BUŁKI NA PIWIE.doc

(105 KB) Pobierz
BUŁKI NA PIWIE

BUŁKI NA PIWIE

 

 

Składniki na około 15 - 20 bułek:

·         73 dag mąki pszennej chlebowej

·         250 ml jasnego piwa

·         pół szklanki (125 ml) ciepłej wody

·         25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki)

·         50 g roztopionego masła

·         1,5 łyżeczki soli

·         1 łyżeczka cukru

 

Na wierzch:

·         jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania

·         mak, sezam lub inne ziarna - do posypania

 

Zrobić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki (drożdże suche wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu). Odstawić na 10 - 15 minut.

 

Jak zaczyn 'ruszy' dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

 

Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.

 

Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.

 

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie  ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

 

Smacznego :)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin