Porady kuchenne.txt

(2 KB) Pobierz
	
Porady kuchenne

 
Zapach w mikrofalówce
Zapach potraw zniknie w mikrofalówce, jeli włożysz do rodka kilka plasterków cytryny i włšczysz kuchenkę na 5 minut przy maksymalnej mocy.

Zapach w zmywarce
Jeli w koszyczku na sztućce umiecisz plasterek lub skórkę cytryny, unikniesz specyficznego zapachu wewnštrz urzšdzenia.

Zapach na dłoniach
Ręce, które podczas prac domowych przeszły nieprzyjemnym zapachem umyj" plasterkiem cytryny.

Zapach ryby na naczyniach
Woń ryby zniknie z naczyń w których były przyrzšdzane po przetarciu ich skórkš cytryny.

Kamień w czajniku
Aby usunšć kamień z czajnika możesz użyć kwasku cytrynowego, wsyp 3-4 łyżeczki do czajnika, wlej wodę i zagotuj. Odstaw na godzinę, lepiej na całš noc, i ponownie zagotuj. Następnie wylej wodę i kilkakrotnie wypucz czajnik. Możesz też użyć specjalnych tabletek do odkamieniania (np. Kamix).

Czyszczenie baterii
Z baterii nad zlewozmywakiem skutecznie usuniesz osad z wody, pocierajšc jš szmatkš nasšczonš sokiem z cytryny.

Zabarwione dłonie
Zabarwione ręce podczas obierania warzyw znowu odzyskajš swój naturalny kolor po wyczyszczeniu ich plasterkiem cytryny.

Pryskajšcy olej
Aby rozgrzany tłuszcz nie pryskał z patelni, posyp go szczyptš soli.

Zlewozmywak - stalowy nierdzewny przecierajmy po każdym zmywaniu suchš ciereczkš, bo woda może zostawić na jego powierzchni nalot z "kamienia". Gdy już taki się pojawi potraktujmy go ciepłym roztworem octu lub kwasku cytrynowego.

Gdy przypali się garnek emaliowany należy nalać do niego wody z solš i pozostawić na kilkanacie godzin, następnie wodę zagotować a spalenizna odejdzie.

Sól w solniczce nie zwilgotnieje, nie potworzš się grudy, jeli na dno włożymy kilka ziarenek ryżu w (który wchłania wodę) lub wsypiemy odrobinę mški ziemniaczanej.

Sztućce ze stali nierdzewnej należy włożyć na 10 minut do wody, w której gotowały się ziemniaki, potem opłukać i wysuszyć. Będš jak nowe.

Zamrażanie
Zamrażaj szybko, ponieważ tylko wtedy produkty zachowajš najwięcej wartoci odżywczych. Nie zamrażaj produktów po raz drugi. Torebki i pojemniki na mrożonki powinny być szczelne i wykonane tylko z materiałów do tego przeznaczonych.
Czas przechowywania zależy od rodzaju produktu:
ryby, wędlina, gotowe potrawy i ciasta  6 miesięcy
sery, drób, mięso  8 miesięcy
warzywa i owoce  12 miesięcy
Zgłoś jeśli naruszono regulamin