BIGOS JARZYNOWY 6 łyżek oliwy 6 rednich cebul 2 młode kabaczki 4 rednie pomidory 2 jaja 2 duże strški papryki 2 łyżeczki soli W naczyniu o grubym dnie podgrzać oliwę. Wrzucić grubo siekanš cebulę i pokrojone w kostkę kabaczki oraz paprykę krajanš w paski. Posolić, wymieszać, przykryć, ogień i dusić ok. 40 min., mieszajšc od czasu do czasu, aż jarzyny będš miękkie. Do innego garnka włożyć pomidory, drobno krajane, bez skórki i pestek. lać odrobinę wody, zagotować i dusić na małym ogniu, do uzyskania konsystencji piure. Masę dodać do przygotowanych poprzednio warzyw i podgrzewać przez chwilę, mieszajšc i uważajšc, by potrawa się nie rozgotowała. Przyprawić solš do smaku. Wyłożyć na półmisek, przybrać jajem ugotowanym na twardo. Danie to podaje się zwykle do smażonych i pieczonych mięs.
anatoll