Surówki z selera.doc

(32 KB) Pobierz
Surówka z selera

Surówka z selera

Składniki:
• 3 marchewki
• 1 seler
• ½ jabłka
• 3 łyżki oleju
• ¼ cytryny
• kilka rodzynek
• sól, cukier

Sposób przyrządzenia:
Marchewki, seler i jabłko umyć i zetrzeć drobno na tarle. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać olej i sok z cytryny. Doprawić solą i cukrem dodając rodzynki. Całość można ozdobić posypując odrobiną zsiekanej natki pietruszki.

Surówka z selera 2

Składniki:
Seler, rodzynki, gęsta śmietana, cukier, sok z cytryny

Jak przyrządzić?
Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Utartego selera skrapiamy sokiem z cytryny. Doda nam on smaku i zapobiegnie ciemnieniu selera. W międzyczasie namaczamy we wrzątku rodzynki. Słodzimy śmietanę do smaku (ma być wyraźnie słodka). Odsączamy rodzynki na sicie, wlewamy śmietanę do utartego selera, dodajemy rodzynki i mieszamy, i........jemy

(Dodac orzechy wloskie, zamiast rodzynek sliwki suszone (lub to i to) a zamiast smietany majonez-tak robila moja znajoma, pysznosci. No i jak majonez to bez cukru oczywiscie.)...

 

SURÓWKa Z SELERA

Oto składniki :

40 dkg selera

3-4 jabłka

5 dkg orzechów włoskich

10 dkg majonezu

sól, cukier i sok z cytryny do smaku


Orzechy drobno posiekać. Obrany seler zetrzeć na tarce o drobnych otworach.

Jabłka natomiast zetrzeć na tarce o dużych otworach.

Wymieszać z selerem, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i orzechy, doprawić solą, cukrem i ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny.


P Y C H O T K A !!!! icon_biggrin.gif

 

 

SURÓWKa Z SELERA

Składniki

·         średni seler

·         winne jabłko

·         łyżka soku z cytryny

·         2 łyżki majonezu

·         2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

·         cukier, pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Seler dokładnie wyszorować, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem cytryny, aby nie ściemniał. Jabłko zetrzeć ze skórką, połączyć z selerem, majonezem, cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie wymieszać i posypać orzecha

SURÓWKA Z SELERA Z POREM ...

Składniki :

1 średni seler, 1 średni por (część jasna), 1 łyżka soku z pigwy lub z cytryny, 1 łyżka oleju sojowego, sól, cukier

Wykonanie :

Seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Por oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać w cienkie talarki, wymieszać z selerem. Przyprawić sokiem z pigwy lub z cytryny, olejem sojowym, solą i cukrem

SURÓWKa Z SELERA

Składniki:
1 seler ok. 1 kg (korzeń), 1 kg pomarańczy słodkich, 1 puszka ananasa w lekkim syropie (może być w kawałkach), 4-5 bananów, 1 duża paczka rodzynek, 200 g orzechów włoskich, można dodać też laskowych lub pomieszać, 1 łyżka majonezu, najlepiej Kętrzyński, 3-4 łyżki gęstej słodkiej śmietany, 1 cytryna (trochę soku).

Jak przyrządzić?
Selera obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Nie za dużo, ma być niewyczuwalny, chodzi o to, aby seler nie ściemniał. Tak przygotowanego selera wkładamy na noc do lodówki (dlatego najlepiej go zetrzeć wieczorem, jeśli chcemy podawać następnego dnia). Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki poza śmietaną i majonezem. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy. Banany przecinamy na pół wzdłuż i kroimy w plasterki. Ananasy też kroimy w kawałki. Wsypujemy rodzynki i połamane orzechy. Mieszamy i wstawiamy wszystko do lodówki. Wyjmujemy przed podaniem. Mieszamy śmietanę z majonezem, polewamy tym sosem surówkę i mieszamy. Gotowe:)Smacznego!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin