Bigos jarzynowy.txt

(0 KB) Pobierz
BIGOS JARZYNOWY

6 łyżek oliwy
6 rednich cebul
2 młode kabaczki
4 rednie pomidory
2 jaja
2 duże strški papryki
2 łyżeczki soli

W naczyniu o grubym dnie podgrzać oliwę. 
Wrzucić grubo siekanš cebulę i pokrojone w kostkę kabaczki oraz paprykę krajanš w paski. 
Posolić, wymieszać, przykryć, ogień i dusić ok. 40 min., mieszajšc od czasu do czasu, 
aż jarzyny będš miękkie. Do innego garnka włożyć pomidory, drobno krajane, bez skórki i pestek. 
lać odrobinę wody, zagotować i dusić na małym ogniu, do uzyskania konsystencji piure. 
Masę dodać do przygotowanych poprzednio warzyw i podgrzewać przez chwilę, mieszajšc i uważajšc, 
by potrawa się nie rozgotowała. Przyprawić solš do smaku. Wyłożyć na półmisek, 
przybrać jajem ugotowanym na twardo. Danie to podaje się zwykle do smażonych i pieczonych mięs.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin