Dżem z czarnych porzeczek.doc
(
430 KB
)
Pobierz
Dżem z czarnych porzeczek
Dżem z czarnych porzeczek
składniki
·
1 kg
obranych z łodyżek, dorodnych czarnych porzeczek
·
2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Umyte i dobrze odsączone owoce zasypujemy cukrem w naczyniu, w którym będą sie smażyły, całość lekko miażdżymy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do następnego dnia.
Po tym czasie rondel stawiamy na niewielkim ogniu i smażymy, od momentu, gdy owoce się zagotują, przez 20-25 min (czas smażenia zależy od gatunku porzeczek).
Gorący dżem przekładamy do wygrzanych słoików, szczelnie zamykamy, ustawiamy w chłodnym i ciemnym miejscu.Dżemu nie musimy pasteryzować.
...
Plik z chomika:
bciepielewska
Inne pliki z tego folderu:
DŻEM MORELOWY.doc
(75 KB)
Dżem pomarańczowo-cytrynowy.doc
(71 KB)
Dżem szarlotkowy z brzoskwiniami.doc
(35 KB)
Dżem winogronowo-jabłkowy.doc
(103 KB)
Dżem winogronowo-jeżynowy.doc
(37 KB)
Inne foldery tego chomika:
ankiety
ANKIETY I OPRACOWANIA
Bajki Terapeutyczne
ciasta
cliparty,obrazki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin