Surówka z selera
Składniki:• 3 marchewki • 1 seler• ½ jabłka • 3 łyżki oleju • ¼ cytryny • kilka rodzynek • sól, cukier
Sposób przyrządzenia: Marchewki, seler i jabłko umyć i zetrzeć drobno na tarle. Wymieszać wszystkie składniki. Dolać olej i sok z cytryny. Doprawić solą i cukrem dodając rodzynki. Całość można ozdobić posypując odrobiną zsiekanej natki pietruszki.
Surówka z selera 2
Składniki:Seler, rodzynki, gęsta śmietana, cukier, sok z cytryny Jak przyrządzić?Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Utartego selera skrapiamy sokiem z cytryny. Doda nam on smaku i zapobiegnie ciemnieniu selera. W międzyczasie namaczamy we wrzątku rodzynki. Słodzimy śmietanę do smaku (ma być wyraźnie słodka). Odsączamy rodzynki na sicie, wlewamy śmietanę do utartego selera, dodajemy rodzynki i mieszamy, i........jemy
(Dodac orzechy wloskie, zamiast rodzynek sliwki suszone (lub to i to) a zamiast smietany majonez-tak robila moja znajoma, pysznosci. No i jak majonez to bez cukru oczywiscie.)...
SURÓWKa Z SELERAOto składniki :40 dkg selera3-4 jabłka5 dkg orzechów włoskich10 dkg majonezusól, cukier i sok z cytryny do smakuOrzechy drobno posiekać. Obrany seler zetrzeć na tarce o drobnych otworach.Jabłka natomiast zetrzeć na tarce o dużych otworach.Wymieszać z selerem, skropić sokiem z cytryny, dodać majonez i orzechy, doprawić solą, cukrem i ewentualnie jeszcze sokiem z cytryny.P Y C H O T K A !!!!
· średni seler
· winne jabłko
· łyżka soku z cytryny
· 2 łyżki majonezu
· 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
· cukier, pieprz, sól
SURÓWKA Z SELERA Z POREM ...
Składniki :
1 średni seler, 1 średni por (część jasna), 1 łyżka soku z pigwy lub z cytryny, 1 łyżka oleju sojowego, sól, cukier
Wykonanie :
Seler obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Por oczyścić, dokładnie umyć, pokrajać w cienkie talarki, wymieszać z selerem. Przyprawić sokiem z pigwy lub z cytryny, olejem sojowym, solą i cukrem
Składniki:1 seler ok. 1 kg (korzeń), 1 kg pomarańczy słodkich, 1 puszka ananasa w lekkim syropie (może być w kawałkach), 4-5 bananów, 1 duża paczka rodzynek, 200 g orzechów włoskich, można dodać też laskowych lub pomieszać, 1 łyżka majonezu, najlepiej Kętrzyński, 3-4 łyżki gęstej słodkiej śmietany, 1 cytryna (trochę soku). Jak przyrządzić?Selera obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny. Nie za dużo, ma być niewyczuwalny, chodzi o to, aby seler nie ściemniał. Tak przygotowanego selera wkładamy na noc do lodówki (dlatego najlepiej go zetrzeć wieczorem, jeśli chcemy podawać następnego dnia). Następnego dnia dodajemy wszystkie składniki poza śmietaną i majonezem. Pomarańcze obieramy, dzielimy na cząstki i kroimy. Banany przecinamy na pół wzdłuż i kroimy w plasterki. Ananasy też kroimy w kawałki. Wsypujemy rodzynki i połamane orzechy. Mieszamy i wstawiamy wszystko do lodówki. Wyjmujemy przed podaniem. Mieszamy śmietanę z majonezem, polewamy tym sosem surówkę i mieszamy. Gotowe:)Smacznego!
joly