BUŁKI NA PIWIE
Składniki na około 15 - 20 bułek:
· 73 dag mąki pszennej chlebowej
· 250 ml jasnego piwa
· pół szklanki (125 ml) ciepłej wody
· 25 g świeżych drożdży lub 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki)
· 50 g roztopionego masła
· 1,5 łyżeczki soli
· 1 łyżeczka cukru
Na wierzch:
· jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka - do posmarowania
· mak, sezam lub inne ziarna - do posypania
Zrobić rozczyn z pół szklanki wody, cukru, drożdży i 2 łyżek mąki (drożdże suche wymieszać z mąką, nie trzeba robić rozczynu). Odstawić na 10 - 15 minut.
Jak zaczyn 'ruszy' dodać piwo (powinno być w temperaturze pokojowej), roztopione masło i mąkę wymieszaną z solą. Wyrobić ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne, ale miękkie. Odstawić do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.
Po tym czasie formować w dłoni niewielkie kulki, układać na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Po napuszeniu posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, obsypać ziarnem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, do zezłocenia. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.
Smacznego :)
jason567