Wysoka, lekka jak puch. Polecam!
Składniki :
• 125 g masła
• 6 jajek
• 40 g drożdży
• 3/4szklanki cukru
• 2 szklanki mąki pszennej
• 5 łyżek słodkiej śmietanki 12%
• cukier waniliowy
• 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
• 50 g rodzynek
• 25 ml likieru pomarańczowego
Sposób przygotowania:
Pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz śmietankę (podgrzaną, ale zaledwie ciepłą) ucieramy w miseczce i odstawiamy w ciepłe miejsce.Masło ucieramy z 1/2 szklanki cukru. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy tak długo, aż powstanie puszysty krem.Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy, dodajemy stopniowo mąkę i ucieramy przez ok. 5 minut. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję bitej śmietany, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.Z białek i reszty cukru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki i wlewamy likier. Ostrożnie mieszamy.Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy mąką do 1/2 wysokości. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150oC. Gdy ciasto podrośnie podwyższamy temperaturę do 180oC.Babka powinna być gotowa po ok. 40 minutach. Ale radzę sprawdzić patyczkiem.
• 4 jajka
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka śmietany
• natka
• rzeżucha
• tarta bułka
• 1/2 niewielkiego ogórka kiszonego
• 3-4 rzodkiewki
• 1 łyżeczka musztardy
• sól
• pieprz
Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek, rzeżuchę ogórek i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Jajka obsypać tartą bułką i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło.
• 15 dag majonezu
• cebula
• 8 dag zielonego groszku z puszki
• 2 pomidory
• pęczek szczypiorku
• papryki konserwowe
• sól, pieprz
1. Jajka gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. 2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 4. Papryki odcedzić, pokroić w kawałki. 5. Szczypiorek opłukać, posiekać. 6. Zielony groszek odcedzić z wody. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 1 puszka tuńczyka w sosie naturalnym
• 1 mała puszka anchois
• 10 dag twarogu
• 1 łyżka musztardy
• 1 łyżeczka kaparów
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki śmietany
• sok z cytryny
• sól i pieprz do smaku
Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. 4 fileciki anchois i kapary osączyć z zalewy i drobno posiekać. Żółtka połączyć z tuńczykiem i resztą anchois, dodać ser, musztardę sok z cytryny, natkę pietruszki i śmietanę. Wszystko razem utrzeć lub zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Masą wypełnić (za pomocą szprycki) białka jajek. Udekorować natką pietruszki.
• 8 jajek
• słoik chrzanu
• 4 ogórki konserwowe
• puszka kukurydzy
• szczypiorek
• majonez
Ugotowane jajka, ogórki i szczypiorek drobno pokroić. Chrzan lekko odcedzić na sitku. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
• 2 kg schabu z kością
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka miodu
• Bejca:
• 3 łyżki oleju
• 4 - 5 ząbków czosnku
• 1 łyżka majeranku
• 1.5 łyżki białego octu winnego
• Farsz:
• 10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek - jeszcze lepiej naszych wędzonych i mogą też być suszone morele
• 100 ml jałowcówki lub żubrówki
Schab umyć, osuszyć, oddzielić od kości i usunąć ścięgna. Mięso ponakrawać wzdłuż, uformować szeroki, prostokątny płat i rozbić go dłonią. Olej wymieszać z pozostałymi składnikami bejcy. Wysmarować nią mięso z obu stron, a następnie włożyć na 1 h do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewrócić mięso w trakcie bejcowania. Wyszorowane ziemniaki gotować na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzić, wystudzić i obrać. Farsz: śliwki wymoczyć w żubrówce lub jałowcówce. Po 2 h osączyć i rozłożyć na plastrze mięsa, zwinąć i obwiązać białą bawełnianą nicią. Roladę włożyć do brytfanny, polać olejem i piec 20 min. w temp. 240º C. Zmniejszyć temp. do 180º C i piec jeszcze ok. 30 min., aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Wysmarować wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiec jeszcze 20 min. Na półmisku ułożyć mięso pokrojone w grube plastry, a obok. niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.
• Kwaśna
• gęsta
• dobra śmietana
• jajka na twardo
• marynowane ogórki
• kiszone ogórki
• marynowane malutkie cebulki
• marynowane grzybki (koniecznie)
• chrzan
• kapary
• cukier
• troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie)
Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, najlepiej 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2 - 3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe) + inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak.
• 35 dkg mąki
• ćwierć szklanki mleka
• 3 dkg drożdży
• 6 dkg cukru
• 2 jaja
• 0.5 kostki margaryny
• 1.5 dkg masła
• łyżeczka startej skórki cytrynowej
• żółtko
• pisanka
• 0.5 łyżeczki soli
Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, odsypać trzecią jej część, a do pozostałej dodać cukier, sól oraz rozczyn, wbić jaja (jedną nie uszkodzoną połówkę skorupki zachować) i, stopniowo dodając odsypaną mąkę, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki, startą skórkę cytrynową, resztę mąki znów dokładnie wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z niego wałek o średnicy ok. 5 cm. Z części wałka zwinąć pierścień o średnicy 15 cm, przenieść go na wysmarowaną masłem blachę i ułożyć na nim coraz to mniejsze pierścienie. Pozostawić w cieple na pół godziny, by ciasto urosło. Pustą, umytą i osuszoną połówkę skorupki jajka ułożyć na wierzchu i posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem. Piec (ok. 45 min.) na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarniku ostudzić, a w miejsce skorupki włożyć pisankę.
• Ciasto:
• 40 dag mąki tortowej
• 30 dag masła
• 8 dag cukru pudru
• 2 torebki (32 g) cukru waniliowego
• 3 żółtka
• szczypta soli Wierzch:
• 20 dag masła
• 20 dag miodu gryczanego
• 50 dag orzechów włoskich płynna czekolada do dekoracji
Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. ...
hAnnAh1969