OSTRY.DOC

(4507 KB) Pobierz
OSTRY SOS MUSZTARDOWY

Ognisty sos habanero



20 g suszonej papryki Habanero, 1/2 szklanki posiekanej pietruszki, 1/4 szklanki posiekanej papryki, 1/4 szklanki maślanki, 1 szklanka majonezu, 1 łyżeczka czarnego pieprzu

 

Paprykę Habanero należy najpierw namoczyć na ok. 15 minut w ciepłej wodzie. Następnie wymieszać wszystkie składniki w blenderze. Sos może być wykorzystywany do burritos, tacos oraz jako dip do chipsów

 

Oliwa Aioli

 

Aromatyczny sos aioli jest doskonały do ugotowanych ziemniaków.

3 ząbki czosnku, 3 łyżki czystej oliwy z oliwek kalamata, 1 łyżeczka świeżego rozmarynu-posiekanego, 1/2 szklanki majonezu, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki świeżego soku z cytryny

 

Połączyć czosnek, czystą oliwę, rozmaryn, majonez miksując do uzyskania gładkiej masy. Dodać oliwę z oliwek -po kropli-do uzyskania gładkiej masy. Wcisnąć sok z cytryny I kontynuować miksowanie przez kilka minut. Umieścić ''Aioli'' w czystym słoiku i zamknąć, chłodzić przez tydzień

 

Orzechowy sos do mięsa



15 dag masła orzechowego, 100 ml mleka, 2 ząbki czosnku, 10 dag imbiru kandyzowanego, 2 fileciki anchois, łyżka sosu sojowego, łyżka wyłuskanych orzeszków ziemnych

 

Imbir osączyć z syropu (syrop zachować) i drobno pokroić. Filety anchois drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Masło orzechowe miksować, do­dając powoli, łyżka po łyżce, mle­ko, aż powstanie gęsty sos. Dodać czosnek, posiekane anchois i imbir. Przyprawić łyżką sosu sojowego oraz odrobiną syropu z imbiru i zalewy z anchois. Nałożyć do miseczki, posypać orzeszkami. Podawać do steków

 

Ostra brazylijska salsa



4 twarde pomidory, wrząca woda, 1 duża czerwona cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę, 1 zielona papryka bez nasion pokrojona w drobną kostkę, 1/2 łyżeczki soli, 2-3 czerwone papryczki chili bez nasion posiekane, 2 łyżki świeżej siekanej kolendry, 6 łyżek czerwonego octu winnego, gałązki kolendry do dekoracji

 

Wkładamy pomidory do miski i zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na kilka sekund, wyjmujemy i obieramy. Skórki powinny łatwo schodzić, ale jeśli nie, nacinamy je w jednym miejscu nożem. Obrane pomidory kroimy na pół, następnie łyżeczką wyjmujemy nasiona i wyrzucamy, a miąższ siekamy. Pomidory wrzucamy do porce­lanowej, szklanej albo innej nie­metalowej miski. Następnie wrzu­camy cebulę, zieloną paprykę, chili i kolendrę. Dodajemy ocet oraz sól i całość dokładnie mieszamy. Salsę odstawiamy pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 30 minut (należy ją spożyć w ciągu czterech godzin, gdyż nie nadaje się do długiego przechowywania). Dekorujemy gałązkami kolendry i podajemy. WARTOŚCI ODŻYWCZE Ta pikantna brazylijska salsa doskonale ożywi smak wszelkie­go rodzaju potraw z mięsa czy fasoli nie zwiększając ich kaloryczności, gdyż zawiera niewiele tłuszczu. Dostarczy nam też sporo witaminy C. JAK PODAWAĆ Salsę podajemy jako dodatek do innych brazylijskich potraw, na przykład gulaszu z czarną fasolą  WSKAZÓWKI KUCHMISTRZA W Brazylii często dodaje się do salsy 125 ml wywaru, w którym gotowała się fasola, aby nieco złagodzić smak potrawy. Kto woli, może użyć odtłuszczo­nego wywaru z kurczaka albo z warzyw. Bądźmy ostrożni podczas przygotowywania potraw z chili: nie dotykajmy twarzy rękoma, a po pracy dokładnie umyjmy je. Kto ma wrażliwą skórę, powinien założyć gumo­we rękawiczki. Chili zawierają, bowiem związek chemiczny o nazwie kapsaicyna, która ma silne właściwości drażniące.

 

OSTRA SALSA Z AVOCADO I ŚLIWKAMI



1 słoik ostrej salsy pomidorowej Delecta, 2 paczki nachos solonych Delecta, 1 awokado, 3 suszone śliwki

 

Śliwki mocz w gorącej wodzie około godziny. Awokado obierz i pokrój w drobną kostkę. Tak samo zrób z odsączonymi śliwkami. Salsę przełóż do miseczki i dodaj do niej awokado i śliwki. Wszystko dobrze wymieszaj.

 

Ostry chrzan z chili



1 szklanka śmietany, 1 łyżeczka octu, 1 łyżeczka cukru, 2-3 łyżki chrzanu, 2 łyżeczki miąższu z papryki habanero

 

Mieszamy śmietanę z octem i cukrem. Następnie ubijamy na sztywno i dodajemy miąższ z papryki habanero. Ponieważ aromat chrzanu szybko się ulatnia, dlatego też przygotowujemy go bezpośrednio przed podaniem Na ostrość sosu składa się chrzan oraz papryka habanero. Znakomity dodatek m.in. do łososia z grilla i żeberek

 

Ostry dip z przyprawami



250 g twarożku, 100 g majonezu, 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych, 50 g rodzynków, 1 papryka czerwona bez pestek, 1 papryka zielona bez pestek, 1/4 łyżeczki cayenne pepper, sól, pieprz,, jedna łyżeczka tabasco

 

 

 

 

 

OSTRY SOS BARBECUE


1 cebula, 2 łodygi selera, 150 ml keczupu, 150 ml wody lub warzywnego bulionu, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżeczka pieprzu krajeńskiego, 85 gramów cukru trzcinowego


Rozgrzewamy w rondelku łyżeczkę oliwy, dodajemy startą cebulę, drobno posiekanego selera i smażymy na dużym ogniu przez 3 minuty. Wlewamy keczup i wodę lub bulion oraz ocet. Dodajemy pieprz i cukier. Zmniejszamy ogień i gotujemy 25 – 20 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.

 

Ostry sos chiński

 

Czas przygotow. 25 min.

250 ml soku pomarańczowego, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 papryczki chilli, ząbek czosnku, szalotka, 2 łyżki białego octu winnego, mały kawałek imbiru, 2 łyżki cukru, łyżka maki kartoflanej, 250 ml zimnej wody, sól.


Chilli przeciąć na pół, usunąć nasiona, pod bieżącą zimną wodą, drobno posiekać. Czosnek, imbir i szalotkę obrać, drobno posiekać. W płaskim niedużym garnku zagrzać sok pomarańczowy. Wrzucić imbir, czosnek, chilli i szalotkę. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Dodać przecier pomidorowy, cukier i ocet. Przykryć, gotować na małym ogniu 5 min. Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie. Powoli wlewać do sosu stale mieszając. Zagotować, posolić, zdjąć z ognia. Sos taki może być podawany do krokiew i krewetek w cieście. Można nim tez zalać rybę, drobno pokrojone mięso i lekko podsmażone jarzyny, a następnie zagotować.

 

Ostry sos czosnkowy SAMBAL DJELANTAH (Indonezja)


1 roztarty ząbek czosnku, 1–2 łyżeczek chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pasty z krewetek lub sardelowej, ew. 1/2 łyżeczki przyprawy maggi, 2 łyżki oleju jadalnego


W małym rondlu wymieszać wszystkie składniki, gotować na małym ogniu przez 2 min. Podawać do ugotowanej wołowiny, kury lub pieczonej kaczki

 

Ostry sos diabelski



Czas 30 minut Składniki dla 4 osób

3 łyżki oleju, 4 łyżki ketchupu, 1 cebula, 2 papryki konserwowe, 1 łyżka soku cytrynowego, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka natki pietruszki, szczypta cukru, sól, szczypta pieprzu cayenne

 

Cebulę obrać, papryki odsączyć, a na­stępnie pokroić w drob­ną kostkę. Szczypiorek i pietruszkę umyć, osu­szyć, drobno posiekać. 2 Olej wymieszać z ketchupem i sokiem cytrynowym, dodać ce­bulę, paprykę oraz szczypiorek i pietruszkę. Ca­łość dokładnie wymie­szać. Doprawić do sma­ku solą cukrem i pie­przem cayenne.

 

Ostry sos do feijoady

 



sos z ugotowanej fasoli (link do przepisu obok), papryczka piri-piri, mielony pieprz


Odmierz 100 ml sosu z feijoady. Wlej do rondelka. Posiekaj papryczkę piri-piri, (jeśli używasz suszonej, pokrusz ją dość drobno), dodaj do sosu, wymieszaj. Przypraw do smaku pieprzem. Rondelek ustaw na ogniu, gotuj jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje.

 

Ostry sos miodowy


3 łyżki płynnego miodu 300 g ketchupu pomidorowego 3 łyżki octu owocowego po 1 łyżce siekanej świeżej melisy i natki pietruszki 1 łyżka siekanego szczypiorku 2 drobno siekane ząbki czosnku 2 strączki czerwonej papryczki pieprzowej drobno posiekane sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki curry


W miseczce wymieszać miód, ketchup i ocet owocowy. Dodać melisę, natkę, szczypiorek, czosnek i papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić sos przyprawami

 

Ostry sos pomidorowy

 



Czas 25 minut Składniki dla 2 osób

2 duże pomidory, 2 małe ostre papryczki, 2 łyżki utartej cebuli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, cukier do smaku, sól, pieprz

 

Pomidory dokładnie umyć, obrać i drob­no pokroić. Papryki oczyścić z nasion, zemleć, zmi­ksować z pomidorami, cebulą natką pietruszki i przyprawami. Sos po­dawać na zimno.

 

 

Ostry sos pomidorowy


1 kg dojrzałych pomidorów, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 strączki czerwonej papryczki, pieprzowej, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, trochę octu z niecierpka lub zwykłego, sól, świeżo mielony czarny pieprz, 3 łyżki drobno siekanej świeżej bazylii

Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i wykroić ogonki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę pieprzową przekroić na pół, wypestkować i pokroić w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę i poddusić na niej cebulę, czosnek i papryczkę pieprzową Dodać pomidory, sos sojowy oraz cukier. Całość dusić na niewielkim ogniu przez ok. 1/2 godz. Sos doprawić octem, solą i pieprzem. Na koniec dodać świeżą bazylię.

 

Ostry sos pomarańczowy



czas wykonania: ok. 10 min ok. 60 kcal podawać z pieczonymi lub grillowanymi mięsami i rybami

1 cebula, 2 dojrzałe pomidory, 3-6 świeżych strączków zielonego chili, sok z 3 gorzkich pomarańczy (zastępczo sok z 2 normalnych pomarańczy i 1 cytryny), sól

 

Cebulę drobno posiekać, Od pomidorów odkroić ogonki, a owoce pokroić w kostkę. Chili wypestkować i pokroić na cienkie talarki. Do miseczki włożyć cebulę, pomidory oraz chili i wlać sok pomarańczowy. Całość dokład­nie wymieszać i doprawić solą.

 

Ostry sos serowy z sherry



Czas 30 minut Składniki dla 4 osób

12.5 dag żółtego sera np. gouda, cheddar, ½ filiżanki cherry, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka mąki, 1 łyżeczka gorczycy w proszku, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka estragonu, 1/2 łyżeczki granulowa­nego czosnku, szczypta pieprzu Cayenne

 

Ser roztopić w kąpieli wodnej. Ciągle mie­szając dodawać stop­niowo sherry i przypra­wy. Podprawić śmietaną wymieszaną z mąką Podawać gorący.

 

OSTRY SOS MUSZTARDOWY


2 łyżki musztardy, 2 łyżki sosu ketchup, 4 łyżki umytej, posiekanej drobno naci pietruszki ze szczypiorkiem, 1/2 szklanki maślanki, sól, pieprz, ostra sproszkowana papryka, ocet owocowy


Musztardę rozetrzeć w miseczce z ketchupem i posiekaną zieleniną. Mieszając dodawać stopniowo maślankę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą sproszkowaną papryką i octem. Przyrządzony sos przed użyciem postawić w lodówce na ok. 30 min. Podawać do potraw z jajek gotowanych, do potraw mięsnych i rybnych.

 

Owocowe sosy do deserów

 

sok pomarańczowy, sok jabłkowy, gruszka, pomarańcza, banan, truskawki, maliny, daktyle bez pestek, ananas w kostkach

 

sos I: 1/4 szklanki świeżego soku pomarańczowego zmiksować z 1 gruszką sos II: 1 pomarańczę (bez pestek i skórki) zmiksować z 1 bananem sos III: 1 banana zmiksować z 1/2 filiżanki truskawek sos IV: 1 banana zmiksować z 1/2 filiżanki malin sos V: 1/2 filiżanki soku pomarańczowego lub jabłkowego zmiksować z 6-8 sztukami daktyli bez pestek sos VI: 1/2 filiżanki kostek ananasa zmiksować z 1 bananem. Sosami można polewać desery i lody. Smakują wyśmienicie.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin