Szkodliwe czynniki biologiczne w zakładach fryzjerskich.pdf

(428 KB) Pobierz
B_pracy-2009_01-sklad1.indd
Szkodliwe
czynniki biologiczne
w zak³adach fryzjerskich
mgr MA£GORZATA GO£OFIT- SZYMCZAK
dr LIDIA ZAPÓR
Centralny Instytut Ochrony Pracy
– Pañstwowy Instytut Badawczy
Pracownicy zak³adów fryzjerskich s¹ nara¿eni na
szkodliwe czynniki biologiczne: wirusy (gatunki
z rodzaju HBV, HCV i HIV), bakterie (np. chlamydie,
gronkowce, paciorkowce), grzyby oraz paso¿yty
zewnêtrzne. Zanieczyszczenia mikrobiologiczne
mog¹ stanowiæ zagro¿enie dla zdrowia osób
nara¿onych na ich dzia³anie. Mog¹ wywo³ywaæ
choroby alergiczne, infekcje górnych i dolnych dróg
oddechowych oraz choroby skóry.
Harmful biological agents in hair salons
People who work in hair salons are exposed to
viruses (HBV, HCV and HIV), bacteria (chlamydia,
streptococcus, staphylococcus bacteria) and
external parasites. Biological contaminants can
be responsible for a variety of adverse health
effects. Physical symptoms related to biological
contamination include allergy, hypersensitivity,
respiratory and toxicological problems and infec-
tious skin diseases.
Ochrona przed szkodliwymi
czynnikami biologicznymi
– dzia³ania profilaktyczne
W zapobieganiu rozprzestrzenianiu siê drob-
noustrojów chorobotwórczych niezbêdne jest
przestrzeganie zasad sanitarnych. Szczegó³owe
wymagania sanitarne, jakie powinien spe³niaæ
zak³ad fryzjerski, s¹ zawarte w rozporz¹dzeniu
ministra zdrowia z dnia 17 lutego 2004 r. w spra-
wie szczegó³owych wymagañ sanitarnych, jakim
powinny odpowiadaæ zak³ady fryzjerskie, kosme-
tyczne, tatua¿u i odnowy biologicznej [9].
Ochrona przed szkodliwymi czynnikami bio-
logicznymi w zak³adach fryzjerskich polega na
przestrzeganiu podstawowych zasad:
• higieny miejsca pracy
• higieny osobistej personelu
oraz
• prawid³owych zasad postêpowania ze sprzê-
tem i wyposa¿eniem.
W Polsce istnieje ponad 50 tys. zak³adów
świadcz¹cych us³ugi fryzjerskie i fryzjersko-ko-
smetyczne. Znajduje w nich zatrudnienie ponad
200 tys. pracowników.
Pracownicy zak³adów fryzjerskich podczas
wykonywania czynności zawodowych nara¿eni
s¹ miêdzy innymi na dzia³anie szkodliwych
czynników biologicznych, które mog¹ stanowiæ
zagro¿enie dla zdrowia, byæ przyczyn¹ wypad-
ków przy pracy i chorób zawodowych.
Zak³ad fryzjerski jest miejscem, w którym ze
wzglêdu na du¿¹ rotacjê klientów oraz wykony-
wanie wielu ró¿norodnych czynności, istnieje ryzyko
zaka¿enia drobnoustrojami chorobotwórczymi,
³¹cznie z mo¿liwości¹ naruszenia ci¹g³ości pow³ok
skóry. Fryzjerzy maj¹ bezpośredni kontakt z ow³o-
sion¹ skór¹ g³owy cz³owieka. Zabiegi pielêgnacyjne,
regeneracyjne i upiêkszaj¹ce dotycz¹ce w³osów
(mycie, strzy¿enie) stwarzaj¹ mo¿liwośæ nara¿e-
nia na szkodliwe czynniki biologiczne. Zaka¿enie
czynnikami biologicznymi mo¿e nast¹piæ tak¿e
podczas u¿ywania zainfekowanych, niesterylnych
narzêdzi, jak: szczotki, grzebienie, no¿yczki, brzytwy,
maszynki do golenia oraz inne urz¹dzenia mog¹ce
spowodowaæ naruszenie ci¹g³ości tkanek. Nara¿e-
nie na czynniki biologiczne mo¿e nast¹piæ równie¿
podczas kontaktu z bielizn¹ stosowan¹ w zak³adach
fryzjerskich (rêcznikami i pelerynkami). Zagro¿enie
stanowi¹ równie¿ źle zabezpieczone odpady, np.
jednorazowe rêkawiczki, ostrza maszynek do
golenia [1]. Zestawienie szkodliwych czynników
biologicznych mog¹cych stwarzaæ zagro¿enie w za-
k³adach fryzjerskich zamieszczono w tabeli.
Zgodnie z wymaganiami dyrektywy 2000/54/
WE w sprawie ochrony pracowników przed ryzykiem
zwi¹zanym z nara¿eniem na dzia³anie czynników
biologicznych w miejscu pracy, jak równie¿ rozpo-
rz¹dzeniem ministra zdrowia w sprawie szkodliwych
czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku
pracy oraz ochrony zdrowia pracowników zawo-
dowo nara¿onych na te czynniki, pracodawcy s¹
zobowi¹zani do ustalenia, jakie czynniki biologiczne
stwarzaj¹ce zagro¿enie dla pracowników wystêpuj¹
w środowisku pracy oraz do dokonywania i doku-
mentowania oceny ryzyka zawodowego powodo-
wanego przez te czynniki [2].
Higiena miejsca pracy
Obowi¹zkiem pracodawców i pracowników
zak³adów fryzjerskich jest utrzymywanie po-
mieszczeñ i ich wyposa¿enia w nienagannym
stanie sanitarno-porz¹dkowym. Wszystkie
pomieszczenia zak³adu powinny byæ na bie¿¹co
sprz¹tane. Miejsca, które s¹ szczególnie na-
ra¿one na dzia³anie mikroorganizmów (strefy
krytyczne), np. pojemniki, tace, blaty, na których
przechowywane s¹ narzêdzia fryzjerskie, umy-
walki, zag³ówki foteli, wyciêcia na szyjê oparæ
foteli przy stanowisku mycia g³owy, wewnêtrzna
obrêcz suszarki stacjonarnej – nale¿y po ka¿dym
u¿yciu myæ i dezynfekowaæ [1, 9].
Narzêdzia stosowane w zak³adzie fryzjerskim
(no¿yczki, brzytwy, maszynki do golenia) powin-
ny byæ czyste i po ka¿dym u¿yciu poddawane
zabiegowi dezynfekcji. Narzêdzia lub ich czêści,
które mia³y kontakt z krwi¹ (np. w trakcie ska-
leczenia) nale¿y poddaæ procesom dezynfekcji
i sterylizacji. Narzêdzia jednorazowego u¿ytku
(np. ostrza golarek), które mia³y kontakt z krwi¹
lub wydzielinami cz³owieka (potem, ślin¹) nale¿y
gromadziæ w odpowiednio oznakowanych, za-
20
01/2009
189787942.010.png 189787942.011.png 189787942.012.png
 
189787942.001.png 189787942.002.png
Tabela
SZKODLIWE CZYNNIKI BIOLOGICZNE MOG¥CE STWARZAÆ ZAGRO¯ENIE W ZAK£ADACH FRYZJERSKICH [3-8]
An overview of dangerous biological agents which might pose a hazard in hair salons [3-8]
Kategoria czynnika/gatunek
Grupa
zagro¿enia*
Przenoszenie
Dzia³anie
na cz³owieka
Profilaktyka
Szcze-
pionka
Wirusy/wirus zapalenia
w¹troby typu C (HCV)
3
bezpośrednie (zranienie
zainfekowan¹ brzytw¹,
¿yletk¹, no¿yczkami),
przez krew i inne p³yny
ustrojowe cz³owieka
przewlek³e zapalenie
w¹troby, mog¹ce
prowadziæ
do marskości i raka
w¹troby
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 140 o C
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• czêściowa inaktywacja w temp. 100 o C/5 min
lub 60 o C/10 h
• środki ochrony indywidualnej
brak
bezpośrednie (zranienie
zainfekowan¹ brzytw¹,
¿yletk¹, no¿yczkami),
przez krew i inne p³yny
ustrojowe cz³owieka
zapalenie w¹troby
– ¿ó³taczka
wszczepienna
• serylizacja metodami fizycznymi:
– suchym gor¹cym powietrzem: 160 o C/60 min
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 21 o C/30 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, aldehydy
• wirus HBV nie jest wra¿liwy na gotowanie i bardzo ma³o
wra¿liwy na promienie UV
• środki ochrony indywidualnej
Wirusy/wirus zapalenia
w¹troby typu B (HBV)
3
tak
Wirus/ludzki wirus
upośledzenia odpor-
ności (HIV-1, HIV-2)
3
bezpośrednie (zranienie,
zainfekowan¹ brzytw¹,
¿yletk¹, no¿yczkami),
przez krew i inne p³yny
ustrojowe cz³owieka
zespó³ nabytego
upośledzenia
odporności – AIDS
• dezynfekcja metodami fizycznymi:
– 56 o C/30 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• wirus ginie poza organizmem ludzkim
• środki ochrony indywidualnej
brak
powietrzno-kropelkowe
zapalenie krtani,
oskrzeli, zatok
przynosowych,
zapalenie p³uc
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 121 o C/15 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• środki ochrony indywidualnej
Bakterie/Chlamydie/
Chlamydia pneumoniae
2
brak
Bakterie/gronkowiec z³ocisty/
Staphylococcus aureus
2
powietrzno-kropelkowe,
powietrzno-py³owe,
bezpośrednio
przez zainfekowany sprzêt
(grzebienie, no¿yczki,
maszynki do golenia,
brzytwy)
alergie skórne,
stany zapalne
b³on śluzowych,
zatrucia pokarmowe,
zapalenie mieszka
w³osowego, czyraki
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 121 o C/15 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• środki ochrony indywidualnej
• stosowanie utleniaj¹cych myde³ zapobiegaj¹cych
alkalizacji skóry
brak
Bakterie/paciorko-
wiec ropotwórczy/
Streptococcus pyogenes
2
powietrzno-kropelkowe,
bezpośrednio
przez zainfekowany sprzêt
(grzebienie, no¿yczki,
brzytwy, maszynki
do golenia)
zaka¿enia ropne skóry
i tkanki podskórnej
(ró¿a)
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 121 o C/15 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• środki ochrony indywidualnej
brak
bezpośrednie (zaka¿one
osoby, rêczniki, narzêdzia)
grzybice paznokci
(nadmierne
rogowacenie,
³amliwośæ, zgrubienia,
przebarwienia)
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 121 o C/15 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• środki ochrony indywidualnej
• profilaktyczne stosowanie myde³ i zasypek z dodatkiem
środków przeciwgrzybiczych
Grzyby/dermatofity/
Epidermophyton floccosum
2
brak
bezpośrednie (zaka¿one
osoby, rêczniki, narzêdzia)
grzybica strzyg¹ca
ow³osionej skóry
g³owy, grzybica
powierzchniowa
i g³êboka skóry
g³adkiej i ow³osionej,
grzybica paznokci
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 121 o C/15 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• środki ochrony indywidualnej
• profilaktyczne stosowanie myde³ i zasypek z dodatkiem
środków przeciwgrzybiczych
Grzyby/dermatofity/
Trichophyton spp.
2
brak
bezpośrednio (zaka¿one
osoby, przedmioty, rêczniki)
świerzb
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 21 o C/15 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• środki ochrony indywidualnej
Paso¿yty
/świerzbowiec ludzki/
Sarcoptes scabiei
1
brak
Paso¿yty
/wesz g³owowa ludzka/
Pediculus humanus capitis
bezpośrednie (zaka¿one
osoby, przedmioty, rêczniki)
wszawica, infekcje
ow³osionej skóry
g³owy
• sterylizacja metodami fizycznymi:
– ciep³em wilgotnym – autoklawowanie: 121 o C/15 min
• sterylizacja metodami chemicznymi:
– zwi¹zki z aktywnym chlorem, alkohol etylowy,
aldehydy
• środki ochrony indywidualnej
1
brak
* Wed³ug rozporz¹dzenia ministra zdrowia z dnia 22 kwietnia 2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia pra-
cowników zawodowo nara¿onych na te czynniki [2].
BP 01/2009
01/2009
21
189787942.003.png 189787942.004.png
lub wrz¹cej wody o temperaturze 121 o C pod
ciśnieniem 1 atmosfery lub 134 o C pod ciśnie-
niem dwóch atmosfer odpowiednio przez 15
lub 5 min. Sterylizacjê parow¹ przeprowadza siê
w autoklawie [2, 9].
mykanych pojemnikach i traktowaæ jak odpady
niebezpieczne [1].
W przypadku zanieczyszczenia krwi¹ bielizny
wielorazowego u¿ytku nale¿y j¹ zdezynfeko-
waæ, a nastêpnie dok³adnie upraæ z dodatkiem
detergentu, w wysokiej temperaturze. Bieliznê
jednorazowego u¿ytku zanieczyszczon¹ krwi¹
nale¿y traktowaæ jak odpady niebezpieczne.
W zak³adzie fryzjerskim nale¿y wydzieliæ
szatniê, poczekalniê, pomieszczenie sanitarno-
higieniczne, pomieszczenia do przechowywania
sprzêtu oraz miejsca do przechowywania czystej
i brudnej bielizny. W szafach nale¿y oddzielnie
przechowywaæ odzie¿ prywatn¹ i robocz¹.
Zu¿yt¹ odzie¿ i bieliznê nale¿y przechowywaæ
w zamykanych i odpowiednio oznakowanych
pojemnikach [9].
Dezynfekcja i sterylizacja
W zapobieganiu rozprzestrzenianiu siê szko-
dliwych czynników biologicznych du¿e znaczenie
maj¹ procesy dezynfekcji i sterylizacji.
Dezynfekcja to proces polegaj¹cy na zniszczeniu
lub usuniêciu drobnoustrojów do poziomu bez-
piecznego dla cz³owieka. W dezynfekcji wykorzy-
stuje siê metody fizyczne i chemiczne. W salonach
fryzjerskich powszechnie s¹ stosowane zwi¹zki
chemiczne, skutecznie zwalczaj¹ce bakterie, wirusy
i grzyby. Zwi¹zki te s¹ wykorzystywane do dezyn-
fekcji narzêdzi, urz¹dzeñ oraz powierzchni. W Polsce
do dezynfekcji powinno siê stosowaæ wy³¹cznie
preparaty dopuszczone do obrotu.
W grupie fizycznych metod dezynfekcji stosuje
siê metody termiczne i nietermiczne (filtracja lub pro-
mieniowanie UV). Metody termiczne wykorzystuj¹
gor¹c¹ wodê (80-100 o C) lub parê wodn¹. Metoda ta
zalecana jest do dezynfekcji bielizny [1, 9, 10].
Sterylizacja to proces, w wyniku którego
zostaj¹ zniszczone wszystkie drobnoustroje,
zarówno ich formy wegetatywne, jak i zarodniki.
Stosuje siê sterylizacjê:
– ciep³ym wilgotnym powietrzem (sterylizacja
parowa)
– suchym gor¹cym powietrzem
– gazow¹, niskotemperaturow¹ (np. z u¿yciem
gazów o dzia³aniu bakteriobójczym – tlenku
etylenu)
– radiacyjn¹
– chemiczn¹ (z zastosowaniem tzw. chemostery-
lizatorów – zwi¹zki z aktywnym chlorem, prepa-
raty utleniaj¹ce, alkohole, aldehydy) [9, 10].
W salonach fryzjerskich do wyja³awiania
narzêdzi najczêściej jest stosowana sterylizacja
ciep³ym wilgotnym powietrzem. Ta szybka,
nietoksyczna, skuteczna i ekonomiczna metoda
polega na zastosowaniu nasyconej pary wodnej
Odpady
W zak³adach fryzjerskich s¹ wytwarzane od-
pady komunalne, które nie stwarzaj¹ zagro¿enia
dla zdrowia i ¿ycia ludzi i zwierz¹t, oraz odpady
niebezpieczne. Do odpadów niebezpiecznych
nale¿¹ narzêdzia (ostrza maszynek, ¿yletki),
bielizna jednorazowego u¿ytku oraz materia³y
(rêkawiczki, opatrunki), które mia³y kontakt
z p³ynami ustrojowymi cz³owieka (krew). Odpady
niebezpieczne, potencjalnie ska¿one czynnikiem
biologicznym nale¿y zbieraæ do worków folio-
wych znajduj¹cych siê w szczelnych, oznako-
wanych pojemnikach. Narzêdzia ostre (¿yletki)
nale¿y gromadziæ w przeznaczonych do tego celu
pojemnikach, odpornych na przek³ucie. Ka¿dy
pojemnik lub worek jednorazowego u¿ytku po-
winien byæ odpowiednio oznakowany [1, 8].
Centralny Instytut Ochrony Pracy – Pañstwowy
Instytut Badawczy w ramach programu wielolet-
niego pn . Poprawa bezpieczeñstwa i warunków
pracy , przeprowadzi ocenê nara¿enia na czynniki
biologiczne wystêpuj¹ce w środowisku pracy za-
k³adów fryzjersko-kosmetycznych. Wyniki badañ
zostan¹ przedstawione w kolejnych publikacjach
na ³amach „Bezpieczeñstwa Pracy”.
PIŚMIENNICTWO
[1] E. Murawska-Cia³owicz, M. Zawadzki Higiena – pod-
rêcznik dla studentów wydzia³ów kosmetologii . Górnicki
– Wydawnictwo Medyczne, Warszawa 2005
[2] Rozporz¹dzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 kwietnia
2005 r. w sprawie szkodliwych czynników biologicznych
dla zdrowia w środowisku pracy oraz ochrony zdrowia
pracowników zawodowo nara¿onych na te czynniki.
DzU nr 81, poz. 716
[3] Z. Dziubka Choroby zakaźne i paso¿ytnicze. PZWL,
wyd. III, Warszawa 2003
[4] M. L. Zaremba, J. Borowski Mikrobiologia lekarska .
PZWL, wyd. III, Warszawa, 2004
[5] A. A. Salyers, D. D. Whitt Mikrobiologia. Wydawnictwo
Naukowe PWN, Warszawa 2003
[6] M. £uczak, M. A. Zu¿ewicz Zagro¿enia biologiczne –
wybrane zagadnienia . CIOP, Warszawa 2001
[7] J. Dutkiewicz, R. Śpiewak, L. Jab³oñski, J. Szamañska
Klasyfikacja szkodliwych czynników biologicznych wy-
stêpuj¹cych w środowisku pracy oraz nara¿onych na nie
grup. IMW, Lublin 2007
[8] J. Skowroñ, M. Go³ofit-Szymczak Zanieczyszczenia
mikrobiologiczne powietrza w środowisku pracy
– źród³a, rodzaje i oznaczanie . „Bromatologia i Chemia
Toksykologiczna”, 37(1)/2004, s. 91-98
[9] Rozporz¹dzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 lutego
2004 r. w sprawie szczegó³owych wymagañ, jakim powin-
ny odpowiadaæ zak³ady fryzjerskie, kosmetyczne, tatua¿u
i odnowy biologicznej. DzU nr 31, poz. 273
[10] A. P. Fraise, P. A. Lambert and J-Y Maillard Principles
and practice of disinfection, preservation & sterilization.
Russell, Hugo & Ayliffe’s, 2004
Higiena osobista personelu
W zawodzie fryzjera rêce stanowi¹ naj-
wa¿niejsz¹ drogê przenoszenia szkodliwych
czynników biologicznych. Higiena r¹k odgrywa
podstawow¹ rolê w zapobieganiu zaka¿eniom
pracowników. Przed i po wszystkich zabiegach
fryzjerskich rêce nale¿y myæ wod¹ i myd³em oraz
ewentualnie dezynfekowaæ. Stanowisko do mycia
r¹k powinno byæ wyposa¿one w dozownik myd³a
w p³ynie, dozownik ze środkiem dezynfekcyjnym
oraz zasobnik z rêcznikami jednorazowego
u¿ytku [1, 9].
W trakcie wykonywania takich czynności,
jak mycie czy farbowanie w³osów zalecane jest
stosowanie jednorazowych rêkawic ochronnych.
Zu¿yte rêkawice powinny byæ gromadzone w od-
powiednich, oznakowanych pojemnikach.
Wszelkie skaleczenia, zadrapania oraz pêkniê-
cia skóry musz¹ byæ odpowiednio zabezpieczone
opatrunkiem wodoodpornym. Niezabezpieczone
uszkodzenia skóry mog¹ stanowiæ wrota dla
szkodliwych czynników biologicznych, prowa-
dz¹ce do zaka¿enia.
Publikacja przygotowana na podstawie wyników uzyskanych w ramach I etapu programu wielolet-
niego pn. „Poprawa bezpieczeñstwa i warunków pracy” dofinansowywanego w latach 2008-2010
w zakresie zadañ s³u¿b pañstwowych przez Ministerstwo Pracy i Polityki Spo³ecznej. G³ówny koor-
dynator: Centralny Instytut Ochrony Pracy – Pañstwowy Instytut Badawczy.
22
01/2009
189787942.005.png 189787942.006.png 189787942.007.png
 
189787942.008.png 189787942.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin