przepisy na wielkanoc.odt

(17 KB) Pobierz

Babka dla debiutantów

Wysoka, lekka jak puch. Polecam!

Składniki :

        125 g masła

        6 jajek

        40 g drożdży

        3/4szklanki cukru

        2 szklanki mąki pszennej

        5 łyżek słodkiej śmietanki 12%

        cukier waniliowy

        2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

        50 g rodzynek

        25 ml likieru pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Pokruszone drożdże, łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz śmietankę (podgrzaną, ale zaledwie ciepłą) ucieramy w miseczce i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Masło ucieramy z 1/2 szklanki cukru. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy tak długo, aż powstanie puszysty krem.

Wyrośnięte drożdże dodajemy do masy, dodajemy stopniowo mąkę i ucieramy przez ok. 5 minut. Kiedy ciasto będzie miało konsystencję bitej śmietany, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Z białek i reszty cukru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Następnie wsypujemy skórkę otartą z pomarańczy, rodzynki i wlewamy likier. Ostrożnie mieszamy.

Foremkę z kominkiem smarujemy masłem i wysypujemy mąką do 1/2 wysokości. Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150oC. Gdy ciasto podrośnie podwyższamy temperaturę do 180oC.

Babka powinna być gotowa po ok. 40 minutach. Ale radzę sprawdzić patyczkiem.

Jajka z farszem pikantnym

 

Składniki :

        4 jajka

        2 łyżki masła

        1 łyżka śmietany

        natka

        rzeżucha

        tarta bułka

        1/2 niewielkiego ogórka kiszonego

        3-4 rzodkiewki

        1 łyżeczka musztardy

        sól

        pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo. Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki. Ze skorupek wyjąć białka i żółtka. Pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek, rzeżuchę ogórek i rzodkiewki drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku. Masą napełnić skorupki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Jajka obsypać tartą bułką i smażyć aż nabiorą złotego koloru. Podawać na ciepło.

 

 

 

 

 

 

 

Wielkanocna sałatka z jajek

 

Składniki :

        6 jajek

        15 dag majonezu

        cebula

        8 dag zielonego groszku z puszki

        2 pomidory

        pęczek szczypiorku

        papryki konserwowe

        sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Jajka gotować 10 min. od momentu zagotowania. Ostudzić, obrać, pokroić na ćwiartki. 2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki. 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. 4. Papryki odcedzić, pokroić w kawałki. 5. Szczypiorek opłukać, posiekać. 6. Zielony groszek odcedzić z wody. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, dodać majonez i szczypiorek. Delikatnie wymieszać i przyprawić do smaku.

 

Jajka nadziewane tuńczykiem

 

Składniki :

        6 jajek ugotowanych na twardo

        1 puszka tuńczyka w sosie naturalnym

        1 mała puszka anchois

        10 dag twarogu

        1 łyżka musztardy

        1 łyżeczka kaparów

        2 łyżki posiekanej natki pietruszki

        2 łyżki śmietany

        sok z cytryny

        sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. 4 fileciki anchois i kapary osączyć z zalewy i drobno posiekać. Żółtka połączyć z tuńczykiem i resztą anchois, dodać ser, musztardę sok z cytryny, natkę pietruszki i śmietanę. Wszystko razem utrzeć lub zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Masą wypełnić (za pomocą szprycki) białka jajek. Udekorować natką pietruszki.

 

 

 

Sałatka chrzanowa

 

Składniki :

        8 jajek

        słoik chrzanu

        4 ogórki konserwowe

        puszka kukurydzy

        szczypiorek

        majonez

        sól

        pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka, ogórki i szczypiorek drobno pokroić. Chrzan lekko odcedzić na sitku. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

 

 

 

 

 

Schab faszerowany śliwkami

Składniki :

        2 kg schabu z kością

        2 łyżki oleju

        1 łyżka miodu

        Bejca:

        3 łyżki oleju

        4 - 5 ząbków czosnku

        1 łyżka majeranku

        1.5 łyżki białego octu winnego

        Farsz:

        10 dkg suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek - jeszcze lepiej naszych wędzonych i mogą też być suszone morele

        100 ml jałowcówki lub żubrówki

Sposób przygotowania:

Schab umyć, osuszyć, oddzielić od kości i usunąć ścięgna. Mięso ponakrawać wzdłuż, uformować szeroki, prostokątny płat i rozbić go dłonią. Olej wymieszać z pozostałymi składnikami bejcy. Wysmarować nią mięso z obu stron, a następnie włożyć na 1 h do miski z pozostałą bejcą. Kilka razy przewrócić mięso w trakcie bejcowania. Wyszorowane ziemniaki gotować na pół miękko z łodyżkami koperku. Odcedzić, wystudzić i obrać. Farsz: śliwki wymoczyć w żubrówce lub jałowcówce. Po 2 h osączyć i rozłożyć na plastrze mięsa, zwinąć i obwiązać białą bawełnianą nicią. Roladę włożyć do brytfanny, polać olejem i piec 20 min. w temp. 240º C. Zmniejszyć temp. do 180º C i piec jeszcze ok. 30 min., aż na powierzchni mięsa utworzy się skorupka. Wysmarować wierzch tak podpieczonego mięsa miodem i dopiec jeszcze 20 min. Na półmisku ułożyć mięso pokrojone w grube plastry, a obok. niego zrumienione ziemniaki posypane koperkiem.

Wielkanocny sos do wędlin

 

Składniki :

        Kwaśna

        gęsta

        dobra śmietana

        majonez

        jajka na twardo

        szczypiorek

        marynowane ogórki

        kiszone ogórki

        marynowane malutkie cebulki

        marynowane grzybki (koniecznie)

        chrzan

        kapary

        sól

        cukier

        troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, najlepiej 2/3 śmietany i 1/3 majonezu. Jajka ugotowane na twardo (2 - 3) obrać i przekroić na pół. Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu. Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem. Dodać świeżo utarty chrzan albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku. Doprawić sola, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe) + inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak.

 

 

 

 

 

 

Chlebek wielkanocny

 

Składniki :

        35 dkg mąki

        ćwierć szklanki mleka

        3 dkg drożdży

        6 dkg cukru

        2 jaja

        0.5 kostki margaryny

        1.5 dkg masła

        łyżeczka startej skórki cytrynowej

        żółtko

        pisanka

        0.5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Z drożdży, połowy łyżeczki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Mąkę przesiać, odsypać trzecią jej część, a do pozostałej dodać cukier, sól oraz rozczyn, wbić jaja (jedną nie uszkodzoną połówkę skorupki zachować) i, stopniowo dodając odsypaną mąkę, wyrobić ciasto. Gdy będzie gładkie, dodać margarynę pokrojoną w małe kawałki, startą skórkę cytrynową, resztę mąki znów dokładnie wyrobić. Na posypanej mąką stolnicy utoczyć z ciasta kulę, włożyć ją do wysmarowanej masłem dużej miski, przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, kilkakrotnie uderzyć nim o stolnicę, a następnie utoczyć z niego wałek o średnicy ok. 5 cm. Z części wałka zwinąć pierścień o średnicy 15 cm, przenieść go na wysmarowaną masłem blachę i ułożyć na nim coraz to mniejsze pierścienie. Pozostawić w cieple na pół godziny, by ciasto urosło. Pustą, umytą i osuszoną połówkę skorupki jajka ułożyć na wierzchu i posmarować ciasto rozkłóconym żółtkiem. Piec (ok. 45 min.) na jasnobrązowy kolor. Po wyjęciu z piekarniku ostudzić, a w miejsce skorupki włożyć pisankę.

Mazurek orzechowy z miodem

Składniki :

        Ciasto:

        40 dag mąki tortowej

        30 dag masła

        8 dag cukru pudru

        2 torebki (32 g) cukru waniliowego

        3 żółtka

        szczypta soli Wierzch:

        20 dag masła

        20 dag miodu gryczanego

        50 dag orzechów włoskich płynna czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Posiekaj nożem mąkę, masło, cukier puder i cukier waniliowy. ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin