez zalac rybe, drobno pokrojone mieso i lekkopodsmazone jarzyny, a nastepnie zagotowac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 82.
joly