Sałatka z kuskusem z indykiem i owocami
Zobacz film
w 30 minut dla 6 osób
Składniki:
1 kostka Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami Knorr 1 garść orzeszków piniowych (lub płatków migdałów) 200 g kuskus sok wyciśnięty z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 grejpfruta sok wyciśnięty z 1 cytryny 5 łyżek oliwy 300 g piersi indyka pokrojonej w grubą kostkę sól, pieprz 20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pól 1 ogórek (bez pestek) pokrojony w półtalarki 1 łyżka posiekanej mięty segmenty wycięte z 1 pomarańczy segmenty wycięte z 1 grejpfruta
Jak przygotować:
1. Zagotuj 200 ml wody. Dodaj 1 kostkę Bulionu z oliwą z oliwek i ziołami Knorr, wymieszaj i gotuj minutę.2. Na suchej patelni upraż orzeszki piniowe. 3. Zalej kuskus sokiem z połowy grejpfruta, połowy pomarańczy i połowy cytryny. Zalej bulionem.4. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. 5. Dopraw indyka solą i kolorowym pieprzem. Usmaż na rumiano na rozgrzanej oliwie. 6. Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj sok z połowy grejpfruta, połowy pomarańczy i połowy cytryny. Dodaj 2 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem. Odstaw.7. Spulchnij kuksus widelcem, dodaj usmażone kawałki indyka, orzeszki, pomidorki i ogórek oraz miętę. Wymieszaj8. Nałóż do wilgotnej miseczki, odwróć na talerz jak babkę z piasku. Ułóż dookoła segmenty wycięte z pomarańczy i grejpfruta. Polej przygotowanym wcześniej sosem. Udekoruj miętą.
tatanka.com