pani_walewska.pdf
(
308 KB
)
Pobierz
Przepisy
Pani Walewska
zwana też Pychotką
P R Z E P I S Y
Składniki:
Placki (ciasto kruche):
2 pełne szklanki mąki
•
1 łyżeczka proszku do pieczenia
•
1 torebka cukru waniliowego
•
½ szklanki cukru pudru
•
20 dag masła
•
4 żółtka
•
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Masa bezowa:
białka z 4 jaj
•
2 szklanki cukru pudru
•
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
•
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
WYKONANIE
Masa budyniowa:
½ litra mleka
•
Placki:
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem
do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, cukier
puder oraz masło. Posiekać nożem na małe
kawałeczki, dokładnie wymieszać wszystkie
składniki, zrobić wgłębienie i dodać żółtka.
Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 części, które następnie rozwałkować na prostokątne placki o wymiarach około
23 x 36 cm. Placki najlepiej rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia, pozostawiając większe margi-
nesy papieru po bokach (aby łatwiej było wyjąć upieczone ciasto z formy).
Ciasto wraz z papierem włożyć do dwóch foremek lub ułożyć na blachach do pieczenia, posmarować dżemem i
piec jednocześnie w piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 175°.
•
2 łyżki mąki pszennej
•
2 łyżki mąki ziemniaczanej
•
1 torebka cukru waniliowego
•
2 żółtka
•
1 kubeczek (250 g) masła roślinnego
Masa bezowa:
Białka ubić na sztywno i stopniowo, wciąż ubijając dosypywać cukier puder a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Masę rozprowadzić na warstwie dżemu na obydwu plackach i posypać posiekanymi orzechami. Piec placki
jednocześnie przez około 15 minut w temperaturze 150° (najlepiej z funkcją termoobiegu).
Masa budyniowa:
Odlać
½
szklanki mleka i wymieszać z kolejnymi składnikami masy budyniowej: mąką pszenną, mąką
ziemniaczaną, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Resztę mleka zagotować i dolać połączone składniki masy
budyniowej. Wymieszać i jeszcze raz zagotować, odstawić z ognia, ostudzić.
Zmiksować masło roślinne i dodawać po 1 łyżce ostudzoną masę budyniową. Całą masę wyłożyć na 1 placku (na
warstwie bezy) i przykryć drugim. Ciasto najlepsze jest po kilku godzinach po przygotowaniu lub następnego
dnia.
NOTATKI
•
•
Plik z chomika:
Wrozbitka
Inne pliki z tego folderu:
Przepisy-Zupy.pdf
(218 KB)
Przepisy-Desery.pdf
(105 KB)
ciasto_gruszkowo_imbirowe.pdf
(310 KB)
Przepisy-Zapiekanki.pdf
(227 KB)
Przepisy-Ciasta.pdf
(510 KB)
Inne foldery tego chomika:
aktorki
Aniołek60
Boa55
darusiek1989
dla mlodziezy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin