Ciasto z serem i jagodami.doc

(71 KB) Pobierz
Ciasto z serem i jagodami

Ciasto z serem i jagodami

Składniki na ciasto:

·         2 szklanki mąki

·         3/4 szklanki cukru (lub mniej, ciasto jest dość słodkie)

·         pół kostki (125 g) zimnego masła

·         pół łyżeczki proszku do pieczenia

·         pół łyżeczki sody oczyszczonej

·         szczypta soli

·         1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

·         3/4 szklanki jogurtu naturalnego

·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         1 duże jajko

Składniki na masę serową:

·         170 g kremowego serka, np. Philadelphia (użyłam quarka, ale może być dowolny serek śmietankowy)

·         1/4 szklanki cukru

·         1 łyżeczka soku z cytryny

·         1 duże jajko

Składniki na masę jagodową:

·         1 szklanka jagód lub borówki amerykańskiej (mogą być mrożone)

·         1/4 szklanki soku jabłkowego (lub innego)

·         1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki wody

Ponadto:

·         pół szklanki płatków migdałowych

Jagody wsypać do małego garnuszka, dodać sok, zagotować. Gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, około 3 minuty. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z wodą, dodać do jagód, wymieszać i jeszcze chwilę pogotować do zgęstnienia. Przestudzić.

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i posiekać, aż masło zmieni się w małe grudki (jak kruszonka). Odsypać pół szklanki (potrzebne będzie do posypania), a resztę przesypać do sporej miski, dodać proszek do pieczenia, sodę, skórkę z cytryny, wymieszać. Jogurt wymieszać z ekstraktem waniliowym i jajkiem, dodać do suchych składników i wymieszać (zmiksować).

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przełożyć do tortownicy, wygładzić powierzchnię.

Ser ubić z cukrem, jajkiem i sokiem z cytryny na gładką masę. Rozprowadzić po powierzchni ciasta zostawiając po bokach 2 cm margines. Delikatnie

na serze rozłożyć masę owocową.

Do odłożonej 1/2 szklanki okruszków dodać płatki migdałowe, wymieszać i posypać po powierzchni ciasta, koncentrując się głównie na jego brzegach.

Piec w tempearturze 180ºC, przez 30 - 40 minut, aż powierzchnia będzie ładnie ozłocona. Można podawać ciepłe lub ostudzone.

Smacznego :)

 

Ciasto z serem i jagodami

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin