Dżem z malin z czarna czekolada
Składniki
750 g swiezych malin565 g cukru krysztal45 g soku z cytryny5 g laski vanilii 135 g dobrej czarnej czekolady (70% - 85% )2 g kwasku cytrynowego
laske wanilii przekroic wzdluz , wyskrobac ziarna wyskrobane laski posiekac bardzo drobno ostrym nozemwydusic sok z cytryny i zwazyc w garnku stalowym albo teflonowym pomieszac maliny z wanilia i sokiem cytrynowymgotowac na srednim ogniu do 106 stopni Cjak sie nie ma termometru zywniosciowego robic probe na lyzcezdjac z ognia, dolozyc kawalki czekolady i kwasek cytrynowy, zmiksowac goracy dzem nakladac do goracych , wysterylizowanych sloikowzakrecac i zostawic do ostudzenia do gory nogamismacznegow tym roku nie miksowalam dzemu:)Wczoraj zrobilam eksperyment : zamiast cukru krysztal dalam jasny cukier muscovado 500 gdodalam 1/3 czesc drobniutko posiekanej, czerwonej papryczki chili ( bez pestek i scianek)czekolada z chili z Ekwadoru 81%, 80 gjestem zadowolona:)smacznego
bciepielewska