Sos staropolski.doc

(19 KB) Pobierz
Sos staropolski

Sos staropolski
350 ml wywaru z drobiu,
50 ml śmietany,
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu,
3 dag tłuszczu,
3 dag mąki,
natka pietruszki,
sól, pieprz,
sok z cytryny

Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pomidory, chrzan i śmietanę. Sos wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Podawać do drobiu.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin